Știai că poți ameliora și chiar trata simptomele supărătoare ale unei răceli cu mâncare? Iată care este arsenalul din farfurie când ne supără gâtul, strănutăm, avem nasul înfundat sau chiar începe să curgă!
Când luptăm cu o viroză, controlul medical este recomandat. Însă, dincolo de medicația pe care o primim de la doctor, există câteva lucrurile pe care și noi le putem face acasă, ca să ajutăm copilul bolnav să treacă mai ușor peste simptomele supărătoare ale unei răceli sau gripe. Acestea nu contravin tratamentului medicamentos ci, dimpotrivă, ajută acestora în combaterea tusei, a congestiilor nazale, în desfundarea căilor respiratorii, oferind cantitatea de vitamine și minerale de care corpul are nevoie pentru o recuperare rapidă.
CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă și răceală
- Zeama care alungă boala – supa de găină
- Usturoiul și ceapa
- Scorțișoară, miere și ghimbir
- Sucul proaspăt de morcovi și siropul de morcov
- Sfecla roșie
- Grăsimi sănătoase
- Cimbrul și busuiocul
Zeama care alungă boala – supa de găină
E dovedit științific că bunica avea dreptate când ne oferea o supă caldă de găină cu tăiței de casă la primele semne supărătoare ale unei răceli. Pentru nas înfundat, dureri în gât, de cap, oboseala care se resimte când apare o răceală și pentru tuse, zeama asta face minuni!
Pare-se că ingredientele din supa de găină au proprietăți antiinflamatoare, inhibând producția de mucus care este în exces în cazul unei gripei sau răcelii. Mixul de vitamine și substanțe nutritive din supa de pui susține activitatea sistemului imunitar.
Astfel, faptul că e caldă, puțin grasă și sărată ajută la eliminarea mucusului din gât și din nas. Într-un mod plăcut. Ceapa, păstârnacul, morcovul, pătrunjelul și țelina conțin antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, servită caldă, supa de pui combate congestia nazală, hidratează organismul și ameliorează durerile de gât, ajutând, în același timp, și sistemul imunitar.
Usturoiul și ceapa
Usturoiul i se mai spune și antibiotic natural datorită celor peste 20 de substanțe antivirale și antibacteriene pe care le conține. Ceapa are aceleași proprietăți însă, în plus, combate tusea și are proprietăți expectorante. De preferat ar fi ca, în caz de răceală, amândouă să fie consumate crude. Usturoiul crud poate fi frecat pe o felie de pâine prăjită și oferit astfel bolnăviorului. Ceapa poate fi adăugată în salate sau în pateul de ficăței de pui, dar și în alte preparate în funcție de vârsta copilului. Dacă e prima oară când le oferiți crude, nu uitați de testul toleranței! Citește și despre: Ajutor! Copilul meu este mereu RĂCIT, ce e de făcut?
Scorțișoară, miere și ghimbir
După vârsta de 1 an, poți oferi copilului un ceai de ghimbir cu miere și lămâie. În acest caz, ghimbirul se fierbe în apă clocotită 1 minute, apoi se îndepărtează, iar ceaiul se îndulcește cu miere și se aromatizează cu lămâie.
Scorțișoara și mierea pot fi folosite însă împreună într-un alt preparat iubit de cei mici și foarte folositor în caz de răceală. Este vorba despre piureul de ovăz. Peste fulgii de ovăz se adaugă puțină apă caldă, se amestecă până obții consistența unui piure, apoi adaugi o linguriță de miere și un praf de scorțișoară.
Mierea de brad și cea de tei este foarte bună în afecțiuni ale plămânilor și ale sistemului respirator, având proprietăți antiinfecțioase, expectorante și antitusive. CITEȘTE ȘI: Cum recunoaștem gripa la copii
Sucul proaspăt de morcovi și siropul de morcov
Morcovul conține o mare cantitate de antioxidanți, beta caroten (o formă a vitaminei A care ajută organismul să producă mai multe celule albe în sânge, celule care sunt cunoscute pentru lupta pe care o duc împotriva infecțiilor), vitamine și minerale. Toate la un loc îl fac pe morcovul nostru să fie foarte indicat în creșterea apărării sistemului nostru imunitar.
Siropul de morcov se prepară foarte simplu și este extrem de bun în caz de tuse și răceală. Taie un morcov mare în rondele, pune-l într-un borcan și adaugă peste el 5 linguri cu miere. Lasă așa peste noapte. Oferă-i copilului câte o linguriță când tușește.
Sfecla roșie
Sucul proaspăt de sfeclă roșie face, de asemenea, minuni în răceală și gripă. Dincolo de vitaminele și mineralele pe care ni le oferă, sfecla roșie are darul de a stabiliza pH-ul din corp, o treabă foarte importantă pentru imunitate, deoarece bacteriile înfloresc atunci când echilibrul pH-ului din organism a fost compromis. Este la fel de sănătoasă și dacă o adaugi proaspătă în salate. Ori poți să-i oferi micuțului un suc proaspăt stors de sfeclă roșie, la care adaugi portocală, morcov, măr sau afine.
Grăsimi sănătoase
Știm deja că peștele gras (tonul, macroul, somonul) este bogat în acizi grași esențiale Omega 3, compuși care ajută la reducerea inflamațiilor. Consumul de astfel de carne înainte dar și în timpul unei răceli ajută organismul să lupte mai ușor. Prepară-le la abur ori la cuptor și oferă-i-l alături de legume la grătar, pentru a fi ușor de digerat. Când organismul nostru luptă cu o infecție, el are nevoie să fie ajutat, de aceea mâncarea slabă nu-i va lua toate resursele pentru a fi digerată, lăsându-i timp și ajutându-l să lupte cu infecția.
Citește și despre:
Tusea la copii | Tipuri de tuse și tratament
Copilul nu mai scăpa de nasul înfundat
VACCINUL GRIPAL NAZAL (fără înțepătură)
Soluții pentru năsuc înfundat la bebeluși
Mucii la copii: transparenți, albi, galbeni, verzi
Ce informații ne oferă recoltarea exsudatul nazal și cel faringian
Cimbrul și busuiocul
Aceste plante aromatice pe care probabil le folosești deja în bucătărie sunt indicate în diverse afecțiuni ale aparatului respirator, având proprietăți antimicrobiene și expectorante. Cimbrul desfundă nasul dacă adaugi câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte apoi inhalezi vaporii de apă. Un ceai de cimbru are efect expectorant, fiind de folos în tuse și răgușeală. Atenție, însă, e contraindicat copiilor sub 7 ani și femeilor însărcinate sau care alăptează. Ceaiul de busuioc ajută în reducerea febrei, ameliorează tusea din bronșite și tratează durerile în gât. CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC