In ultima vreme a existat tendinta de a confunda disciplina cu militaria, abuzul, violenta fizica sau verbala indreptate impotriva copilului. Nimic mai fals! Disciplina inseamna de fapt o serie de reguli interne ale familiei, pe care membrii familiei le respecta pentru linistea si fericirea tuturor. La origine, cuvantul inseamna „a invata”! Desi contestata si dezbatuta in ultimii ani, disciplina este un lucru bun, de care copiii au nevoie in viata lor. Cum faci insa sa fii constanta in ceea ce priveste disciplina copilului tau?
In orice familie exista reguli. Problema este ca responsabili cu respectarea regulilor sunt doi adulti care, inevitabil, au stiluri diferite de educatie si de a impune disciplina. Copiii mici accepta usor reguli care le-au fost explicate si care sunt respectate mereu, dar pot avea probleme in a intelege de ce unele exceptii sunt permise sau nu, de ce o regula poate fi incalcata la un moment dat dar nu si in alt moment.
Desi nu suntem adeptii unei discipline stricte si inflexibile, ba din contra, sustinem parentajul sensibil si orientat catre nevoile copilului, necesitatea constantei in ceea ce priveste educatia si disciplina copilului este indiscutabila.
Iata cateva sfaturi pentru a reusi sa mentii o disciplina constanta si respectuoasa fata de copilul tau.
Simti ca esti prea indulgent atunci cand copilul e cuminte, dar devii exagerat de intransigent daca te enervezi? Inseamna ca metoda de disciplina pe care o aplici nu e inspirata! Afla cum poti fi consecvent!
Nu exista copii rai, doar comportamente urate.
Orice face copilul tau, evita sa il etichetezi, eticheteaza comportamentul. Atunci cand ii smulge jucaria din mana altui copil, nu ii spune „Esti rau, obraznic, egoist”. Spune-i „Nu e frumos sa ii iei jucaria din mana!”.Daca unui copil i se repeta de destule ori ca este rau sau obraznic, va ajunge sa o creada el insusi si sa se comporte conform etichetei care i-a fost puse.
CITEȘTE ȘI: Copilul are un TANTRUM (criză de furie)? Stabilește limitele la timp cu calm, respect și înțelegere
Nu ii spune copilului ce nu are voie sa faca. Spune-i cum ar trebui sa procedeze!
Daca ii spui unui copil „NU lovi!” nu ii oferi de fapt nici o alternatva. Un copil loveste pentru ca nu stie ce altceva sa faca, si nu il ajuti nicicum interzicandu-i pur si simplu asta. Spune-i „Foloseste cuvinte!” sau „Cere frumos!”. Daca incidentul s-a petrecut deja, desigur ca trebuie sa il discuti. Ii vei spune „NU e frumos sa iti lovesti prietenii”, dar vei adauga „…pentru ca ii doare si ii ranesti”, dupa care vei oferi alternativa acceptabila.
Da dovada de empatie si respect, dar nu uita sa fii ferm.
De fiecare data, copiii au o explicatie pentru ceea ce au facut. Au lovit pentru ca celalalt copil nu a vrut sa se joace impreuna. Este adevarat, e frumos sa te joci impreuna cu alti copii, dar daca ei nu vor sa faca asta, nu ii lovesti. Te inteleg ca iti doreai foarte mult jucaria aceea, dar nu e bine sa lovesti.
Ofera alternative.
Ai ranit-o pe prietena ta, si acum sufera. Ar fi frumos sa o facem sa se simta mai bine. Vrei sa iti ceri scuze, sau sa ii dai o imbratisare? E important ca in momentele de suparare si frustrare sa ii oferi copilului sansa sa simta ca este intr-o oarecare masura stapan pe alegerile sale, oferindu-i alternative.
Regulile trebuie sa fie exprimate clar si intelese.
Copiii au un talent aparte sa gaseasca portite pe care sa evadeze din limitarile regulilor. Ceea ce tu privesti ca pe o relaxare a regulii, pentru copil poate parea o renuntare totala la regula respectiva. De aceea, este important ca schimbarea unei reguli sa se faca dupa o discutie prealabila cu cel mic, in care sa te asiguri ca a inteles exact despre ce e vorba.
Viata nu mereu dreapta.
Tot mai multor parinti le este efectiv teama sa nu isi supere copilul, de aceea sunt gata sa renunte la reguli adoptate pentru binele familiei. Frustrarea si supararea sunt insa normale, iar copilul are de invatat si din acest tip de experiente negative.
Nu spunem ca trebuie sa ne dam silinta sa ne suparam copilul..! dar daca intr-o zi de scoala doreste sa se culce la ora 23 in loc de 21 pentru a urmari un film care oricum nu e pentru varsta lui, ar fi bine sa optezi sa respectati regula legata de ora de culcare in zilele saptamanii.
CITEȘTE ȘI: Copilul nu e ascultator? Ce poate ajuta + calitățile copiilor obraznici
Pune-te de acord cu partenerul in legatura cu regulile pe care copilul trebuie sa le respecte.
Degeaba spui ca cel mic are voie la tv doar 15 minute pe zi, daca tati e dispus sa il lase sa se uite la desene animate doua ceasuri, cat tu esti la cumparaturi! Este imposibil ca doua persoane diferite sa aiba exact aceleasi conceptii despre ce inseamna disciplina, sau sa se comporte exact la fel. Dar este important sa nu existe discrepante mari intre ce spune mami si ce spune tati. De aceea, inainte de a stabili o parte dintre regulile casei, trebuie sa discuti deschis si serios cu partenerul tau.
CITEȘTE ȘI: Ce putem face cand copilul spune doar NU
Discutati despre cum ati fost crescuti voi, caci modelul parental tinde sa se repete, si astfel iti va fi mai clar ce stil de educatie va adopta celalalt parinte. Discutati despre metodele de disciplinare pe care le aplicati fiecare dintre voi si spuneti-va parerea deschis in legatura cu stilul celuilalt. Stabiliti care sunt regulile pe care fiecare dintre voi le considera importante si argumentati-le.
Propuneti-va ca ori de cate ori aveti opinii diferite despre o situatie, sa o discutati cu calm si departe de urechile copilului. Daca vi se pare ca cel mic profita de anumite situatii pentru a pretinde ca „Dar mami ma lasa sa…”, spuneti-i ca o sa discutati intre voi si apoi o sa ii dati un raspuns.
Tu cum reusesti sa fii constant in ceea ce priveste educatia copilului tau?
CITEȘTE ȘI: Cum să te descurci cu un copil obraznic, ce strategii funcționează pentru a-l potoli?