- Cum se manifestă rujeola?
- Ce trebuie să știi despre rubeola la copii
- Ce trebuie să știi despre oreion la copii
- Roseola Infantum sau a 6-a boală
Bolile infecto-contagioase ale copilăriei vin la pachet cu bubițe roșii și mâncărimi (prurit) la nivelul întregului corp, termometrul arată febră, stare generală nesatisfăcătoare, cel mic fiind apatic. Se spune că e mai bine ca cel mic să le contacteze în copilăria timpurie pentru că odată contactate, aceste boli nu mai apar, organismul fiind imun pe tot parcursul vieții. Prevenția pentru o parte din bolile contagioase ale copilariei se face cu vaccinul ROR, inclus în schema națională de vaccinare. Rujeola sau pojarul este o afecțiune virală cauzat de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus care se transmite pe cale aerogenă, dar în locațiile închise aceasta se poate transmite chiar și în decurs de 2 ore după ce o persoană infectată a pătruns în spațiul respectiv.
Cât timp este contagios un copil care are rujeolă?
Copilul poate transmite rujeola 3-4 zile anterior primelor semne de erupție și chiar și după, însă administrarea unui vaccin în primele 72h de la contact are efectul de a preveni boală.
Cum se manifestă rujeola?
Copilul prezintă febra însoțită de tuse, eventual declanșarea unei conjunctivite la care se adaugă și erupții cutanate, lipsa poftei de mâncare care se poate solda cu anorexie, diaree cu predilecție la sugari și ganglioni inflamați. Rujeola este cu atât mai periculoasă la copiii din grupa preșcolară cât și la adulții peste 20 ani. Nu multe persoane sunt conștiente de faptul că virusul care produce rujeolă trăiește chiar și 2h pe diferite suprafețe sau în aer, motiv pentru care igiena riguroasă este necesară.
Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febră mare, după care apare erupția cutanată.
Etapele manifestării rujeolei:
• Perioada de incubație debutează cu momentul infectării și are o durata de 11 zile, simptomele încă nu au apărut.
• Debutul primelor simptome: congestie nazala, tuse, febră. Petele Koplik care sunt mici și albe și apar în cavitatea bucală, acestea manifestându-se doar 3 zile. Copiii mici și care prezintă infecția pot transmite boala timp de 4 zile din momentul apariției erupțiilor cutanate, dar și anterior acestora – tot 4 zile
• Erupția cutanată se manifestă prin pete roșii pe față, gât, corp, brațe, mâini și picioare + febră 40°C; în decurs de câteva zile febra se reduce iar erupțiile cutanate dispar. CITEȘTE ȘI: Rujeola la copii | Cum se diferentiază de rubeolă și varicela
Ce trebuie să știi despre rubeola la copii
Rubeola, o condiție care este transmisibilă de la om la om, este provoca de un virus. Acest virus se menține în secrețiile nazale și faringiene ale persoanei infectate, răspândirea realizându-se prin tuse și strănut, dar poate să trăiască și pe diferite suprafețe și până la 2h în aerul ambiental. Rubeola poate fi transmisă cu 4 zile înainte de apariția primelor semne (erupții cutanate), deci persoana în cauză nu este conștientă de contagiozitatea pe care o deține.
Cât de periculoasă este rubeola?
Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Complicații severe ale rubeolei:
– copiii care au o imunitate precară pot dezvolta diferite forme de pneumonie care nedepistate și netratate în timp util se pot solda cu deces
– encefalita care reprezintă de fapt inflamația creierului este o complicație de temut datorită unor manifestări dramatice: vărsături, convulsii, comă și în ultima fază deces.
– nașterea unui copil prematur (înainte de termen) sau pierderea sarcinii
– PESS = Panencefalita subacută sclerozantă este cea mai gravă complicație care se poate dezvolta după 7-10 ani în urma infectării cu rujeolă; este complicația cea mai rară și severă a rujeolei.
Rubeola se definește ca fiind o boală infecțioasă mai ușoară decât rujeola care se manifestă prin ganglioni inflamați și erupție cutanată, calea de transmitere fiind pe cale aerogenă.
Cât timp este contagios un copil care suferă de rubeolă?
În cazul de față, copilul cu rubeolă este contagios la debutul erupției, dar virusul poate fi transmis 7 zile anterior și 7 zile post apariției erupției. Atenție la mămicile care contactează rubeola în primul trimestru de sarcină, deoarece poate determina avort spontan, iar fătul se poate naște cu malformații cardiace, retard mental, surditate și chiar cataractă congenitală.
Cum se manifestă rubeola?
De cele mai multe ori, rubeola (oreionul) se manifestă chiar și asimptomatic iar manifestările sunt ușoare, uneori insesizabile. Erupțiile cutanate de forma unor macule papuloase sunt primele care se manifestă, apoi inflamarea ganglionilor la nivel occipital și în spatele urechilor. Complicațiile care pot apărea sunt artrita, posibile hemoragii, dureri articulare.
Ce trebuie să știi despre oreion la copii
Oreionul intră în categoria bolilor virale acute care afectează glandele salivare, pancreasul, ovarele și testiculele, dacă nu este prevenit prin vaccinare poate fi cauza surdității la copii.
CITEȘTE ȘI: Totul despte Vaccinul ROR: Protectie pentru rujeola, rubeola, oreion la copii
Cum se transmite oreionul ?
Calea de transmitere este pe cale aerogenă sau prin contactul cu picăturile de salivă în urma unui strănut sau a unei tuse.
Copilul cu oreion este contagios cu 7 zile înaintea manifestărilor simptomatice și încă 10 zile în urma debutului.
Manifestările clinice în caz de oreion cuprind: dureri musculare, apetit capricios, dureri de cap, febră, letargie , și parotidită – inflamarea și tumefierea glandelor parotide. De multe ori, oreionul se poate confunda cu meningita aseptică din cauza țesuturilor infectate (testicule, ovare, meninge) care redau simptomele caracteristice meningitei.
Complicațiile oreionul sunt grave: meningită aseptică, orhită – inflamația care apare la nivel testicular, pancreatită, surditate, ooforita – proces inflamator al gonadelor feminine.
Roseola Infantum sau a 6-a boală, o condiție virală care se manifestă de obicei înainte ca micuțul să împlinească vârsta de 4 ani.
Care sunt manifestările în caz de roseola infantum?
Prima reacție care apare este febra 39-40°C pe o durată de 3-4 zile apoi urmată de erupție cutanată generalizată timp de 1-2 zile de forma unor pete micuțe și roz.
• Febra poate ajunge la 40.5°C și poate dura 3-5 zile
• Ochi roșii
• Nervozitate
• Rinoree = secreții nazale
• Durere în gât
• Otalgie = durere la nivelul urechilor
• Apetit capricios și refuzul de a mânca
În decurs de 2 zile, febra scade iar apoi erupția debutează pe abdomen și ia amploare pe membrele superioare + inferioare, inclusiv la nivelul fetei, gâtului. De obicei erupțiile nu sunt însoțite de prurit (mâncărime), sunt de culoare roz și ușor reliefate, copilul fiind contagios în timpul puseului febril, dar și anterior și după debutul erupției.
Diagnosticul pozitiv este pus doar de către medicul pediatru sau cel infecționist în urma unui consult complet și corect. Analog și în cazul tratamentului impus, fie acesta medicamentos sau care ține de igiena și dieta celui mic.
CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă