Pentru parintii cu copii de varsta scolara, mai ales daca sunt in primii 2-3 ani de scoala si inca au nevoie sa fie pregatiti si condusi spre cursuri, fiecare dimineata e o lupta. Cu mici exceptii si anume copiii matinali care se trezesc bine-dispusi fara efort, copiii nu sunt prea fericiti sa se trezeasca “cu noaptea in cap” dupa criteriile lor, desigur, sa se pregateasca pentru scoala. Astfel incat diminetile devin prilej de stres pentru mame disperate sa nu intarzie la serviciu dar sa isi si plaseze odrasla la timp la scoala, daca se poate cu ghiozdanul facut si hainele in ordine.
Va amintiti diminetile din concediul de ingriire a copilului, cand erati in culmea fericirii daca bebelusul/copilul mic dormea mult dimineata iar voi aveati timp de voi insiva, de o cafea in liniste? Va amintiti ce obosite si frustrate va simteati daca se trezea pe la 6-7? Cine-ar fi zis ca veti ajunge sa regretati acele vremuri? Brusc cand copilul aunge la varsta clasei pregatitoare el pare ca si-a pierdut toate abilitatile de a fi apt de orice la primele ore ale diminetii! In urma cu cativa ani incercati sa motaiti in timp ce copilul tragea de voi si voia atentie, acum situatia e fix invers. Ai nevoie de ajutorul nostru daca macar cateva dintre frazele de mai jos va sunt familiare, daca v-ati surprins folosindu-le:
“E timpul sa te trezesti! Nu-ti mai zic inca o data!”
“Daca in 5 minute nu esti gata, plec fara tine!”
“Cum adica nu stii unde-ti sunt cartile/uniforma/penarul? Si eu de unde sa stiu?”
“Numar pana la 10 si plec!”
“De cate ori ti-am zis sa-ti faci ghiozdanul seara?”
“Ai adormit in baie?”
“Incalta-te. Incalta-te. Ti-am zis sa te incalti. Tot nu te-ai incaltat?”
Zi de zi aceeasi lupta, rugaminti, amenintari, ultimatumuri, viteza. Te astepti ca de la un moment dat lucrurile sa intre pe un fagas bun dar asta nu se va intampla cata vreme tu, ca mama, preiei toata responsabilitatea pregatirii si ajungerii la timp la scoala.
Degeaba repeti la infinit frazele de mai sus, copilul nu invata din certuri, zorire, amenintari. Copilul stie ca amenintarile sunt vorbe in vant si ca de fapt mama se va asigura ca el sa nu intarzie si sa nu isi uite nimic acasa.
Preluand sarcinile copilului nu veti ajunge la un rezultat bun in ceea ce priveste pregatirea de dimineata. Este necesar sa invatati copilul despre auto-disciplina, responsabilitate, cooperare, sa-i dezvoltati capacitatea de a rezolva singuri probleme. Sa vedem cativa pasi, cateva modalitati concrete prin care puteti face asta:
Implicati copiii in gasirea solutiilor.
Ati identificat problema: greutati intampinate dimineata, atat la trezire cat si la pregatirea pentru o noua zi de scoala. Asezati-va la o masa cu copilul, cand aveti timp, si discutati pe indelete, cereti-i parerea: cum crede el ca ar putea fi rezolvata aceasta problema, ce propuneri de rezolvare a problemei are?
Vorbiti cu calm si seriozitate, nu cu ton de cearta sau cu atitudine condescendenta sau acuzatoare. Veti fi placut surprinsi de seriozitatea cu care se vor stradui sa gaseasca solutii daca le veti prezenta problema cu blandete si cu o atitudine ca de la egal la egal.
Alegeti propunerile pe care le considerati viabile si discutati despre modalitatile de implementare. Lasandu-i sa se gandeasca singuri la posibile rezolvari le dati incredere in propriile forte.
CITEȘTE ȘI: 7 Motive pentru care pedepsele NU functionează
Implicati-i in crearea si respectarea unor rutine.
Pentru a evita agitatia de dimineata e mai bine sa isi faca o rutina seara si sa se tina de ea:”imi fac ghiozdanul conform orarului, imi pregatesc hainele cu care doresc sa ma imbrac a doua zi, verific sa nu fi uitat penar, sticla de apa, echipament sportiv etc.
Pentru dimineata o idee care in general prinde la copii ar fi sa-i pozati in fiecare ipostaza a rutinei si sa faceti un colaj de poze cu ele in ordine, pe post de “reminder” zilnic a ce are de facut dimineata: acum ma spal, acum iau micul-dejun, ma imbrac, imi aranjez parul, ma incalt.
Lasa-l sa experimenteze consecinte naturale.
Acestea apar ca o succesiune logica, fara interventia adultului, ca de exemplu: nu esti gata la timp, intarzii, va fi un moment jenant sa intri la clasa cand ceilalti sunt deja in activitate, iti va fi consemnata intarzierea, vei fi mustrat de invatatoare, vei pierde momente din lectie.
Un copil va invata multe daca din cand in cand este lasat sa isi asume consecintele unui comportament, va fi mult mai receptiv la a invata responsabilitatea.
Tine-te de cuvant.
Daca l-ai avertizat ca daca pierde autobuzul va merge pe jos, tine-te de cuvant, fara sa-l certi sau sa-i scoti ochii cu “ti-am zis eu ca pierzi autobuzul!” dar si fara sa te lasi induplecata sa chemi un taxi sau sa-l duci cu masina.
Sau daca i-ai spus ca “ii spui pentru ultima data sa se incalte” asa sa fie, nu te lasa ispitei de a-l incalta tu doar ca sa-l scutesti de intarziere.
Nu te astepta la rezultate rapide.
Bun, ai inceput sa implementezi aceste propuneri ale noastre dar trebuie sa ai asteptari realiste, lucrurile nu se vor schimba ca prin minune de pe o zi pe alta. Dimpotriva, s-ar putea ca la inceput sa fie mai rau ca inainte, pana invata copilul sa isi asume responsabilitatea si sa se adapteze noii rutini. Nu abandona planul doar fiindca nu are un rezultat rapid.
Nu in ultimul rand, ai incredere in copil!
Copilul invata sa fie capabil doar daca cei din jur cred in el, au incredere in capacitatile sale.
Cand ii arati copilului ca ai incredere ca va reusi sa se incadreze in timp pentru scoala, fara sa-l cicalesti, in el va creste convingerea ca inr-adevar e apt de multe lucruri fara a fi impins de la spate. In scurt timp va realiza si el ca mai bine isi incepe ziua cu calm si buna-dispozitie decat cu graba, certuri, alergatura. Mult succes!
CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți și cum să generezi schimbarea într-un mod pozitiv