Dupa varsta de 1 an majoritatea copiilor au 3 mese principale si 3 gustari pe zi. Insa atunci cand vrei sa ii oferi copilului o alimentatie sanatoasa, diversa si care sa mai si fie pe gustul lui, s-ar putea sa intampini oarecari probleme. Iata cateva idei care ar putea sa te scoata din impas.
Branza este o gustare sanatoasa, plina de proteine si iubita de multi dintre copii. Poti opta pentru clasicele cubulete de branza luate la pachet, o poti taia in forme amuzante cu ajutorul formelor de fursecuri, poti face frigarui in care sa o asociezi cu legumele sau fructele preferate ale celui mic. Daca ai timp si dispozitie, o poti topi si poti crea mici „sateliti” de branza in capatul unor grisine cu susan.
Untul de arahide nu face parte traditional din meniul copiilor din Romania. Insa el este disponibil si in supermarketurile noastre si are cateva avantaje pentru sanatate, fiind bogat in grasimi sanatoase. In plus untul de arahide contine proteine, fibre si glucide. Poti pregati un simplu sandvis cu paine, poti inlocui painea cu vafe sau cu discuri de orez expandat. O alta idee agreata de copii este sa il amesteci cu iaurt si zmeura si sa il pui la congelator, obtinand o gustare racoroasa.
Miniprajiturele de casa. Probabil cele mai usor de preparat dulciuri in casa sunt briosele. Nu trebuie neaparat sa le faci dulci sau sa le umpli cu gemuri si crema de ciocolata. Exista nenumarate retete de briose delicioase sarate, cu fructe (bananele si portocalele merg perfect), cu dovlecel, broccoli sau morcov. Retete biscuiti de casa
Chipsuri facute la cuptor. Stim, cand auzi de chipsuri gandul te duce la junkfood, nu la mancare sanatoasa. Poti incerca insa sa tai cartofii feliute foarte subtiri, sa ii ungi cu un strop de ulei de masline si sa adaugi diverse ieburi aromatice macinate.
Iaurtul este o sursa excelenta de calciu si de proteine. Daca cel mic s-a plictisit de iaurtul simplu, il poti amesteca cu fructe si eventual cu un strop de miere. Sau poti baga iaurtul cu fructe in congelator, obtinand astfel o minunata „inghetata de bat”. Citeste mai multe aici despre importanta lactatelor la copii
Ouale sunt o sursa foarte bogata de proteine un ou fiert ii ofera unui copil de 4 ani o treime din necesarul zilnic de proteine. Cand copilul are chef de o gustare ii poti oferi repede un ou fiert tare pastrat pe usa frigiderului. Se spune ca oul fiert tare rezista in frigider timp de 7 zile fara probleme. Pentru a evita orice problema consuma-l in urmatoarele 2 zile maxim.
Cartofii dulci sunt foarte bogati in vitamina A, B6 si C si acid folic. Ii poti face la cuptor, ca pe chipsurile din cartofi normali. Cartofii dulci deliciosi si incomparabil mai sanatosi decat alernativa plina de grasime din magazin.
Humusul este iubit de copii. Il poti face rapid in casa din naut prefiert si este o sursa minunata de fier. In plus, il poti servi nu pe paine, ci cu bucati de legume proaspete. Reteta humus
Fructele sunt cea mai sanatoasa gustare. Mere, pere, banane, piersici, caise pot fi luate la pachet si mancate pe o banca langa locul de joaca. Portocalele, ciresele, ananasul sunt alternative la indemana acasa.
Compotul de fructe este de asemenea iubit de copii, desi mai putin bogat in vitamine si mai plin de glucide. Poti face compot neindulcit, cu mai multe fructe, ceea ce reprezinta o gustare minunata pentru cel mic.
Smoothie–urile sunt deopotriva delicioase si sanatoase. Un amestec de iaurt de baut, suc de porticale si o banana este pe gustul celor mai multi copii. Pentru un plus de savoare si de vitamine, la aceasta baza poti adauga diferite fructe si legume.
Tu ce gustari ii oferi copilului tau? Care este reteta sa preferata?