Infertilitatea cuplului poate fi cauzata in egala masura de probleme de sanatate feminine si masculine. Problemele legate de calitatea spermei sunt una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate masculina, care asociata eventual unei probleme care reduce fertilitatea feminina, are ca rezultat infertilitatea cuplului. Iata care sunt cele mai frecvente probleme de calitate a spermei.
Atunci cand medicii vorbesc despre calitatea spermei, ei se refera de fapt la capacitatea acesteia de a fecunda. Exista numerosi factori care afecteaza calitatea spermei. Dintre acestia, cei mai importanti sunt:
- Varsta barbatului. Desi barbatii pot deveni tatici si la varste inaintate, fertilitatea lor scade odata cu inaintarea in varsta. In plus, la varste inaintate, probabilitatea ca spermatozoizii sa poarte defecte genetice creste.
- Caldura. Spermatozioizii sunt sensibili la caldura. Organismul are mecanisme pentru a preveni supraincalzirea zonei genitale, insa acestea nu sunt suficiente intotdeauna. Exista asadar cateva activitati pe care ar fi bine sa le eviti. Sauna, baile fierbinti prelungite, solarul si tinerea laptopului pe brate sunt daunatoare in ceea ce priveste calitatea spermei si fertilitatea.
- Substantele chimice. Exista medicamente, droguri si chiar aditivi alimentari care afecteaza calitatea spermei. De aceea, un stil de viata sanatos poate influenta in bine calitatea spermei. Consumul de alcool, excesul de alcool si nicotina au potential toxic si afecteaza negatic procesul de spermiogeneza. Consumul a unui litru de cola pe zi este asociat cu o scadere cu 30% a calitatii spermei. Soia contine o substanta asemanatoare hormonilor estrogeni si afecteaza de asemenea calitatea spermei.
Determinarea calitatii spermei
Determinarea calitatii spermei are in vedere calcularea numarului de spermatozoizi vii din fiecare militru de lichid seminal si dupa evaluarea morfologiei si mobilitatii acestora. Alti parametri determinati sunt reprezentati de numarul de leucocite si cantitatea de fructoza din sperma, volumul si pH-ul lichidului seminal, acestia influentand de asemenea capacitatea spermatozoizilor de a fecunda.
Numarul total de spermatozoizi dintr-un mililitru de ejaculat normal este de minim 15 milioane, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Existenta unui numar mai mic de spermatozoizi pe mililitru este denumita oligozoospermie. Conform acestor date, numarul total de spermatozoizi ejaculat trebuie sa fie de minim 39 milioane; o valoare mai mica se asociaza cu probleme de fertilitate. De asemenea, s-a stabilit ca in medie, la o ejaculare sunt produsi 255 milioane de spermatozoizi.
Motilitatea spermatozoizilor trebuie evaluata in decurs de 1 minut de la ejaculare. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca minim 50% dintre spermatozoizi trebuie sa fie mobili. Totusi, in evaluarea acestui parametru se tine cont si de concentratia in spermatozoizi, deoarece in cazul unei sperme foarte concentrate este normal ca motilitatea sa fie usor redusa, fara ca aceasta sa afecteze fertilitatea.
Conform OMS, o proba de sperma este considerata normala daca 4% dintre spermatozoizi au aspect normal.
Volumul de sperma normal pentru o ejaculare se incadreaza, conform OMS, intre 1,5 si 6 ml. Un volum de sperma mai mic de 1 ml ridica suspiciuni serioase de azoospermie obstructiva.
Absenta fructozei din sperma afecteaza de asemenea fertilitatea, reducand considerabil durata de viata a spermatozoizilor.
PH-ul normal al spermei este cuprins intre 7.2 si 7.8. Orice modificare a pH-ului in afara acestor limite afecteaza viabilitatea spermatozoizilor.
Principalele modificari ale calitatii spermei sunt reprezentate de aspermie, azoospermie, hipospermie, oligozoospermie, astenozoospermie, teratozoospermie si necrozoospermie.
