S-a constatat ca aproximativ jumatate din numarul total de sarcini apar total neplanificat. In aceste conditii, exista o probabilitate destul de mare ca in intervalul de timp dintre fecundare si momentul confirmarii sarcinii – 2 sau 3 saptamani de obicei – viitoarea mama sa consume diverse substante cu potential nociv pentru fat. Sa vedem cat de grav este consumul de alcool in primele saptamani de sarcina.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare este bine sa stii ce se intampla cu viitorul tau copil in aceste prime 2-3 saptamani dupa conceptie. Astfel, in prima saptamana dupa conceptie, care echivaleaza cu saptamana 3 de sarcina, embrionul coboara in uter si se nideaza in mucoasa acestuia. Abia in saptamana a doua dupa conceptie, deci in saptamana 4 de sarcina, incepe sa se formeze o placenta primitiva, care sa asigure pe viitor hranirea fetusului.
Dar despre o placenta complet formata si functionala se poate discuta abia din saptamana 6 de sarcina, acesta fiind si momentul in care incepe si schimbul de nutrienti prin intermediul sangelui matern.
Asadar, putem pe drept cuvant afirma ca in primele 6 saptamani de sarcina, embrionul se hraneste din reusurse proprii si nu este afectat de ceea ce consuma mama.
Avand in vedere ca 6 saptamani de sarcina inseamna o intarziere cu 2 saptamani a menstruatiei, tragem concluzia ca natura a luat toate masurile de precautie in ceea ce priveste ceea ce se intampla cu viitorul bebelus atunci cand nimeni nu stie inca de existenta lui.
Nu trebuie insa minimizat faptul ca in acest interval de timp, desi nu ajunge direct la embrion, alcoolul produce alte modificari in organismul viitoarei mame, mai ales daca este consumat in cantitati mari.
Un alt aspect care trebuie avut in vedere este acela ca de multe ori consumul moderat sau mare de alcool este insotit si de alte obiceiuri sociale cu potential nociv, de tipul fumatului de exemplu. Activ sau pasiv, fumatul este daunator in toate fazele sarcinii, medicii sfatuindu-le chiar pe viitoarele mame sa renunte la fumat cu ceva timp inainte de conceptie, daca este posibil.
Care sunt efectele consumului de alcool asupra sarcinii ?
Exista un studiu care prezinta mai clar efectele consumului de alcool la inceputul sarcinii. Consumul frecvent de alcool in primele 8 saptamani de sarcina este se pare asociat cu o rata crescuta a avorturilor si cu aparitia de anomalii de dezvoltare la nivelul organelor viitorului copil, inclusiv la inima, rinichi si creier.
Studiul a fost efectuat pe femei care au consumat alcool in cele 3 luni dinainte de a afla de sarcina, unele dintre ele in cantitati moderate, altele in cantitati mari. Studiul a confirmat efectele teratogene ale alcoolului consumat chiar si atat de devreme in sarcina.
Prin urmare, se pare ca doar consumul frecvent si regulat al unor cantitati mari de alcool in perioada preconceptiei si in cea imediat urmatoare fecundarii poate avea efecte nocive asupra viitorului copil.
Desigur, lucrurile se schimba odata ce formarea placentei face ca mama si fatul sa imparta practic acelasi sange, cu toate substantele care circula prin acesta, moment in care devine evident si clar studiat si stabilit ca alcoolul poate produce numeroase probleme de dezvoltare fizica si mentala a viitorului copil.
Avand in vedere toate acestea, medicul te va sfatui in cadrul consultului preconceptie sa renunti complet la consumul de alcool, dar te va linisti daca ai consumat ocazional cate un pahar de vin inainte sa afli de sarcina.
Tu ai consumat alcool in perioada dinaintea sarcinii sau chiar in momentul conceptiei?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.