Există peste 300 de substanțe chimice utilizate astăzi în alimentele procesate pe care le cumpărăm din magazine. În alimente la care nici nu gândești! Cei mai afectați sunt, evident, copiii, deoarece sistemele lor digestive imature nu pot lupta cu acești aditivi în mod eficient. Dar chiar și noi, adulții, suntem afectați. Iată cum arată simptomele și cum le putem preveni.
Simptomele declanșate de ingestia zilnică a acestor substanțe chimice depind, ce-i drept, de sensibilitatea fiecăruia dintre noi. Însă includ cele mai oribile boli ale secolului în care trăim. Fără a avea pretenția că am descoperit singurul vinovat pentru aceste afecțiuni, studii recente arată acuzator și spre acești aditivi alimentari, otrava adăugată în aproape orice mâncare de pe piață. De obicei, acești aditivi alimentari nu sunt ușor de identificat, deoarece sunt ascunși sub o varietate de nume și coduri și de obicei în litere foarte mici. Chiar și atunci când aditivii provin din plante, pot fi totuși dăunători. „Asta pentru că natura se oferă ca un complex nutritiv, nu sub forma unei substanțe nutritive izolate“, spun specialiștii de la Hungry For Change.
Aceste substanțe chimice produse de om sunt percepute ca fiind străine organismului nostru, ceea ce duce adesea la o serie de implicații asupra sănătății noastre. Alergiile sunt un efect secundar comun, iar glutamatul de sodiu (GMS sau E621), unul dintre cei mai frecvent întâlniți aminoacizi non-esențiali care se regăsește, printre altele, în roșii, lapte, ciuperci, pește sau brânză provoacă obezitate. Rolul lui este de potențiator de gust și creează dependență. Iată și alte simptome ale consumului zilnic de aditivi alimentari:
- scăderea atenției și a puterii de concentrare;
- anxietate;
- stări de iritabilitate și de neliniște;
- urticarie, eczemele, erupțiile cutanate;
- dureri de cap, migrenele;
- sinuzită;
- tinitus (vâjâit în urechi);
- stări de nervozitate;
- astm;
- infecții repetate ale urechii;
- nasul congestionat sau curgător;
- răceli frecvente și gripă;
- amigdalita;
- dureri asemănătoare celor cauzate de oboseală.
Dieta și comportamentul copiilor
Deși zahărul este adesea învinuit că provoacă hiperactivitate și probleme comportamentale la copii, reacțiile la alimente sunt mai probabil cauzate de aditivii adesea incluși în produsele zaharoase (de exemplu, jeleu roșu). Studiile au arătat că aditivii alimentari care afectează cel mai mult comportamentul copiilor sunt tartrazina (102), propionatul (282), culorile artificiale (102, 110, 122, 124) și benzoatul (211). Câte ceva despre fiecare:
Tartrazina (E 102). Poate produce cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, stări de oboseală, migrene, depresii, probleme de vedere și insomnii. În America, Norvegia și Austria a fost interzis. La copii, consumul acestui aditiv alimentar poate produce sindromul deficitului de atenție și hiperactivitate. Copiii afectați de acest sindrom își pot controla greu comportamentul și au probleme în a fi atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dozele de tartrazină din alimentele oferite spre consum au fost reduse semnificativ și se speră ca în următorii ani să fie interzisă și în statele UE. Până una-alta, iată unde se regăsește tartrazina pentru a te putea feri:
- dulciuri: înghețată, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budincă, gelatină, creme pentru torturi și prăjituri, biscuiți.
- băuturi: băuturi răcoritoare cu nuanțe de verde sau galben, băuturi energizante, lichior și sucuri concentrate.
- gustări: chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde și cele găsite la cinema), chipsuri din cartofi, gumă de mestecat.
- condimente și alte alimente: gem, marmeladă, muștar, hrean, murături, fulgi de porumb, sos tartar, tăieței, orez, piure de fructe și supe instant sau cuburi.
Propionatul (E 282). Este utilizat în mai multe tipuri de alimente, însă poate fi întâlnit cel mai des în produse de panificație unde are ca rol principal prevenirea mucegăirii. Mai poate fi întâlnit și în unele mezeluri, zer, precum și alte produse lactate. De asemenea, este utilizat și ca fungicid pentru diferite fructe și ca supliment alimentar pentru bovine. Consumul acestui aditiv alimentar este nerecomandat femeilor însărcinate, celor care alăptează și copiilor, fiind făcut responsabil de iritarea mucoaselor tubului digestiv, de anumite alergii, intoleranțe, eczeme și migrene. Citește și despre: Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Culorile artificiale (102, 110, 122, 124). Se regăsesc pe lista neagră a suspecților vinovați de producerea sindromului de hiperactivitate la copii. E 110 (sunset yellow), spre exemplu, conține plumb și aluminiu. Dincolo de afecțiunea amintită, coloranții alimentari pot produce alergii și pot agrava astmul. E122 (Azorubina), de asemenea, poate provoca reacții adverse la persoanele astmatice și la cele alergice la aspirina (salicilați), poate provoca sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare (ADHD) și poate deveni cancerigen.
