Sarcina este impartita in trei trimestere, dupa reperele cele mai importante in dezvoltarea copilului si evolutia ta, fiecare durand aproximativ 3 luni. Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simptomelor neplacute din prima parte a sarcinii. Al III trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca.
Esti insarcinata! Felicitari!!!
Sarcina dureaza 280 de zile si numararea lor incepe in prima zi a ciclului menstrual chiar cand tu nu erai gravida. Chiar daca oficial aceasta este prima zi din sarcina ta nu vei concepe decat dupa aproximativ 2 saptamani.
Iata ce se intampla in primele 4 saptamani de sarcina, de la momentul conceptiei pana la varsta fetala de 2 saptamani sau varsta gestationala de 4 saptamani. Femeile se nasc cu aproximativ 2 milioane de ovule, dintre care doar 400-500 se vor maturiza de-a lungul vietii si vor fi eliberate in timpul ovulatiei. Pentru a se intalni, ovulul si spermatozoidul fac o calatorie dificila cu multe riscuri. Acum esti in primul trimestru, in prima luna de sarcina care dureaza de la 1-5 saptamani.
Daca ti-ai propus sa ramai insarcinata o idee buna este sa incepi sa iei zilnic acid folic deoarece este esential in dezvoltarea sanatoasa a copilului in prima parte a sarcinii. Este recomandata o doza zilnica de 400 mcg. In cazul femeilor suprapoderale, cu diabet sau cu defecte de tub neural a bebelusului intr-o sarcina anterioara doza recomandata creste la 5 mg zilnic. Si in cazul sarcinii gemelare doza de acid folic trebuie marita. Alimente bogate in acid folic sunt: portocalele, legumele verzi, cerealele, avocado, sfecla rosie, fasolea cu bob negru, extractul de drojdie.
Conceptia se produce in trei etape fundamentale:ovulatia, fertilizarea si implantarea.
Ovulatia (saptamana 1 si 2 de sarcina). La ovulatie, care se produce la mijlocul ciclului menstrual, foliculul care s-a dezvoltat mai mult decat ceilalti se rupe, iar ovulul iese afara. Foliculul rupt formeaza “corpul galben”. Secretiile vaginale sunt mai apoase in timpul acestei perioade, iar unele dintre noi simt chiar o usoara durere la ovulatie. Doar 20%din cuplurile active care incearca sa conceapa un copil reusesc in oricare ciclu lunar.
Fertilizarea (saptamana 2/3 de sarcina) si divizarea ovului fertilizat. Spermatozoizii au de parcurs o calatorie lunga si periculoasa de aproximatic 30-40 cm pana sa ajunga la ou. Natura este darnica, o singura ejaculare produce 15 milioane de spermatozoizi. Desi multi spermatozoizi incearca sa penetreze stratul extern al oului, doar unul dintre ei va reusi sa-si croiasca drum si sa fertilizeze oul. Odata fertilizat, stratul extern al oului se ingroasa repede pentru a proteja spermatoziodul deja existent in interior, asadar un ou poate fi fertilizat de un singur spermatozoid. Intalnirea ovulului cu spermatozoidul duce la crearea unei singure celule, care contine informatie genetica de la ambii parteneri, 46 de cromozomi, cate 23 de la fiecare parinte. Aceste perechi de cromozomi se combina si dau nastere tiparului unic de dezvoltare a copilului. Aspectul fizic, constitutia, sexul, grupa sanguina, trasaturi de personalitate sunt decise pe loc in momentul conceptie. Din acel moment un sufletel creste in burtica ta!
Implantarea (saptamana 3/4) in mucoasa uterina. Ovulul fertilizat are nevoie de 5 pana la 7 zile pentru a ajunge in uter, dupa ce paraseste ovarul. Daca ovulul va fi fertilizat, nivelul de progesteron va creste, iar mucoasa uterina va continua sa se ingroase pregatindu-se pentru implantare. Daca ovulul nu este fertilizat in 12 ore de la eliberarea sa, acesta moare, mucoasa uterina sangereaza si se va produce menstruatia peste aproximativ 2 saptamani.
