Bebelusul tau are 6 luni! Iata ca a trecut deja jumatate din primul sau an de viata, iar el si-a dublat deja greutatea de la nastere. In sfarsit este gata sa manance si solide si e destul de mobil, reusind sa se rostogoleasca si fiind gata sa isi inceapa marile explorari de-a busilea. Avand in vedere ca probabil sta in sezut aproape nesustinut, poate muta jucariile dintr-o mana in alta si rosteste deja gangureli care seamana cu silabele, evolutia sa in acest scurt interval de timp este spectaculoasa.
La 24 de saptamani bebelusul intelege tiparele comportamentale simple ale adultilor si se bucura de rimele simple si de cantecelele pentru copii. Cu alte cuvinte, e pregatit pentru a doua jumatate a primului sau an de viata, pentru eruptia dentara, mobilitate independenta, gustatul primelor mancaruri si rostitul primelor cuvinte. Cresterea aceasta, atat de rapida, inseamna ca vor mai exista treziri nocturne. De asemenea, este de asteptat ca bebelusul sa aiba nevoie de sprijin ca sa readoarma: sanul sau biberonul sunt in continuare preferatele acestuia. Iar eruptia a cel putin 8 dinti in urmatoarele 24 de saptamani nu este de natura sa te ajute sa dormi mai bine noaptea.
La capitolul alimentatie, majoritatea bebelusilor sunt de acum gata sa faca tranzitia catre mancarea solida. Desi vecinele, prietenele, bunicile si chiar unii medici pediatri de moda veche vor sustine altceva, recomandarile ACTUALE ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt ca „bebelusii sa fie alaptati exclusiv pana la 6 luni, cand incepe diversificarea. Alaptarea va fi continuata pana la varsta de 2 ani si chiar si dupa aceea, atata timp cat mama si bebelusul o doresc”. Nu exista indicatii suplimentare legate de bebelusii hraniti cu lapte praf, cel putin nu la aceasta varsta, dupa 1 an se considera ca laptele praf nu mai este necesar dar in functie de discutia cu pediatrul care urmareste evolutia copilului de la nastere veti decide in cunostinta de cauza.
Daca ai inceput deja diversificarea, poate la sfatul medicului, probabil ca pana acum ai administrat piureuri de fructe si legume, in stare semi-solida, concepute in asa fel incat sa pacaleasca reflexul lingual al bebelusului. La 6 luni, acest reflex este aproape disparut, asa ca ii poti oferi copilului si alimente nepasate, inclusiv bucatele pe care sa le morfoleasca singur. Astfel, micutul va avea ocazia sa invete sa isi foloseasca limba si gingiile ca sa miste mancarea prin gura, sa o amestece cu saliva, o parte esentiala a procesului de digestie, si sa o inghita.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Desigur ca se va face mizerie in aceasta perioada, dar daca mesele au loc in bucatarie, intr-un scaun de masa simplu si usor de curatat, cu o baveta de dimensiuni mari, eventual cu buzunar, nu se va pata nimic ce nu poate fi curatat. In plus, este esential sa il lasi pe bebelus sa exploreze alimentele folosindu-se de toate simturile sale, numai astfel va putea stabili o relatie sanatoasa cu alimentele. Pentru a-ti usura si mai mult munca, poti pune sub scaunul de masa o bucata de linoleu, sau chiar de fata de masa din material plastic, asta iti va usura mult sarcina de a face curatenie.
Uita de castronele si lingurite acum, bebelusul isi va lua alimentele direct de pe tavita scaunului de masa si va prefera desigur sa manance singur, folosindu-se de manute. Este esential pentru bebelus sa isi foloseasca manutele, chiar si inlocuind cu ele lingura, caci astfel are ocazia de a-si imbunatati coordonarea mana-ochi si motricitatea fina.
La capitolul somn, trecerea de la alimentatia bazata exclusiv pe lapte la una mixta reprezinta o provocare a sistemului digestiv, care vine la pachet si cu un somn agitat, crampe, dureri de burtica, gaze enervante si asa mai departe. Daca adaugi la toata aceasta istorie si eruptiile dentare, achizitiile motorii si cognitive, rezultatul este un somn la fel de agitat ca pana acum. Varful acestei perioade este atins in jurul varstei de 8 – 10 luni, cel mai multi dintre bebelusi reusind sa stapaneasca bine mersul de-a busilea la 7-11 luni. Avand in vedere ca nu poti schimba situatia, e reconfortant sa stii totusi ca e absolut normal ceea ce se petrece, si ca aceste treziri sunt semnul unei dezvoltari normale si ale unui copil sanatos. Faptul ca esti acolo si il ajuti pe micut sa readoarma nu inseamna ca il rasfeti sau ca il inveti prost.
De acum, la 24 de saptamani, majoritatea bebelusilor se rasucesc bine de pe o parte pe cealalta. Nevoia de a petrece timp pe podea se mentine, caci bebelusul are in continuare nevoie de spatiu de desfasurare, de un suport adecvat sa isi exerseze musculatura si sa inceapa sa controleze din ce in ce mai bine si muschii picoarelor. E o etapa amuzanta in care il vei vedea pe bebe gustandu-si degetelele irezistibile de la picioare, de exemplu. Incet incet, va deprinde abilitatile necesare sa se poata ridica in sezut si apoi in picioare.
Daca nu au aparut deja primii dinti, cu siguranta nu mai ai mult de asteptat. Nu te teme, chiar daca alaptezi, acesti dintisori nu creeaza probleme, caci marginea lor ascutita este protejata de limbuta bebelusului. De cele mai multe ori, la acesti incisivi nu e necesar sa folosesti geluri sau siropuri, de fapt, toti cei 8 incisivi erup relativ simplu. Daca eruptiei i se asociaza febra, nas curgator, iritabilitate, refuzul hranei, dureri de urechi si asa mai departe, se recomanda un consult medical riguros pentru a se identifica o eventuala viroza. Citește pe larg despre: Ordinea de erupție și schimbare a dinților de lapte INFOGRAFIC | Este normal dacă dinții apar mai târziu?