Încearcă aceste retete cu roșii pentru bebelusi: descoperă cum poți pregăti mâncăruri sănătoase și gustoase pentru cel mic. Controversata roșie, dacă e să ne luăm după felul în care e încadrată, ori la legume, ori în rândul fructelor, își are originea in America (de Nord și de Sud), în prezent fiind cultivată pe toate meridianele lumii. Ocupă o suprafață de circa 3 milioane hectare, mai exact o treime din sectorul consacrat legumelor (se produc, anual, 120 milioane de tone, la nivel global).
Tot in America a fost stabilit si recordul mondial în ce privește greutatea ei, adică acolo s-a descoperit roșia cu greutatea cea mai mare, respectiv de 3,5 kg, și care probabil i-a săturat pe toți cei de la masa juriului. Din punct de vedere botanic, tomata, cum mai e ea numită, este un fruct. Insă, cu mult timp în urmă, mai marii Curții Supreme Americane au hotărât în unanimitate că, la colectarea taxelor vamale, pătlageaua (o altă denumire de-a sa) să fie considerată legumă. În 2001, UE i-a modificat iar statutul, stabilind în mod oficial că roșia este un fruct.
Printre elementele ce compun roșia se numară: apă, glucide, protide, licopen, acizi organici, fructoză, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, sulf, fier, iod, vitamine ( A, B1, B2, B6,C, PP, E, K), acid folic, betacaroten, fiecare în parte contribuind la binele organismului. Citiți aici exemple concrete: previne bolile cardiovasculare, menține tensiunea arterială și nivelul de coagulare a sangelului la valori normale, păstrează sănătatea structurii osoase. Fiind slab calorică e adecvată în curele de slăbire, poate diminua valoarea colesterolului și proteja epiderma împotriva arsurilor solare.
Roșia e un aliment energizant, revitalizant, răcoritor, detoxifiant, antiinflamator, antioxidant, alcalin, menținând echilibru la nivel celular. Cu așa o carte de vizită, portofoliu si gust, ar fi și păcat să nu-l consumi. Cum să faci mofturi, cum să-ți displacă?
Perenă, apropiată din punct de vedere genetic de vânătă, ardei, cartof (ce combinații rezultă, amestecându-le!) ni se prezintă, la nivel mondial, în aproximativ 4.000 de soiuri. Se dezvoltă în special cu apă și lumină, culorile sale variind între roșu, roz, mov, portocaliu, negru, verde, maro. Cum era de așteptat, și gustul diferă, nu doar între soiuri, ci și între roșiile cultivate natural sau forțate să se coacă artificial. Cu excepția celor Cherry, care sunt o bunătate, indiferent de anotimp. Rămâne la latitudinea voastră să vi le alegeți de la raft pe cele potrivite propriului consum. Le găsiți în zona legumelor, chiar dacă UE a decis că ele sunt fructe.
Pentru a-și păstra savoarea, tomatele se păstrează la temperatura camerei. Depozitarea în frigider le deteriorează textura.
Știați că roșia este benefică și în domeniul cosmetic? Curăță tenul și acționează eficient în zonele cu aspect gras. Se consumă în zeci și sute de feluri, i se dedică festivaluri (vezi Spania), intra în compoziția unor cocktail-uri (vezi Bloody Mary), era firesc să-i acordăm și noi atenție.
Roșia se poate introduce în alimentația bebelușilor după vârsta de 9-10 luni. Iată câteva sugestii de retete cu rosii pentru bebelusi și copii.
