Unele dintre cele mai îndrăgite activități de vacanță presupun reconectarea la natură. Puteţi petrece ziua întreagă afară, numai să nu uitaţi de crema de protecţie solară! Căldură, vacanță, călătorii și multă, multă distracție – iată ce așteptăm cu toții de la acest anotimp. Pentru o vară memorabilă, copilul tău are nevoie de ocazia de a dobândi câteva amintiri preţioase, prin urmare am hotărât sa îți prezentam câteva activități amuzante pe care sa le faceți împreună.
Priviţi norii şi găsiţi în ei forme de obiecte şi animale. Vă relaxaţi pe o pătură aşezată pe iarbă şi vă puneţi la încercare imaginaţia, pe rând.
Observaţi păsările. Un binoclu bun, puţină răbdare şi o carte bună cu speciile locale, care să vă ajute să identificaţi corect zburătoarele observate. Am zice că şi un aparat de fotografiat ar prinde bine, ca să vă puteţi lăuda cu speciile identificate, de a căror frumuseţe v-aţi bucurat.
Faceţi o hrănitoare pentru păsări. E destul de simplu de conceput, o puteţi decora după pofta inimii și vă poate ajuta să transformaţi un colţ din grădină într-un rai de ciripituri. Dacă aţi nimerit câteva zile ploioase, care vă ţin mai mult în casă, nu-ţi face griji, există o mulţime de lucruri amuzante pe care le puteţi face împreună. CITEȘTE ȘI: 12 pericole de care să îl ferești pe copilul tău când se încălzește vremea
Mergeţi la cules. Puteţi căuta o fermă locală de unde să cumpăraţi dreptul de a culege căpşuni, cireşe, vişine sau legume. Sau puteţi merge la pădure să căutaţi fragi, mure sau zmeură.
Creaţi o grădină pentru fluturi. Poţi găsi la magazinele de bricolaj amestecuri de seminţe pentru un gazon plin de flori, care să atragă fluturi de toate culorile.
Creşteţi propriile ierburi aromatice. Le puteţi planta în ghivece, în borcane, în cutii reciclate de conserve, în pahare de plastic sau în orice alt recipient. Le poţi aşeza pe pervazul ferestrei, pe balcon sau pe terasă, astfel încât să le urmăriţi îndeaproape dezvoltarea.
Faceţi o şedinţă foto. Puteţi alege o mulţime de ţinute, decoruri şi ipostaze; vă puteţi juca zile în şir până reuşiţi să obţineţi portofoliul pe care vi-l doriţi.
Pictati pietre. Dacă nu prea ai idei, pe Pinterest găsești o mulțime de sugestii. Nu îți trebuie nici cine ştie ce materiale greu de procurat, nici un spaţiu de lucru sofisticat. Un pic de artă nu a făcut rău nimănui. Lăsând gluma la o parte, există copii care iubesc sa creeze lucruri cu mânuţele lor şi care au şi talent la aşa ceva.
Faceţi o căsuţă pentru zâne. Luaţi din grădină sau din pădure bucăţele de muşchi, scoarţă de copac sau frunze uscate pentru a creea o grădiniţă perfectă pentru zâne. O puteţi decora cu mobilă din casa păpuşilor. CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la mușcătura de CĂPUȘĂ! Cum se înlătură căpușa dacă ne-a mușcat și cum ne ferim de căpușe
Rearanjaţi mobila. Poate că nişte mici schimbări pot transforma interiorul în unul mai plăcut, sau cu un aer nou. Dacă tot nu vă puteţi distra pe afară, vă puteţi apuca de un proiect la interior.
Experimentaţi noi coafuri. Atât fetele cât şi băieţii se pot distra cu vopsele de păr temporare, cretă de păr, geluri şi spume de aranjat sau codiţe.
