Cu siguranta, de cand te-ai gandit ca iti doresti un copil, ti-ai propus sa fii o mama perfecta pentru puiul tau. Se pare insa ca cei mici nu au nevoie de asa ceva. Lor le trebuie o mama… reala. Perfectiunea este utopica, iar „aproape-perfectiunea” nu se afla pe lista „de facut” a vreunei mame. Copiii nu au nevoie de mame perfecte. Nevoile lor sunt altele.
Poti fi cea mai buna mama indiferent cum ai ramas insarcinata
Fie ca aveai 20 sau 40 de ani, ca ti-ai planificat sarcina de acum 5 ani sau ca s-a intamplat cand te asteptai mai putin, ca ai ramas insarcinata din prima incercare sau ca ai indurat tratamente indelungate si proceduri medicale dureroase si costisitoare, acum in pantecele tau creste o noua viata. Important este sa ii oferi tot ceea ce are nevoie, sa ai grija ce consumi pentru a-l feri de substante nocive, sa eviti fumatul, fumul de tigara si alcoolul, sa mananci sanatos si sa mergi la consulturi medicale periodice. Este exclus sa te apropii de droguri in perioada sarcinii dar si inainte de conceptie.
Poti fi cea mai buna mama fara sa urmezi cursuri Lamaze in timpul sarcinii
Nu trebuie sa cazi in depresie pentru ca in orasul tau nu se organizeaza astfel de cursuri sau pentru ca nu iti permiti – din ratiuni financiare sau din lipsa de timp – sa mergi la un curs Lamaze. Te poti informa din carti sau de pe internet, exista nenumarate resurse care te pot ajuta sa te pregatesti pentru ceea ce urmeaza.
Poti fi cea mai buna mama indiferent cum nasti, natural cu sau fara epidurala sau prin cezariana!
Intr-o lume ideala, toate femeile ar trebui sa nasca natural, fara anestezie de vreun fel, tinute de mana de viitorul tata, in compania unei moase simpatice, in apa, acasa, dar cu beneficiile pe care le ofera existenta unui spital la o distanta de maxim 5 minute. Din pacate, in lumea reala lucrurile nu stau chiar asa. Dar pentru statutul tau de mama, este mai putin important daca nasti natural sau daca a fost nevoie sa faci cezariana, daca ai nascut cu sau fara anestezie epidurala, daca ai facut sau nu epiziotomie.
Copilului tau nu ii va pasa vreodata cum a fost adus pe lume. Important este sa fii pregatita sa discuti cu medicul tau si sa spui ce iti doresti, dar sa ii asculti recomandarile si sfaturile, pentru ca pana la urma el are experienta de partea sa.
CITEȘTE ȘI: De ce NU contează cum s-a născut copilul tău
Poti fi cea mai buna mama indiferent cat alaptezi !
Exista o mare presiune in prezent in ceea ce priveste alaptarea. Desi sustinatorii alaptarii afirma ca este cel mai natural lucru din lume – si chiar este ! – fervoarea cu care isi impun punctul de vedere sperie numeroase viitoare mamici. Cu siguranta ai citit tot ce se poate citi pe tema alaptarii.
Contacteaza un consultant in alaptare al „La Leche League”, urmareste clipuri video care te invata cum sa atasezi corect copilul la san, discuta cu alte mame pentru a-ti forma o viziune corecta asupra asteptarilor pe care trebuie sa le ai in legatura cu ce inseamna alaptarea. Accepta ca este perfect normal ca in primele zile sanii sa se angorjeze, mameloanele sa devina dureroase, ca bebelusii alaptati nu au un program fix si pot sta la san cu orele. Asteptarile realiste iti cresc sansele de succes, pentru ca astfel stii ca primele zile sunt mai dificile si apoi lucrurile vor decurge mai lin.
Daca totusi faci parte din acel mic procent de femei care nu pot alapta, nu dispera! Copiii cresc si cu lapte praf. Fara a pune la indoiala beneficiile laptelui matern, este mai important ca tu sa fii sanatoasa si capabila sa iti ingrijesti nou-nascutul. Depresia post-partum este o realitate, iar suferinta ca nu iti poti alapta copilul nu face decat sa o agraveze. Incearca sa fii rationala, sa accepti ideea ca ai facut tot ceea ce a fost posibil pentru tine, in acea clipa, si sa depasesti momentul.
Poti fi cea mai buna mama si daca decizi sa iti intarci copilul
Exista un intreg curent de opinie conform caruia copiii ar trebui alaptati pana la varsta la care decid singuri autointarcarea, indiferent ca asta se intampla la un an, la doi sau la sapte. Poate tu trebuie sa te intorci la serviciu si programul tau de lucru nu iti permite sa stochezi laptele. Poate pur si simplu esti foarte obosita din cauza multelor treziri nocturne.
Poate copilul are 2 ani si consideri ca ai respectat deja prevederile OMS. Poate ai o problema de sanatate care trebuie tratata. Poate nu te simti confortabil sa mai alaptezi in conditiile in care copilul tau deja initiaza discutii „de oameni mari”. Fii linistita si impacata cu ideea! Alaptarea este minunata cat timp si mama si copilul si-o doresc. Copilul tau nu te va tine minte pentru ca l-ai intarcat la doi ani sau la doi ani si jumatate!
CITEȘTE ȘI: Înțărcare BLÂNDĂ | Sfaturi pentru înțărcare FĂRĂ traume
Poti fi o mama buna daca nu ai in casa nici un sistem de babywearing?
Cu siguranta! Purtarea copilului este comoda deoarece iti permite sa ai mainile libere. In cazul bebelusilor foarte mici, este avantajoasa pentru ca acestia stau mereu lipiti de mama, apropiere care ii linisteste. In cazul bebelusilor mai mari, scapi de grija unui carut dificil de manevrat, greu se carat pe scari sau prin spatii stramte. Dar este absolut normal sa accepti preferinta copilului tau pentru patut, sau alegerea sa de a se simti mai in largul sau in carucior. Mama-cangur nu este neaparat o mama mai buna decat mama care foloseste traditionalul carucior. Important este ca cel mic sa fie multumit!
O mama buna nu este cea „la moda”
Cea mai buna mama isi asculta copilul si instinctul si face alegeri informate. Ea este mereu alaturi de copilul sau, fara a fi neaparat prezenta in fiecare secunda langa el, ea stie sa asculte si vrea sa inteleaga, si pentru aceasta se informeaza, citeste, cere opinii si sfaturi atunci cand are indoieli si cere ajutorul atunci cand simte ca nu mai razbeste. Si, dupa cum spun psihologii, este preferabil sa fii o mama foarte buna, nu o mama perfecta!
Tu in ce masura ai respectat moda vremurilor in perioada sarcinii si in cresterea bebelusului?