In sfarsit s-a terminat acest salt in dezvoltarea motorie a bebelusului si se intrevad vremuri mai bune pana in jurul saptamanii 26. Micutul devine ceva mai linistit iar tu te poti relaxa putin si veti stabili impreuna un nou ritm de viata.
Avand in vedere ca acum se poate rostogoli, vei observa in curand ca reuseste, stand pe burta, sa se deplaseze catre inainte sau inapoi. Atunci cand il sprijini sa stea in fundulet, vei vedea ca spatele sau e mai drept, iar echilibrul ceva mai bun. Se apropie momentul in care el va putea sta confortabil in scaunul sau de masa, asistand la mesele familiei, indiferent daca a inceput sau nu diversificarea.
Capacitatea sa de a prinde obiecte in masa s-a imbunatatit, semn ca se pregateste si el sa inceapa sa manance. Reflexul lingual, cel care il facea sa impinga afara orice materie solida ii ajunge in gurita, incepe sa se diminueze, secretia salivara creste pentru a favoriza masticatia, dar va mai dura putin pana cand bebelusul va invata sa o inghita in loc sa o scuipe
Din punct de vedere al dezvoltarii motorii, majoritatea bebelusilor sunt pregatiti pentru diversificare la varsta de 6 luni, asa ca iti revine sarcina sa te documentezi in legatura cu asta, sa consulti medicul copilului pentru eventuale precizari suplimentare si sa decizi pe ce varianta de diversificare vrei sa mergi.
Daca mergi pe diversificarea clasica, cu piureuri din fructe si legume, trebuie sa alegi cu ce vrei sa incepi si care e „protocolul” pe care sa il urmaresti: unele sfaturi recomanda inceperea cu legume, in ideea ca ele sunt mai putin savuroase decat fructele si ca daca incepi cu acestea, iti va fi mai greu sa il faci pe bebe sa accepte un amarat de morcov.
Altii sustin ca e preferabil sa ii deschizi copilului apetitul pentru mancare solida cu fructe facute la abur, care nu dau dureri de burtica si sunt usor acceptate pentru gustul dulce. O alta varianta este cea a fructelor crude, care sunt bogate in vitamine.
La polul opus exista optiunea autodiversificarii, in care ii oferi bebelusului bucatele de mancare pe care sa le poata apuca singur cu manuta. Parintii care opteaza pentru autodiversificare sunt sfatuiti sa urmeze un curs de prim ajutor in asa fel incat sa poata face fata situatiei in care bebelusul se ineaca accidental cu bucatele de mancare.
Indiferent ce tactica adopti, este esential ca laptele sa ramana cea mai importanta parte a dietei bebelusului pana la varsta de un an. Va veni si momentul in care cea mai mare parte dintre nutrienti va fi asigurata de alimentele solide, dar mai tarziu.
Avand in vedere ca dureaza ceva timp pana cand alimentele traverseaza intregul tub digestiv, e posibil sa dureze cateva zile pana cand consistenta si aspectul scaunului se vor modifica. Primul semn ca bebelusul a reusit sa inghita ceva poate fi aparitia alimentului respectiv, relativ nemodificat, in scaun. Aparatul digestiv al bebelusului trebuie sa invete sa digere noile alimente, deci ai rabdare.
In ceea ce priveste somnul, probabil ca bebelusul continua sa se trezeasca de cateva ori pe noapte ca sa suga, sa fie alinat sau sa isi primeasca inapoi suzeta.
Probabil ca presiunile sa il antrenezi sa doarma toata noaptea s-au intensificat. Repetam faptul ca acest tip de antrenament este grav sanctionat de catre medici si specialisti, care il considera nociv pentru insasi dezvoltarea copilului. Peste 78% dintre bebelusi continua sa suga macar o data pe noapte si intre 6 si 12 luni.
Peste zi, multi dintre copii se trezesc dupa un singur ciclu de somn, aproximativ 40 minute, si refuza sa se culce la loc. Asta poate fi foarte frustrant pentru tine, mai ales daca ai parte de multe treziri nocturne. Nu uita ca fiecare copil are propriul tipar de alimentatie si de somn si ai rabdare cu micutul. Peste cateva luni te vei intreba unde a disparut sugarul cat antebratul si cand a trecut primul an din viata lui!
Daca bebelusul tau face parte din categoria celor care nu prea au apreciat statul pe burtica, in schimb sta bine in fundulet, vei descoperi in curand ca a invatat sa se deplaseze tarandu-se astfel. Pediatrul si kinetoterapeutul te vor incuraja sa insisti sa invete sa mearga de-a busilea, caci aceasta reprezinta o achizitie motorie esentiala.
In timpul acestui mod de deplasare, bebelusul invata sa isi foloseasca simultan cele doua jumatati ale corpului, ceea ce inseamna ca isi pune la lucru ambele emisfere cerebrale deodata. Nu il poti obliga pe bebe sa mearga in 4 labe, dar poti apela la mici trucuri ca sa il stimulezi sa o faca, cea mai buna solutie fiind limitarea drastica a timpului petrecut in carucior, balansoar sau scaun si amplasandu-l cat mai mult pe burtica pe podea.
La 23 de saptamani copilul e fascinat de noi experiente, care pot fi integrate in joaca. Gandeste-te la activitati care ii stimuleaza simturile. Fa-i baloane de sapun, jucati cucu-bau, spune-i poezii simple si cantecele scurte, gadila-l, arata-i carti. Pe masura ce petrece tot mai mult timp stand treaz, bebelusul are nevoie de o joaca din ce in ce mai diversificata.