Faceţi o capuslă a timpului. Fiecare membru al familiei va scrie un mesaj şi va introduce un obiect în capsula timpului. O puteţi depozita într-un loc sigur pentru a o redeschide la momentul prestabilit: la reuniunea de familie de Crăciun, la absolvirea şcolii sau oricând credeţi că e mai interesant.
Faceţi un maraton de filme. Chiar şi copiii – e adevărat, cei un pic mai mărişori – se pot distra cu o zi lungă în care să vadă filme sau desene animate, să bea fresh de portocale, sa mănânce pizza şi popcorn. Dacă preferaţi să vă petreceţi timpul în apropierea casei, profitaţi de oferta locală.
Vizitaţi un muzeu sau o casă memorială. Puteţi descoperi, pe cont propriu, cine a trăit acolo, cum se trăia la vremea respectivă, cum s-au schimbat lucrurile în ultimii ani şi aşa mai departe.
Mergeţi la un carnaval local sau la un târg. Poate că nu e neapărat ideea ta preferată de distracţie, dar copiii sunt curioşi şi asemenea evenimente colorate şi pline de viaţă îi atrag, deci merită o încercare.
Faceţi o excursie pînă într-un orăşel din apropiere. Nu e nevoie să mergeţi în capitala de judeţ sau la sute de kilometri; o excursie cu trenul, de pildă, poate fi atractivă. Vă puteţi întoarce în aceeaşi zi sau puteţi înnopta acolo, ca sa aveţi timp să exploraţi împrejurimile. CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive
Mergeţi la un târg de vechituri. E imposibil să nu găsiţi o carte interesantă sau o jucărie de poveste. Oferă-le copiilor ocazia de a negocia preţurile – e toată distracţia când mergi într-un asemenea loc. Nu lăsaţi mintea să lâncezească. Există o mulţime de chestii pe care le puteţi face împreună, întru îmbogăţirea minţii şi a sufletului.
Găsiţi un club de lectură pentru copii. Sau formaţi chiar voi unul. Faceţi o listă a tuturor cărţilor citite pe timpul verii sau întocmiţi un jurnal de lectură.
Ştiinţa amuzantă. Există o mulţime de experimente interesante de care copiii se pot bucura, învăţând totodată lucruri noi.
Învăţaţi ceva nou. Poate că origami vă atrage, sau poate că puteţi coase un fular pentru la toamnă. Vă puteţi apuca de chitară sau de cântat la muzicuţă, puteţi urmări nişte tutoriale de pictură sau puteţi învăţa să jonglaţi.
Citiţi cu voce tare. E un exerciţiu excelent pentru dicţie, pe care îl puteţi face în fiecare seară. Aveţi timp pentru o întreagă serie dacă citiţi nu mai mult de un capitol pe zi.
Începeţi un jurnal. E un mod excelent de a vă aminti de lucrurile frumoase făcute împreună, ca şi de cele mai puţin plăcute, din care probabil aţi avut de tras ceva învăţăminte.
Apucaţi-vă de un puzzle. Puteţi alege un puzzle mare, cu număr mare de piese, pe care să îl lucraţi împreună. La final îl puteţi lipi şi înrăma.
Faceţi arborele genealogic. Puteţi intervieva pe rând persoane în vârstă de la voi din familie, e o lecţie foarte interesantă atât pentru copil, cât şi pentru tine. Bunicii, străbunicii şi alte rude de vârsta a treia au o mulţime de poveşti de viaţă de împărtăşit. Nu uita că unii dintre ei au trecut chiar şi printr-un război mondial!
Puneţi flori la presat. Odată ce acestea s-au uscat, puteţi face felicitări sau chiar un tablouaş.
Faceţi un caiet de desen. Va puteți antrena împreuna şi la finalul verii veţi observa progrese semnificative.
Compuneţi şi regizaţi o piesă de teatru. O puteţi prezenta restului familiei, prietenilor celui mic, sau o puteţi filma şi adăuga în cutia cu amintiri.
Tu ce activităţi ai programat pentru această vară?
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.