Mamele sunt ingrijorate de riscul pe care hormonii prezenti in laptele de vaca l-ar putea ridica pentru sanatatea copiilor lor. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre acest subiect!
Exista voci care sustin ca, consumul de lapte de vaca nu este sanatos. Unul dintre argumente este legat de cantitatea de hormon de crestere existenta in lapte. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre acest subiect.
Ce este hormonul de crestere bovin?
Hormonul de crestere bovin este denumit si somatotropina bovina. In mod normal, hormonul este secretat de glanda pituitara a vacilor. Toate speciile de mamifere secreta acest hormon, care are structura caracteristica si particulara pentru specia care il produce. Prin urmare, laptele tuturor speciilor contine in mod normal o cantitate mica de hormon de crestere.
Cantitatea de somatotropina din lapte variaza in functie de stadiul lactatiei, numarul de fatari, alimentatia pe care o primeste vaca si conditiile de mediu in care traieste aceasta.
Cu ceva timp in urma, s-a descoperit ca daca vacilor li se injecteaza o cantitate suplimentara de somatotropina, ele produc mai mult lapte.
In anii 1980 s-a reusit sinteza artificiala de somatotropina in cantitati suficient de mari incat sa poata fi injectat vacilor la scara industriala. In anul 1993 injectarea hormonului de crestere la vacile de lapte a fost aprobat de Comisia pentru Alimentatie din Statele Unite. Aceasta practica s-a asociat cu o crestere a frecventei mastitelor, a schiopaturilor si a problemelor de reproductie la vacile tratate.
Studiile efectuate in acea perioada au decretat insa ca practica nu prezinta nici un risc din punctul de vedere al sanatatii populatiei.
Studiile efectuate arata ca in aparatul digestiv uman, hormonul de crestere bovin este descompus asemeni oricarei alte proteine. Receptorii pentru hormonul de crestere uman nu recunosc hormonul de crestere bovin, astfel ca acesta nu are nici un efect la oameni. In plus, pasteurizarea distruge somatotropina bovina.
Exista studii care arata ca administrarea de somatotropina bovina la vaci, determina o crestere a sintezei unui alt hormon, IGF-1.
Organismul uman produce in mod natural acest hormon, iar cantitatea primita prin lapte este infima, fata de secretia normala a organismului. Pe de alta parte, o sinteza crescuta de IGF-1 este asociata cu un risc crescut de cancer de san, prostata si colon.
Ce risc prezinta consumul de lapte de la vaci tratate cu hormon de crestere bovin?
Opinia oficiala acceptata in prezent este ca nici unul. Totusi, in 27 de tari din Europa, in Canada si in alte cateva tari, folosirea hormonului de crestere bovin a fost interzisa, invocandu-se motive legate de bunastarea animalelor.
Exista voci care sustin insa ca de cand se practica injectarea animalelor cu somatotropina bovina, incidenta cancerului de san, a cancerului de prostata si a cancerului de colon au crescut semnificativ.
Avand in vedere ca in declansarea cancerului este implicata o asociere de numerosi factori, nu toti bine elucidati, este dificil de cuantificat daca exista cu adevarat o legatura directa intre somatotropina bovina injectata suplimentar si boala.
Studiile efectuate pana in prezent arata ca moleculele hormonului sunt mari si nu sunt absorbite la nivel intestinal, insa exista voci care amintesc ca intestinul copilului se maturizeaza lent, si ca el este permeabil si pentru molecule cu dimensiuni mari, deci copiii ar fi in mod particular expusi unui risc suplimentar.
Exista si alte motive pentru care unele grupuri sustin ca, consumul de lapte de vaca nu ar fi sanatos.
Se invoca motive precum acela ca nici un animal adult nu consuma lapte, sau ca nici un animal nu consuma laptele altei specii, ca laptele ar fi destinat exclusiv puilor speciei care l-a produs.
Avand in vedere ca deocamdata nu exista date stiintifice care sa sustina obiectiv aceste ipoteze, laptele ramane o sursa importanta de proteine si calciu. Este de preferat sa oferiti copiilor lactate ecologice.