Diversificarea este una dintre cele mai importante schimbari in ceea ce il priveste pe micutul tau. Sistemul lui digestiv este inca imatur si este bine sa ii oferi timpul necesar ca sa creasca in ritmul propriu. Din acest articol poti afla care sunt recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind diversificarea alimentatiei la bebelusi.
Fiecare copil este unic si medicul pediatru care ii urmareste evolutia luna de luna este singurul care poate aprecia corespunzator nevoile pe care le are bebelusul tau. Organizatia Mondiala a Sanatatii face cateva recomandari de ordin general privind introducerea alimentelor solide la bebelusi, pe care este bine sa le cunosti si sa le respecti.
Descopera aici GHIDUL COMPLET DIVERSIFICAREA BEBELUSULUI actualizat și completat cu toate recomandările OMS și ale pediatrilor.
Cand se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi?
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta in paralel cu alaptarea.
Si in cazul copiilor hraniti mixt, cu lapte matern si formula, sau doar cu lapte praf se recomanda introducerea alimentelor solide tot in jurul varstei de 6 luni.
In cazurile in care este evident in favoarea sugarului diversificarea poate incepe mai devreme, dar nu inainte de varsta de 4 luni. Exceptie de la regula fac copiii cu diverse probleme de sanatate sau care iau prost in greutate, dar numai la recomandarea unui pediatru competent sau cel mai bine la recomandarea unui pediatru gastroenterolog.
Introducerea alimentatiei solide inainte de varsta de 3-4 luni este asociata cu diverse alergii, probleme digestive, diabet si obezitate. In Romania diversificarea alimentatiei incepe deseori intre varsta de 4-6 luni a bebelusului si chiar inaintea varstei de 4 luni.
Copilul trebuie sa fie pregatit pentru introducerea alimentelor solide.
Exista cateva indicii ca bebelusul este pregatit pentru aceasta noua etapa:
- El trebuie sa fie capabil sa isi sustina capul drept pentru a putea inghiti.
- Trebuie sa fi pierdut reflexul de a impinge cu limbuta afara orice i se introduce in gurita.
- Chiar daca poate nu sta inca bine in fundulet fara sprijin, trebuie sa fie capabil de o pozitie verticala.
- De asemenea, este indicat ca diversificarea sa fie amanata pana dupa ce copilul isi dubleaza greutatea de la nastere.
- Nu in ultimul rand, copilul trebuie sa manifeste interes pentru ceea ce mananca parintele, sa se intinda sa ia alimente din mana sau de pe farfuria acestuia.
- Diversificarea alimentatiei bebelusului se incepe cand acesta este intr-o stare perfecta de sanatate, in caz contrar se va amana.
Dezavantajele diverisificarii precoce, sub varsta de 4 luni:
- Digestia incompleta a amidonului din legume si a proteinelor datorita absentei anumitor enzime digestive la aceasta varsta.
- Afectarea functiei renale insuficient dezvoltata pentru mineralele din alimentele solide
- Valoare nutritionala scazuta a proteinelor din vegetale sau cereale fata de cele din laptele matern sau formulele de lapte praf
- Cantitatile mari de carbohidrati din vegetale si fainoase favorizeaza obezitatea. Fainoasele scad biodisponibilitatea unor minerale (calciu, fier) iar glutenul din cereale predispune la aparitia bolii celiace.
- Senzatia de satietate produse de alimentele solide favorizeaza spatierea meselor si cresterea alimentelor la o masa. Cantitatea de lapte matern sau formula de lapte va scadea, laptele fiind principala sursa de nutrienti a copilului in primul an.
Cu ce alimente se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi?
Nu are importanta daca incepi cu fructele sau cu legumele. Exista mitul conform caruia bebelusul a carui diversificare a inceput cu fructe nu va accepta legumele deoarece nu sunt la fel de dulci. Ipoteza este insa demontata deoarece laptele matern este mult mai dulce decat orice fructe.
O idee buna este sa incepi cu vegetale de sezon, fara potential alergen.
In general, primele fructe sau legume care se introduc in alimentatia bebelusului sunt morcovul fiert, dovlecelul, marul sau piersica. Apoi se adauga patrunjel radacina, pastarnac, telina, dovleac, nap, cartof, para, banana.
