Ai prietene sau membre ale familie extinse prin preajma? Atunci cu siguranta ai avut placerea de a asculta diverse sfaturi binevoitoare despre cum ar trebui sa decurga diversificarea bebelusului!
Mituri desfiintate despre diversificare
Iată câteva dintre cele mai frecvent vehiculate mituri legate de diversificare, mituri desființate de către pediatria modernă!
Mit: Încă de la naștere bebelușul trebuie să primească ceai.
Realitate: Nu este adevărat, de la naștere până la vârsta de 6 luni bebelușul trebuie să primească numai lapte, ideal exclusiv lapte matern. Ceaiul nu oferă niciun beneficiu nutrițional și poate chiar reduce cantitatea de lapte pe care bebelușul o consumă.
Mit: De la 3 luni are voie la suc de fructe.
Realitate: Începând cu vârsta de 3 luni, bebelușul nu ar trebui să primească sucuri de fructe, pentru vitaminele pe care le conțin. Înainte de vârsta de 6 luni bebelușul nu ar trebui să primească nimic altceva în afara de lapte. Sucul de fructe nu reprezintă o opțiune corectă nici mai târziu, varianta optimă fiind piureul de fructe care conține și pulpă.
Mit: După 4 luni bebelușului ar trebui să i se ofere cereale amestecate în laptele din biberon.
Realitate: Deși unii pediatri de modă veche mai recomandă încă diversificarea de rutină începută la 4 luni, recomandările OMS privind diversificarea sunt clare. Diversificarea bebelușului trebuie să înceapă în jurul vârstei de 6 luni.
Mit: Amânarea introducerii în alimentația celui mic a unor alimente, scade riscul de alergii.
Realitate: Studiile recente au dovedit că nu există o corelație directă între vârsta la care se administrează pentru prima oară un aliment și riscul de dezvoltare a alergiilor. Introducerea timpurie a alimentelor alergenice, cum ar fi peștele sau glutenul, poate chiar reduce riscul de alergii.
Citește și despre:
Cand se introduce gutuia la bebelusi – Beneficiile consumului de gutui
Alăptarea și începerea diversificării alimentației la bebeluși
Cerealele și pseudocerealele la bebeluși
Cand si cum inlocuim o masa de lapte cu una de alimente solide, integral?
Cand se introduce orezul in alimentatia bebelusului?
Introducerea brânzei în alimentația copilului
Orzul – Când se introduce la bebeluși?
Pepenele rosu si galben la bebelusi | Cand si cum se introduce
Cand se introduc castravetii in alimentatia bebelusului?
Mit: Începerea diversificării mă va ajuta să mă odihnesc mai bine noaptea.
Realitate: Aceasta este o concepție învechită. Începerea diversificării în mod precoce se asociază cu o creștere a incidenței alergiilor și a obezității. Trezirile nocturne nu au neapărat legătură cu foamea, ci cu tiparele naturale de somn ale bebelușilor.
Mit: Legumele se introduc în ordine, în funcție de culoarea lor: întâi cele verzi, apoi cele galbene și apoi cele portocalii. Realitate: Aceasta este o poveste. Bebelușii vor manifesta o preferință deosebită față de alimentele cu gust dulce, datorită laptelui matern.
Mit: În mâncarea bebelușului se pune un praf de sare, pentru gust.
Realitate: Adăugarea de sare nu este necesară și poate fi dăunătoare. Rinichii bebelușului nu pot procesa și elimina sarea în exces, ceea ce poate afecta sănătatea copilului.
Mit: În mâncarea bebelușului se adaugă un praf de zahăr/glucoză, ca să îl faci să mănânce.
Realitate: Zaharul nu este sănătos pentru bebeluș și nu ar trebui utilizat pentru a încuraja consumul de alimente. Preferința pentru dulce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung.
Mit: Începerea diversificării nu are legătură cu cât mănâncă bebelușul.
Realitate: Ce mănâncă și descoperirea alimentelor sunt mult mai importante. La 6 luni, bebelușii încep să aibă nevoie de nutrienți suplimentari, precum fierul și zincul, pe care nu le pot obține suficient din laptele matern.
Mit: Legumele trebuie introduse înaintea fructelor, pentru ca bebelușul să nu ajungă să prefere alimentele dulci. Realitate: Bebelușii se nasc cu o preferință naturală pentru dulce. Este important să se introducă alimente variate, ținând cont de nevoile nutriționale ale bebelușului.
Tu ce mituri despre diversificare ai demontat în fața familiei și a atot-cunoscătorilor?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.