La 12-20 de ore dupa fertilizare, celula formata, ce poarta denumirea de zigot, incepe sa se divida rapid in doua celule, apoi in patru, opt, saisprezece si asa mai departe, replicand ADN-ul pe masura ce are loc acest proces. Grupul de celule creste si se indreapta catre uter unde se va implanta, si va creste fatul. Cand zigotul are doar cateva celule, fiecare dintre acestea au sansa sa devina o fiinta umana. Daca zigotul se imparte in doua, se formeaza gemenii identici, daca se divide in trei, rezulta tripletii, si tot asa.
Gemenii identici au propriul cordon ombilical si se pot dezvolta sau nu din aceeasi placenta si in acelasi sac amniotic. Acesti copii vor avea acelasi sex, parul si ochii de aceeasi culoare si aceeasi grupa de sange.
Gemenii neidentici se dezvolta atunci cand femeia elibereaza mai multe ovule, din acelasi ovar sau ovare diferite, care fiecare la randul sau va fi fertilizat de un spermatozoid diferit. Ei pot fi de acelasi sex, vor semana sau vor fi diferiti, la fel ca alti frati.
La sfarsitul a 2 zile de diviziune celulare, grupul de celule format poarta numele de morula si are 64 de celule. Dintre acestea, doar cateva se vor dezvolta devenind un embrion, restul vor forma placenta si membranele care inconjoara copilul in uter.
In cinci zile morula a parcurs distanta dintre trompa uterina si uter si in acest moment se numeste blastocist. La aproximativ 9 zile dupa fertilizare, blastocistul se prinde de peretele uterului, avand loc implantarea care uneori poate provoca o sangerare mica ce ar putea fi confundata cu venirea menstruatiei.
Daca blastocistul nu se implanteaza, va fi eliminat din uter la urmatorul ciclu menstrual.
Sexul copilului este stabilit in momentul conceperii.
O pereche de cromozomi determina sexul copilului, XX – copilul va fi o fetita, XY – copilul va fi un baietel. Femeile au o pereche compusa din doi cromozomi de acelasi tip X – XX. Toate ovulele sunt purtatoare de cromozomi X, ceea ce inseamna ca bebelusul va primi intotdeauna de la tine un cromozom X. Setul de cromozomi ai barbatului contine un cromozom X si un cromozom Y – XY.
Sexul copilului este determinat intotdeuna de cromozomul cu care participa tatal. Daca ovulul este fecundat de un spermatozoid purtator de cromozom X, copilul este o fetita, daca este fecundat de un spermatozoid purtator de cromozom Y, copilul va fi baietel.
Sarcina poate fi detectata, in cele mai multe cazuri, la scurt timp dupa conceptie. Cu toate acestea va exista o perioada in care nici nu banuiai ca in tine a inceput sa se dezvolte o fiinta mica. Dupa absenta menstruatiei vei fi foarte curioasa si nerabdatoare sa faci un test de sarcina.
Semnele si simtomele care te-ar putea face sa te gandesti ca esti insarcinata sunt:
Intarzierea menstruatiei
Sensibilitatea sanilor
Greata si varsaturi
Oboseala, ameteli
Urinari frecvente
O senzatie de plenitudine, balonare, disconfort abdominal
Constipatia
Schimbari bruste de dispozitie, depresie
Lesin
Secretii vaginale sporite
Temperatura corpului incepe sa creasca
Desi la sfarsitul celor 12 saptamani de sarcina viitorul bebelus inca mai incape in intregime pe ecranul micut al ecografului, aceasta este poate cea mai importanta perioada din dezvoltarea sa, caci in acest prim trimestru de sarcina au loc implantarea sarcinii si organogeneza.
Cu alte cuvinte, ovulul fecundat trebuie sa reuseasca sa se implanteze in peretele uterin pregatit sa il primeasca. Tot in aceste prime 12 saptamani de sarcina bebelusului i se formeaza toate partile corpului, pana la cea mai mica unghiuta din varful degetului mic de la picior.
Tot acum se formeaza si toate organele interne, si este esential ca nimic sa nu interfereze cu acest proces. In aceasta perioada fatul este deosebit de sensibil la toate substantele care pot ajunge la el prin circulatia materna, asadar, mami, trebuie sa fii foarte atenta la ceea ce bei, mananci, respiri sau aplici pe piele!
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in continuare: Saptamana a 4-a de sarcina
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Semnele si simtomele sarcinii
Testele de sarcina
Factorul Rh in sarcina
Importanta acidului folic in sarcina
Efectele negative ale fumatului asupra sarcinii
Alimentatia sanatoasa in sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.