Menopauza este un proces firesc care apare in viata oricarei femei la un moment dat. Insa, atunci cand menopauza se instaleaza prematur are implicatii in primul rand asupra conceptiei dar si asupra sanatatii femeii.
Varsta medie a femeilor la care se instaleaza menopauza este de 50 de ani. Atunci cand menopauza se instaleaza inaintea varstei de 40-45 de ani putem vorbi de menopauza precoce sau prematura. Conform statisticilor o femeie dintr-o 100 intra la menopauza inaintea varstei de 40 de ani.
Nu orice dereglare a ciclului mestrual dupa varsta de 40 de ani indica instalarea menopauzei. Diagnosticul de menopauza precoce se poate pune abia cand au trecut 12 luni consecutive fara sangerare menstruala, iar simpla absenta a menstruatiei nu este suficienta pentru stabilirea diagnosticului.
Posibile cauze ale menopauzei premature
In marea majoritate a cazurilor, cauza determinanta a menopauzei premature este necunoscuta. Totusi, bolile autoimune, istoricul familial de menopauza precoce, galactozemia (incapacitatea organismului de a prelucra galactoza, un carbohidrat care intra in compozitia lactozei) sau unele infectii virale sunt cunoscute ca avand un rol in determinarea afectiunii.
Exista si cauze medicale pentru menopauza precoce. Histerectomia (scoaterea chirurgicala a uterului) sau ligaturarea trompelor uterine sunt cunoscute ca fiind corelate cu o incidenta crescuta a menopauzei precoce.
Simptomele menopauzei premature sunt rar percepute ca atare, in primul rand pentru ca la 40 de ani femeile nu se gandesc ca asta ar putea fi cauza micilor lor neplaceri. Totusi, ele sunt similare simptomelor menopauzei instalate la peste 50 de ani si constau in:
- uscaciune vaginala
- iritabilitate a vezicii urinare
- bufeuri
- menstruatii neregulate
- schimbari de dispozitie
- uscaciune a pielii, ochilor sau gurii
- insomnii
- libidou scazut.
Aceste simptome pot fi comune si altor stari patologice, asa ca este important ca medicul sa le exploreze si sa identifice corect cauza care le determina.
Daca discutam despre tratarea menopauzei precoce, trebuie sa stii ca exista 3 directii majore spre care te poti orienta. Poti actiona schimbandu-ti stilul de viata, apeland la tratamente naturiste sau la preparate farmaceutice si medicamente.
Schimbarea stilului de viata este foarte important pentru a-ti echilibra mintea si trupul, pentru a face fata schimbarilor bruste de dispozitie si pentru a duce o viata mai sanatoasa, dar de multe ori ele nu actioneaza direct asupra cauzei problemelor. Medicina alternativa recomanda diverse preparate din plante care sunt cunoscute pentru efectele lor ce contracareaza menopauza precoce. Totusi, uneori nici acestea nu sunt suficiente, astfel ca un demers terapeutic mai agresiv devine necesar.
Cel mai frecvent utilizat tratament pentru menopauza precoce consta in substitutia hormonala. Pe cat e de eficient, pe atat de multe riscuri are, deoarece de multe ori, daca nu este corect administrat, se poate asocia cu probleme cardiace si cancer.
Menopauza precoce favorizeaza aparitia osteoporozei deoarece densitatea osoasa incepe sa scada si a bolilor cardiovasculare datorita scaderii nivelului de estrogen. Estrogenul mentine elasticitatea vaselor de sange si are efecte pozitive asupra scaderii nivelului de colesterol care se poate depune pe artere. Osteoporoza si bolile cardiovasculare sunt intre primele 10 boli cele mai frecvente in randul femeilor.