Retete cu rosii pentru bebelusi – Supă cremă
Ingrediente:
2 kg roșii
2-3 căței de usturoi
2 morcovi rași
1 țelină mică (opțional)
un praf de sare (după 1 an)
frunze de busuioc proaspăt sau la plic
boia dulce de ardei
1 linguriță smântână/1 porție
1 lingură parmezan ras/ 1 porție
Mod de preparare:
Spalați roșiile, tăiați-le în jumătăți (dacă sunt mari) și puneți-le într-o tavă încăpătoare. Adaugați morcovii rondele, cățeii de usturoi întregi (decojiți) si 2 căni cu apă. Coaceți-le timp de 1 oră, la 180 grade C. Când legumele sunt moi, le scoateți afară și le lăsați la răcit, atât cât să puteți îndepărta ușor pielițele roșiilor (vor avea o crustă maronie, ce se va desprinde foarte ușor de pulpă). Într-un vas sau chiar în oala de supă, blenduiți toate ingredientele coapte. Crema fină obținută, de o culoare absolut superbă, se aromatizează cu busuioc verde tocat mărunt, boia de ardei dulce, turmeric, sare si opțional, piper. Se dă în clocot câteva minute. Se subțiază cu zeama rămasă în tavă sau cu apă simplă, până la consistența dorită. Se mai dă în clocot câteva minute. Se servește cu parmezan ras, puțină smântână, crutoane.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Retete cu rosii pentru bebelusi – Paste cu roșii și busuioc
Ingrediente:
400 gr paste
3 linguri ulei de măsline
10-12 roșii cherry
5-6 căței de usturoi, proaspeți sau marinați în ulei de măsline și ierburi aromatice preferate (oregano, rozmarin, busuioc)
3-4 fire de oregano proaspăt ori busuioc
120 ml suc de roșii (1 ceașcă)
un praf de sare (după 1 an)
un praf de piper (opțional)
Mod de preparare
Într-o oală potrivită, fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Separat, într-o tigaie cu pereții înalți, căliți în ulei de măsline roșiile cherry și usturoiul. După maximum 10 minute, zdrobiți ușor tomatele cu furculița. Adăugați pastele scurse de apa în care au fiert și completați amestecul cu o ceașcă de suc de roșii. Presarați sare, piper. După câteva clocote, sunt gata. Se servesc calde, cu brânza rasă deasupra, cu extra ulei de măsline și un praf de piper proaspăt măcinat.
*usturoiul marinat e cel păstrat la rece, ferit de lumină, într-un borcan cu ulei, sare și ierburi aromatice
** un plus de savoare o oferă pastele proaspete
Roșii umplute cu carne de curcan
Ingrediente:
10 roșii mari
500 gr de carne tocată de curcan
1 ceapă mare
2 linguri de orez
1 ou
2 linguri de bulion
1 legătură mărar verde ( tocat fin )
1 legătură de pătrunjel verde ( tocat )
sare după gust (după 1 an)
un praf de piper
1 linguriță boia de ardei dulce
1 morcov dat pe răzătoarea mică ( opțional )
smântână/iaurt grecesc
Modul de preparare:
Amestecați bine carnea, ceapa, orezul, ouăle, sarea, boiaua, piperul și mărarul, astfel încât compoziția să fie omogenă.
Tăiați capacul de la roșiile mari, scobiți-le miezul și umpleți-le cu tocătură. Așezați-le cu grijă într-o tavă înaltă, iar deasupra turnați apă cu bulion, cât să le cuprindă. Se țin 1 oră la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C). Verificați din când în când starea roșiilor. În cazul în care se rumenesc prea tare, acoperiți tava cu o foile alimentară de aluminiu. Când sunt gata, presărați în zeama rămasă patrunjel proaspăt, tocat. Serviți-le cu smântână ori cu iaurt grecesc.
Salate de roșii (clasica, mozarella, usturoi)
Salata de roșii
Amestecați într-un bol încăpător 3 roșii cuburi, 1 ardei gras tăiat rondele, 1 ceapă roșie, tocată în felii subțiri, 2 castraveți cubulețe, 1 legătură de pătrunjel tocat, 5-6 măsline, un praf de sare, 2-3 linguri de ulei. Ornați deasupra cu bucăți de telemea sau feta. Opțional, adăugați puțin oțet balsamic. Personal, o consider cea mai buna salată, ce poate fi servită simplă sau alături de fripturi.
