Obstructia trompelor uterine este una dintre cauzele majore de infertilitate. Impermeabilitatea sau infundarea trompelor uterine face imposibila fecundarea ovulelor de catre spermatozoizi. De aceea, femeile care au aceasta problema nu reusesc sa ramana insarcinate.
Trompele uterine sunt doua tuburi subtiri, aflate de o parte si de cealalta a uterului, care conduc ovulul matur si eventual fecundat catre cavitatea uterina. Pana la 40% din cazurile de infertilitate se datoreaza obstructiei trompelor uterine. Blocarea partiala a trompelor uterine permite fecundarea ovulului, dar creste considerabil riscul de a avea o sarcina ectopica (extrauterina).
Printre cele mai frecvente cauze ale obstructiei trompelor uterine se numara bolile inflamatorii pelvine. Astfel, bolile cu transmitere sexuala si „racelile” repetate pot cauza blocarea uneia sau a ambelor trompe uterine. Clamidioza si gonoreea sunt cunoscute ca determinand cel mai frecvent aceasta complicatie.
Infectiile uterine dupa o intrerupere de sarcina sau dupa un avort spontan sunt o alta cauza majora a acestei afectiuni. De asemenea, endometrioza poate determina obstructia trompelor uterine, deoarece tesutul nou format poate comprima diametrul acestora.
Interventiile chirurgicale abdominale pot de asemenea determina blocarea trompelor uterine, ca si apendicita perforata sau o sarcina ectopica (extrauterina). Toate acestea sunt insotite de formarea de adeziuni , care pot cuprinde si comprima trompele uterine.
Simptomele obstructiei trompelor uterine sunt practic inexistente.
Avand in vedere faptul ca ovulatia nu este afectata, nu exista motive sa apara modificari ale nivelurilor hormonale sau dereglari ale ciclului menstrual. Hidrosalpinxul, o forma particulara de obstructie a trompelor uterine, poate fi insotit de o scurgere vaginala modificata, dar aceasta nu apare in mod constant la toate femeile. Singurul indicator al acestei afectiuni este reprezentat de dificultatea de a obtine o sarcina, asociata cu un istoric medical in care figureaza macar unul dintre factorii de risc mentionati.
Diagnosticarea obstructiei trompelor uterine se realizeaza in mai multe etape.
Medicul va apela mai intai la metode neinvazive pentru a identifica posibilitatea existentei unei probleme. Astfel, el va recomanda analize de sange care sa excluda o dereglare hormonala si va incerca identificarea anticorpilor anti-chlamydia, daca acestia sunt prezenti. In plus, iti va recomanda sa faci o ecografie. Ecografia nu poate insa identifica decat prezenta hidrosalpinxului, o afectiune particulara in care trompele uterine sunt blocate de o cantitate mare de fluid, care le face sa apara dilatate.
Histerosalpingografia consta in injectarea in uter a unei substante radioopace, urmata de efectuarea de radiografii. Astfel, daca substanta este identificata in cavitatea pelvina, inseamna ca trompele uterine sunt permeabile.
Cea mai invaziva metoda de diagnostic, care insa poate permite si rezolvarea partiala a problemei consta in efectuarea unei laparoscopii care sa permita examinarea directa a trompelor uterine. De obicei, in timpul laparoscopiei se practica o manevra denumita cromotubatie, in care prin trompele uterine se injecteaza albastru de metil pentru a le verifica permeabilitatea.
In timpul laparoscopiei, medicul poate indeparta eventualele adeziuni sau tesutul endometrial, doua potentiale cauze ale obstructiei. De asemenea, poate incerca repermeabilizarea trompelor uterine, indepartand zona blocajului si unind cele doua fragmente ramase.
Cea mai mare problema a interventiilor chirurgicale care actioneaza direct asupra trompei uterine este ca ele predispun la sarcini extrauterine (ectopice), care reprezinta un risc major pentru sanatate. De aceea, de multe ori se considera ca e mai practic sa se recurga la metoda fertilizarii in vitro pentru a obtine o sarcina. In special daca si partenerul sufera de o problema legata de calitatea spermei, fertiliarea in vitro e o metoda mai sigura de a obtine sarcina dorita.