Dovlecelul poate fi prima alegere de leguma verde din meniul bebelusului deoarece este moale, usor de digerat si cu un continut bun de nutrienti: proteine vegetale, vitamine și minerale. Dovlecelul are aroma si gust placut, tocmai de aceea este bine acceptat de bebelusi in piureul de legume sau sub forma de supa crema.
Cand se introduce dovlecelul in alimentatia bebelusului?
Dovlecelul face parte din primele legume introduse in alimentatia solida a bebelusului. Dovlecelul se introduce de la varsta de 6 luni neavand niciun risc de a produce alergii. Dovleceii sunt legume cu o aroma slaba dar care ofera multe fibre. Sunt o sursa buna de vitamina A si potasiu. De asemenea contin mai multe vitamine din grupul B.
Ca si morcovul, dovlecelul poate fi adaugat in multe retete de mancare pentru bebelusi pe baza de legume, carne, ou si mai tarziu sub forma de garnitura la portia de peste. Dovlecelul zdrobit sau mixat are o consistenta zemoasa si din acest motiv ar putea fi foarte potrivit in piureuri la inceputul diversificarii alaturi de alte legume precum: morcov, broccoli, conopida, cartof alb si dulce, mazare, fasole pastai. Desi semintele dovlecelului sunt moi este bine sa le indepartezi.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina B1,B2,B3,B5,si acid folic.
MINERALE continute: potasiu, fosfor, magneziu,calciu,fier, si o mica cantitate de: selenium, mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi dovlecei buni pentru bebe mic si mancacios?
Dovleceii verzi (zucchini), dovleceii galbeni si cei comuni se gasesc din abundenta de la sfasitul primaverii pana toamna tarziu. In supermarketuri ii gasesti tot timpul anului. Alege dovlecei mici cu coaja lucioasa, cei mari sunt batrani si fibrosi si ar putea avea seminte mari. Desi semintele dovleceilor sunt umede si moi, nu sunt recomandate bebelusilor si trebuiesc indepartate.
Dovleceii de vara ar trebui sa se simta grei si tari pentru marimea lor si ar trebui sa aiba atasata 1-2 cm de tulpina. Evita dovleceii lipsiti de culoare, flescaiti, uscati, prea tari, duri sau cu pete moi. Dovleceii ar putea fi puternic contaminati cu pesticide asa ca alegerea variantei ecologice ar fi o idee mai buna. Din acest motiv curata intotdeuna coaja dovleceilor inainte de a-i adauga la mancare. Încearcă și: Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Cum se introduce dovlecelul la bebelusi?
Dovlecelul ca si restul legumelor se introduce in alimentatia bebelusului in supa de legume. Indeparteaza capetele, curata-i coaja si apoi taie-l bucati mici. Adauga-l in supe, supe crema, ciorbe, sufleuri, budinci. De asemenea dovlecelul constituie o baza foarte buna pentru retetele pe baza de ou sau peste pentru bebelusi. Daca alegi sa-l gatesti la aburi, 7-10 minute ar putea fi mai mult decat suficient. Un piure delicious, apreciat de copii mici se poate face din dovlecel (pus la aburi 7-10 minute) si un ou fiert tare cand copilul a implinit cel putin un 1 an.
Idei de retete cu dovlecel pentru bebelusi
Piure de cartof dulce si dovlecel
Dovleci umpluti pentru bebelusi
Supa crema de fasole verde si dovlecel
Piure dulce de dovlecel pentru bebelusi
Dovlecei umpluti cu legume si quinoa
Asocieri corecte ale dovlecelului cu ate alimente:
Dovleceii se asociaza bine cu majoritatea legumelor: morcovul, albitura, telina, ardeii, patrunjelul verde, rosiile, varza, fasolea verde.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.