Infertilitatea pare a fi o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe cupluri. Ce este infertilitatea, care pot fi cauzele ei, care sunt factorii de risc si cand e momentul sa apelezi la medic, iata cateva dintre intrebarile la care raspundem in randurile urmatoare.
Ce este infertilitatea?
In general, se considera ca un cuplu se confrunta cu problema infertilitatii daca dupa un an de incercari nu a reusit sa obtina o sarcina. Daca femeia are peste 35 de ani, problema infertilitatii se ia in calcul dupa 6 luni de incercari nereusite. De asemenea, femeile care raman insarcinate dar care pierd sarcinile la scurt timp dupa fecundare sunt incadrate in categoria persoanelor cu probleme de fertilitate.
Infertilitatea – Factori de risc
Pentru a discuta despre factorii de risc ai infertilitatii, trebuie sa stii ca o sarcina se obtine in urma mai multor procese care au loc in organismul tau. Corpul trebuie sa elibereze un ovul din unul din cele doua ovare, proces numit ovulatie. Ovulul trebuie sa treaca prin trompele uterine in drumul sau catre uter. Pe acest traseu pe care il parcurge, ovulul trebuie fecundat de un spermatozoid. In sfarsit, ovulul fecundat trebuie sa se implanteze in peretele uterin. Orice problema care afecteaza fie si una singura dintre aceste etape reprezinta o cauza de infertilitate.
Multi dintre factorii de risc cunoscuti ai infertilitatii afecteaza in egala masura atat femeile cat si barbatii.
- Fumatul scade sansele de a obtine o sarcina, indiferent care dintre parteneri are acest obicei. In plus, fumatul reduce eficienta tratamentelor pentru infertilitate, iar avorturile spontane sunt mai frecvente in randul fumatorilor.
- Varsta. Dupa 30 de ani, fertilitatea femeilor scade, iar acest lucru este valabil si in cazul barbatilor care au peste 40 de ani si care sunt mai putin fertili decat barbatii tineri.
- Consumul de alcool este daunator atat in perioada sarcinii cat si in perioada conceptiei. Consumul moderat de alcool scade sansele unei femei de a ramane insarcinata. Citeste despre alcool si sarcina.
- Obezitatea. S-a constatat ca femeile supraponderale raman insarcinate mai greu si ca in cazul barbatilor supraponderali numarul de spermatozoizi viabili este mult redus.
Exista si factori de risc care afecteaza doar unul dintre sexe. In cazul barbatilor poate fi vorba despre abuzul de alcool si droguri, de expunerea excesiva la toxinele din mediu de tipul pesticidelor sau al plumbului, de un istoric medical in care figureaza oreionul, boli renale sau hormonale grave, folosirea unor anumite medicamente sau radio- si chimioterapia pentru tratarea cancerului. Pe de alta parte multe femei sunt serios afectate de stress, de nutritia inadecvata, de diverse boli cu transmitere sexuala sau de probleme hormonale.
Cand e timpul sa cauti ajutor profesionist pentru infertilitate?
Majoritatea medicilor recomanda o perioada de un an de incercari constand in sex neprotejat cu o frecventa regulata – un contact sexual la maxim 3 zile. Pe de alta parte, in cazul femeilor care au trecut de 30 de ani, se recomanda reducerea timpului de asteptare la 6 luni, deoarece dupa aceasta varsta fertilitatea se reduce considerabil de la un an la altul.
Exista unele probleme de sanatate care de asemenea ar trebui sa te puna in garda. Ar fi bine sa vorbesti cat mai repede cu medicul daca ai menstruatii neregulate sau foarte dureroase, daca ai fost deja diagnosticata cu endometrioza, daca suferi de boli inflamatorii pelvine sau daca ai avut pierderi de sarcina.
Este oricum o idee buna sa contactezi medicul inca din momentul in care decizi ca iti doresti un copil, deoarece el iti poate da sfaturi preconceptie in asa fel incat sa te pregatesti pentru o sarcina usoara si un bebelus sanatos. Partenerul tau ar fi bine sa contacteze medicul daca stii ca a avut in trecut probleme legate de sanatatea testiculelor sau a prostatei sau alte probleme de natura sexuala.
Iata cateva diagnostice care pot constitui cauza infertilitatii de origine feminina
Endometrioza. Reprezinta implantarea si cresterea tesutului uterin in afara uterului, fapt ce afecteaza functionarea ovarelor, a trompelor uterine si a uterului.
Lezarea sau infundarea trompelor uterine este in general rezultatul unor afectiuni inflamatorii numite salpingite. Cea mai frecventa cauza a salpingitelor este reprezentata de chlamidioza, o boala cu transmitere sexuala. Citeste mai multe despre diagnosticul si tratamentul trompelor infundate.
Tulburarile legate de ovulatie sunt reprezentate in principal de ciclurile anovulatorii, cand ovarul nu elibereaza ovulul care ar putea fi fecundat. Cele mai frecvente cauze sunt reprezetate de tumori, exercitiu fizic intens sau infometare. Tulburarile hormonale si unele medicamente sunt alte cauze frecvente.