Salată de roșii cu mozarella
Pe un platou mediu, așezați 6-8 felii rotunde de mozarella (1 cm grosime). Pe fiecare puneți câte o felie de roșie (1 cm). Ungeți-le cu pesto, în strat subțire. Picurați ulei de măsline (1 linguriță pe fiecare), presarați sare roz și decorați cu frunze de busuioc proaspăt (rupte în bucăți). Din loc în loc, puneți măsline verzi umplute cu migdale. Se servește cu baghetă prăjită, aromatizată cu usturoi.
Salată de roșii cu usturoi
Tăiați roșii mari, pe rotund (după ce, cu vârful unui cuțit, le-ați extras cotorul). Adăugați câțiva căței de usturoi, feliați subțirel. Presarați sare neagră și turnați, cu generozitate, ulei de măsline. Nu e nevoie de alte condimente. Este o garnitura excelentă pentru carnea preparată pe grătar.
*Pentru salate, folositi roșii coapte natural, cu acel gust unic, inconfundabil, regasit numai vara pe tarabele producătorilor locali
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Prajitură cu bulion
Ingrediente
a) Foi
300 gr făină
7 linguri bulion (de consistența unui suc de roșii îngroșat)
7 linguri zahăr
7 linguri ulei
1/2 linguriță bicarbonat alimentar (sau praf de copt)
10 ml oțet pentru stins bicarbonatul
un praf de sare
b) Cremă
500 ml lapte
100 gr zahăr
6 linguri griș
75 gr unt gras (cu 80% grăsime)
zeama de la 1 portocală
200 gr gem de caise
fulgi de cocos pentru decor
Mod de preparare:
Într-un bol, combinați zahărul și bulionul. Turnați treptat uleiul, amestecând până la omogenizare. Adăugați bicarbonatul stins cu oțet și, treptat, făina cernută. Rezultă un aluat moale, nelipicios. Nu necesită multă frământare, trebuie să aibă doar o consistență potrivită pentru a fi modelat. Împărțiți-l în 4 bucăți. Întindeți cu sucitorul fiecare boț de aluat și coaceți foile câte 10-12 minute, la 180 grade C, atât cât să se rumenească frumos (cuptorul să fie deja încălzit când introduceți tava). Forma trebuie să fie tapetată cu hârtie de copt, iar foaia subțire înțepată din loc în loc cu furculița. Procesul de coacere necesită supraveghere deoarece foile se pot arde destul ușor. Ochii pe ceas, pe aluat, un plus de atenție, sa iasă perfect toate 4! Când sunt gata, se lasă la răcit.
Crema se prepară în felul următor. Puneți laptele la fiert. Când dă în clocot, adăugați zahărul, apoi în ploaie, grișul, amestecând mereu. Durează cam 15 minute până ce compoziția se îngroașă. Când se racorește, adăugați untul și zeama de portocală. La fel de bună iese și cu zeamă de lămâie. Prăjitura se asamblează foarte simplu. Foaia 1 unsă cu 1/3 cremă, Foaia 2 unsă cu gem, Foaia 3 unsă cu cremă, Foaia 4 unsă tot cu cremă, însă într-un strat foarte subțire. Presărați fulgi de cocos pe toată suprafața. La fel de bine, se poate renunța la ultimul strat de griș (deasupra să rămână foaia simplă, pudrată cu zahăr). Se păstrează la rece, peste noapte. A doua zi, pentru că între timp se presupune că s-a însiropat, se va tăia perfect (e adecvat a folosi lama cuțitului încălzită).
*zeama de citrice se înlocuiește cu coajă rasă doar dacă fructele sunt netratate.
** fulgii de cocos pot fi înlocuiți cu fulgii de migdale.
***cantitatea de făină diferă în funcție de consistența bulionului.
Citește și despre: Alimentația corectă a copilului isteț, un potențial ajutor în dezvoltarea creierului + 10 Idei de rețete pentru o nutriție optimă
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.