Aspermia reprezinta absenta totala a spermei si este asociata cu infertilitatea. Una dintre cauzele aspermiei este ejacularea retrograda. O alta cauza este reprezentata de obstructii ale canalelor deferente, care conduc sperma de la glandele care o secreta catre exterior.
Azoospermia reprezinta absenta spermatozoizilor din sperma. Se asociaza cu sterilitate, insa se pot obtine ameliorari cu tratament. Absenta spermatozoizilor din sperma se poate datora lipsei de stimulare hormonala care blocheaza spermatogeneza, sau unei obstructii a tractului genital. Daca in primul caz testiculele nu produc spermatozoizi, in cel de-al doilea spermatozoizii se formeaza, insa nu ajung in sperma. In cazul azoospermiei obstructive, exista metode de tratament care sa sporeasca fertilitatea.
Hipospermia denumeste situatia in care cantitatea de sperma eliminata cu ocazia unei ejaculari este foarte mica. De cele mai multe ori hipospermia se datoreaza nefunctionarii prostatei sau a glandelor seminale, a caror secretie reprezinta peste 90% din volumul spermei.
Oligospermia sau oligozoospermia reprezinta prezenta unui numar redus de spermatozoizi in sperma si este o probema comuna in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina. De cele mai multe ori, oligospermia este asociata cu aparitia a numeroase anomalii ale spermatozoizilor si cu o motilitate redusa a acestora. Cauzele oligospermiei sunt numeroase si includ atat boli genetice cat si boli dobandite sau alegeri care tin de stilul de viata. Astfel pe lista posibilelor cauze se afla fumatul, consumul de droguri sau alcool, calaria practicata intens (pe cal sau mersul cu bicicleta), varsta inaintata, cancerul, oreionul sau diverse infectii genitale.
Astenozoospermia este un termen medical care indica motilitatea redusa a spermatozoizilor. Astfel, desi acestia sunt in numar si cu aspect normal, lipsa lor de motilitate face imposibila fecundarea ovulului la nivelul trompei uterine. Astenozoospermia completa este forma cea mai grava a acestei afectiuni si este rar intalnita, Organizatia Mondiala a Sanatatii indicand ca apare la unul din 5000 de barbati. Ea este produsa de deficiente metabolice grave sau se asociaza cu cazurile de necrozoospermie.
Teratospermia sau teratozoospermia este afectiunea in care spermatozoizii prezinta numeroase anomalii, fapt ce afecteaza fetilitatea. De cele mai multe ori cauzele acestei probleme raman necunoscute. Defectele de structura ale spermatozoizilor pot determina o mobilitate redusa a acestora sau pot impiedica aderarea spermatozoidului pe suprafata ovulului. Problema poate fi partial remediata prin administrarea de medicamente care contracareaza efectele excesului de estrogeni.
Necrozoospermia este un diagnostic foarte rar intalnit. Diagnosticul indica faptul ca toti spermatozoizii ejaculati sunt morti. De asemenea, diagnosticul se pune destul de greu deoarece boala poate fi confundata cu lipsa totala de mobilitate a spermatozoizilor si pentru ca rezistenta acestora in mediul extern este destul de redusa, astfel ca proba trebuie recoltata si examinata corect pentru a furniza un rezultat real.
Multe dintre problemele de fertilitate masculina din aceasta categorie pot fi ameliorate cu tratament adecvat. In unele cazuri insa, sunt necesare interventii chirurgicale, ca in cazul obstructiilor la diverse niveluri ale cailor genitale. Alteori, mai ales in cazul unor probleme de fertilitate combinate, tratamentele raman fara succes. Daca medicii se confrunta cu cazuri de infertilitate de cuplu, in care ambii parteneri au o problema care determina o reducere drastica a fertilitatii, ei vor prefera sa apeleze la metoda inseminarii artificiale sau a fertilizarii in vitro pentru a spori sansele de reusita.