Muzica ii atrage pe cei mici inca din pantece. Beneficiile sale sunt studiate si recunoscute. Deprinderea unui instrument are efecte spectaculoase asupra dezvoltarii inteligentei cognitive si afective ale copilului. Insa cand este un moment bun sa le facem cunostinta celor mici cu instrumentele muzicale?
Copiii pot fi familiarizati cu denumirea instrumentelor muzicale inca de cand deprind primele cuvinte. Tot de pe acum, li se poate arata cum se folosesc acestea pentru a produce sunete (mai mult sau mai putin) muzicale.
Dupa varsta de 2 ani, pot fi lasati sa le atinga si sa le studieze, supravegheati desigur indeaproape.
Daca discutam despre varsta la care copiii pot incepe cursurile pentru a invata sa cante la un anumit instrument, profesorii de muzica spun ca, cu cat lectiile incep mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai bune, desi evolutia va fi probabil mai lenta.
Unui copil de 4 ani ii ia mai mult timp sa inteleaga „cum se face muzica” decat unuia de 6 ani, si e posibil sa dureze mai mult pana sa ajunga la aceleasi rezultate, insa simtul sau artistic se va dezvolta mai bine.
Exista cateva semne la care parintele trebuie sa fie atent inainte de a decide sa isi duca copilul la lectii de muzica.
In primul rand, copilul trebuie sa fie capabil fizic sa cante la un anumit instrument. Un copil de 6 ani nu are cum sa cante la trombon, spre exemplu.
Copilul trebuie sa fie destul de mare incat sa aiba rabdare sa se concentreze pe intrega durata a lectiei, sa inteleaga si putina teorie muzicala. Si nu in ultimul rand, este esential ca si cel mic sa isi doreasca sa invete sa cante la un instrument!
Vioara. Daca discutam despre diferite instrumente, profesorii de muzica ii sfatuiesc pe parinti, de exemplu, sa nu incerce sa inceapa studiul viorii inainte de varsta de 6 ani. Este un instrument greu de invatat, iar inainte de aceasta varsta copilul nu are destula rabdare sa invete.
Daca vrei sa inceapa lectiile chiar la 6 ani, ar fi bine sa te asiguri ca cel mic chiar isi doreste asta, altfel orele de munca il vor obosi si vor crea frustrari nemeritate.
Chitara. In ceea ce priveste lectiile de chitara, parerile sunt impartite. Unii profesori de muzica sustin ca cel mic poate incepe lectiile inca de la varsta de 5 ani, daca are o chitara pe masura sa. Altii sustin ca inainte de varsta de 10 ani, copilul nu este pregatit sa tina corect instrumentul pentru a canta corect la el.
Daca copilul isi doreste mult sa invete sa cante, sugestia noastra este sa incerci sa ii indeplinesti dorinta si sa il duci la cateva ore. Va descoperi alaturi de profesor daca este pregatit sa invete sau daca este nevoie sa mai astepte, insa se va simti sustinut si incurajat in demersurile sale.
Pianul este un alt instrument recomandat pentru copiii care vor sa inceapa sa deprinda din tainele muzicii. Desi exista copii care incep lectiile de la 3 ani, asta nu inseamna neaparat ca dupa ce a suflat in cele 3 lumanari, copilul ar trebui dus imediat la profesorul de pian.
Pentru ca si cantatul la pian presupune anumite abilitati strict fizice, profesorii de musica sunt de acord ca abia dupa varsta de 5-6 ani copiii sunt capabili sa inceapa lectii formale de pian.
Manuta lor trebuie sa fie destul de mare incat sa poata atinge simultan 5 clape alaturate, iar degetele lor trebuie sa se poata misca independent. Daca cel mic foloseste un singur deget de la fiecare mana, pentru a apasa clapele, atunci in mod evident nu este inca pregatit.