Benzoatul (E 211). Folosit pentru că are acțiune bacteriostatică și fungistatică, inhibând astfel dezvoltarea bacteriilor și a fungilor din alimente, produse cosmetice și medicamente. Însă E 211 mai este uneori folosit și pentru a îmbunătăți gustul alimentelor de proastă calitate. Cercetările au demonstrat că E 211 în combinație cu acidul ascorbic (vitamina C natural sau artificială – E300) produce benzen. Iar aici e o altă poveste, benzenul fiind o substanță extrem de toxică, cancerigenă, care poate produce leucemie și alte tipuri de cancer. În anul 2005, agenția americană responsabilă cu controlul alimentelor și a medicamentelor (FDA) a analizat 200 de tipuri de sucuri existente pe piață și au declarat că, din acestea, 10 sucuri aveau o concentrație peste limita admisă a acestui aditiv. Compania Coca-Cola ar fi anunțat de atunci că va încerca să înlocuiască benzoatul de sodiu din sucurile sale, dar abia trei ani mai târziu a scos acest aditiv din Cola light, Sprite și Fanta.
Benzoatul este periculos atât singur, cât și în combinație cu alți aditivi. În combinație cu tartrazina, spre exemplu, poate produce grave iritații ale pielii și agravează astmul. Singur, benzoatul afectează ADN-ul, sistemul respirator, dar și pielea și ochii atunci când este folosit în produse cosmetice. Ca aditiv alimentar poate fi întâlnit în jeleuri, gemuri, sosuri, margarină, plăcinte, băuturi răcoritoare, sucuri naturale, murături, caviar, creveți, măsline la conservă, produse din lapte, mezeluri, condimente, produse de patiserie, acadele, medicamente etc. O cantitate foarte mare de benzoat de sodiu este conținută în băuturile/sucurile din portocale. Dar sunt mult mai mulți aditivi care afectează sănătatea. Aici găsești o listă cu alți aditivi alimentari de care trebuie să te ferești.
Cum apar simptomele și ce să faci
Cu excepția cazului în care simptomele apar într-un timp scurt după ingerare, este dificil să se stabilească cauza reacțiilor. Simptomele pot apărea la câteva săptămâni după ingerare, datorită unui efect cumulativ al consumului alimentelor în cauză. Suntem sfătuiți să citim etichetele pentru a ne putea feri de efectele nocive ale aditivilor alimentari. Este adevărat că producătorii sunt obligați să scrie pe eticheta produsului ce aditivi alimentari au folosit, iar fiecare aditiv este trecut pe etichetă după codul său. Câteodată. CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
Deși sunt impulsionați de piața bio și prețurile percepute pentru aceste produse care trec drept de foarte mare calitate nutritivă, noi, cumpărătorii, nu putem presupune că aceste alimente sunt total lipsite de aditivi. Spre exemplu, cele mai multe fructe uscate conțin sulfiți care pot provoca alergii la unele persoane. Reducând consumul de alimente prelucrate și de băuturi carbogazoase poți spune spune că ai făcut un pas mare spre curățirea organismului.
Unii cercetători (probabil nu voi auzi niciodată numele lor) au câteva soluții pentru a contracara efectul nociv al aditivilor alimentari, otrăvurile care, atunci când sunt consumate, duc la apariția cancerelor și la tulburări ale sistemului nervos, accelerând boala Alzheimer și demența. Mai mult, distrug funcția ficatului, dar și funcțiile sistemului imunitar. CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
Spre exemplu, organismul uman nu ar trebui niciodată expus la nitritul de sodiu, un ingredient care devine cancerigen când intră în sistemul digestiv uman. S-a încercat scoaterea lui din industria alimentară, dar producătorii de carne ambalată au reacționat violent. Îl găsești pe etichetele multor produse cum ar fi cârnații, șunca, supele cu carne de la conservă, bacon și aproape în orice produs din carne. Este, de fapt, ingredientul care îi ajută pe producători să dea o culoare roșie, apetisantă cărnii moarte pe care o țin mai multe zile în depozite apoi pe raft. Adevărata culoare a cărnii ce provine de la animale tăiate de câteva zile ar fi gri, însă carnea de pe rafturi încă atrage cumpărătorii datorită acestui aditiv alimentar care o prezintă roșie și apetisantă.
Există o modalitate de a diminua efectele cauzate de nitritul de sodiu, spun unii care lucrează cu astfel de ingrediente: consumul unor doze mari de vitamina C și E înainte de expunerea dietetică la acest nitrit de sodiu oferă protecție pentru că inhibă conversia nitritului de sodiu în nitrozaminele care cauzează cancer. Cea mai bună prevenție este, desigur, evitarea consumului de carne din comerț, însă poți reduce riscul de cancer cu acești antioxidanți dacă alegi să consumi astfel de alimente.
De asemenea, consumul de chlorella (o rudă apropiată de-a spirulinei, o algă cu puteri miraculoase) înainte de cel de carne din comerț ori fructe de mare ajută, pentru că această algă reușește să conducă din organism afară aceste otrăvuri înainte de a produce mari pagube. Caută cei mai de încredere oameni pentru a-ți procura carnea, legumele și fructele pe care le veți consuma. S-ar putea să fie mai scump decât ceea ce poți obține din comerț, însă dacă vom compară cu prețul tratamentelor pentru diverse boli cu siguranța este o investiție bună în sănătatea familiei. Citește și despre: 4 Alimente total INTERZISE în meniul copilului, nu sunt recomandate nici măcar adulților!