Se recomanda evitarea citricelor pana la 1 an deoarece fac scaunul acid si pot determina iritatii de scutec destul de urate. De asemenea, se recomanda evitarea sucurilor de fructe sau administrarea a cel mult 150 ml pe zi.
Sucurile de fructe sau legume nu contin decat o parte din nutrientii alimentului original, in schimb au zahar si un volum destul de mare. Nu trebuie sub nici o forma ca sucurile sa inlocuiasca o masa.
In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid al Diversificarii alimentatiei sugarilor. Afla cand se introduc toate grupele alimentare:
FRUCTELE LEGUMELE CEREALELE PROTEINELE
Consistenta mancarii care se ofera bebelusului la inceputul diversificarii
La 6 luni bebelusul va consuma piureuri fine, la 8 luni se va trece la alimente pasate cu furculita. De la 8-10 luni bebelusul va incepe sa prefere bucatelele de mancare pe care le poate tine in mana, iar dupa an va incepe sa consume probabil mancare pregatita ca pentru adulti, cu unele exceptii.
Intre 6 si 8 luni mancarea complementara va fi administrata de 2-3 ori pe zi. Intre 9 si 11 luni copilul este pregatit pentru 3-4 mese solide pe zi, iar pana la 2 ani va primi, pe langa cele 3-4 mese si 1-2 gustari. Consulta lista de alimente intezise copilului in functie de varsta.
Administrarea alimentelor solide va tine cont de particularitatile de apetit si satietate a copilului. Se va tine cont de preferintele pe care le manifesta copilul si i se va da sa manance cand ii este foame, incercand sa se respecte un program de mese. Nu se va forta copilul sa manace toata portia.
Nu se va distrage atentia copilului de la masa prin oferirea de jucarii sau deschiderea televizorului in ideea de a manca sau a termina toata portia.
Diversificarea alimentatiei se face cu multa rabdare, incuranjand verbal sugarul sa manance.
Se incurajeaza sugarul sa se autoalimenteze in jurul varstei de 8 luni (i se dau alimente in mana de consistenta potrivita varstei sub stricta supraveghere pentru a nu se ineca sau a interveni daca se ineaca cu alimente), sa bea cu cana de la 9-10 luni si sa manace singur cu lingurita de la varsta de 1 an.
Copilului trebui sa i se permita contactul cu alimentele chiar daca se murdareste sau face multe resturi pe jos. Copilul trebuie sa ia singur in mana alimente, sa le exploreze cu privirea, sa le miroasa si apoi sa le guste.
Un aliment nou trebuie propus si nu impus. In cazul in care copilul refuza un anumit aliment se ofera peste 2-3 saptamani si se trece la alt aliment. Se recomanda asocierea unui aliment refuzat cu unul care il mananca cu multa placere.
Prepararea si pastrarea corespunzatoare a alimentelor solide oferite sugarului
- Alimentele se prepara si se pastreaza intr-un mod igienic
- Cel care alimenteaza copilul se va spala de fiecare data pe maini inainte de masa sau de prepararea mesei
- Alimentele se servesc imediat dupa preparare, evitandu-se pastrarea lor la temperatura camerei
- Restul de la masa care a intrat in contact cu saliva bebelusului se arunca, nu se pastreaza pentru o masa viitoare
- Se va incuraja copilul sa manace cu lingurita si nu cu biberonul
Nu se administreaza apa decat din surse verificate in ceea ce priveste continutul de nitriti.
In cazul familiilor care nu sunt cuplate la reteua de apa potabila se va evita folosirea apei de fantana care este improprie pentru consum, mai ales in cazul bebelusilor care sunt deosebit de sensibili.
Este esential ca pe perioada diversificarii alimentatiei sa continui sa te consulti luna de luna cu medicul copilului tau si sa ii respecti recomandarile.
Sfaturile prezentate mai sus sunt directii generale de urmat in cazul copiilor perfect sanatosi si cu o dezvoltare normala. Medicul este singurul in masura sa stie daca bebelusul tau are nevoi particulare care trebuie respectate.