Hiperprolactinemia reprezinta excesul de prolactina, un hormon care stimuleaza secretia lactata si care poate afecta ovulatia. Citeste mai multe despre infertilitatea de origine hormonala.
Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune in care organismul secreta prea mult androgen. Acest hormon masculin poate cauza probleme legate de ovulatie. Sindromul ovarelor polichistice este adesea asociat cu rezistenta la insulina si cu obezitatea.
Menopauza precoce reprezinta absenta menstruatiei si indica disparitia foliculilor ovarieni inainte de varsta de 40 de ani. Desi cauza ramane necunoscuta, exista cateva afectiuni asociate menopauzei precoce, printre care bolile autoimune, radio si chimioterapia si fumatul. Citeste mai multe despre instalarea menopauzei precoce si conceptie.
Fibroamele uterine sunt tumori benigne ale peretelui uterin si sunt destul de frecvente la femeile de 30-40 de ani. Uneori, ele pot determina infertilitate, fiind localizate in asa fel incat blocheaza deschiderea trompelor uterine. Mai adesea, fibroamele uterine reduc sansele de implantare ale ovulului fecundat.
Adeziunile pelvine sunt benzi de tesut fibros care se dezvolta in cazul unor infectii puternice, a apendicitei sau dupa interventii chirurgicale. Acest tesut fibros poate afecta integritatea structurilor delicate cum sunt trompele uterine, determinand astfel infertilitate.
Unele medicamente pot determina o infertilitate temporara. In cele mai multe cazuri fertilitatea revine la normal dupa intreruperea medicatiei.
Probleme ale tiroidei. Atat hipertiroidiasmul cat si hipotiroidismul pot afecta ciclul menstrual, blocandu-l si astfel determinand infertilitatea.
Cancerul si tratamentul impotriva cancerului pot provoca infertilitate, mai ales daca e vorba de cancer localizat la nivelul aparatului reproductiv. In plus, radioterapia si chimioterapia afecteaza sever si uneori ireversibil functia de reproducere atat la femei cat si la barbati.
Alte boli asociate pubertatii tarzii sau cu amenoreea, cum sunt boala Cushing, bolile renale sau diabetul pot afecta fertilitatea femeii.
Infertilitatea de origine masculina poate avea la randul ei mai multe cauze, printre care se numara:
Producerea unei sperme anormale, fapt ce se poate datora mai multor cauze, printre care se numara testiculele necoborate, defecte genetice sau infectii genitale repetate.
Aspermia reprezinta absenta spermatozoizilor din sperma.
Oligospermia consta in prezenta unui numar redus de spermatozoizi.
In cazul hipospermiei, cantitatea de sperma ejaculata este mult mai mica decat normal.
Astenozoospermia reprezinta prezenta in lichidul seminal a unui numar normal de spermatozoizi, care insa au o mobilitate mult redusa fata de normal.
Teratospermia consta in aparitia unor spermatozoizi cu diverse defecte, neviabili, problema mai freventa in cazul consumului de droguri sau consecutiv radioterapiei.
Citeste mai multe despre cele mai frecvente probleme de calitate a spermei
Imposibilitatea spermei de a ajunge la ovul are de obicei cauze legate de probleme sexuale: ejaculare precoce, contact sexual dureros. Unele probleme de sanatate de tipul ejacularii retrograde, bolilor genetice printre care se numara fibroza chistica sau probleme structurale – blocarea acelei parti a testiculului, epididimul, care contine sperma, pot intrerupe traseul normal al spermei.
Un stil de viata nesanatos: alimentatia proasta, obezitatea, abuzul de alcool sau consumul de droguri si fumatul afecteaza sever calitatea spermei.
Expunerea la unii factori de mediu cum sunt pesticidele poate avea impact negativ. Expunerea frecventa la caldura, in sauna sau in cada cu apa calda, determina cresterea temperaturii corporale si afecteaza productia de sperma si numarul de spermatozoizi.
Exista cazuri de infertilitate combinata, in care ambii parteneri sufera de infertilitate sau de fertilitate redusa. Alteori, infertilitatea combinata se poate datora unei incompatibilitati genetice; ambii parteneri sunt fertili, insa combinatia genelor lor nu le permite sa conceapa un bebelus fara asistenta medicala.
Aproximativ 20% din cuplurile care se lupta cu aceasta problema sufera de asa-numita infertilitate idiopatica, deci de o infertilitate fara cauza determinata. In aceste cazuri probabil ca metodele de diagnostic existente nu sunt destul de sensibile pentru a identifica exact problema. Uneori ovulul nu este eliberat la momentul optim pentru a fi fecundat, alteori e posibil ca el sa nu fie preluat de trompa uterina.
In multe cazuri, cauza infertilitatii de cuplu nu este unica, ci este mai degraba o combinatie de doi sau mai multi dintre factorii mentionati. In acest caz, medicul trebuie sa fie cu adevarat priceput pentru a identifica toate problemele existente si a le trata optim in asa fel incat sa ofere cuplului cel mai ravnit dar: copilul pe care si-l doresc.