Regula „trei mese principale și cel puțin două gustări“ este încă valabilă și se aplică, mai ales, copiilor mici, cu vârste preșcolare. Stomacul lor e mic, iar ei au nevoie să mănânce puțin și des. Dar, mai ales, variat. Multe informații legate de stilul de viață din anii trecuți par să nu se mai regăsească în prezent. Nutriționiști trag diferite semnale de alarme. Modelele alimentației vegan par să câștige teren și, ceea ce e cel mai rău între toate acestea, noutățile se aplică oriunde și oricui vrea să încerce.
#Regula numărul 1: trei mese principale și două gustări
Pediatrii de școală veche susțin că dacă vrei să ai controlul asupra ceea ce mănâncă copilul tău, rămâi pe vechea schemă: trei mese principale și cel puțin două gustări. După împlinirea vârstei de trei ani e foarte posibil ca micuții să înceapă să manifeste niște comportamente ciudate legate de mâncare. Apar mofturile, predilecțiile spre anume alimente, în defavoarea altora… iar astea pot ține câteva zile la rând, ceea ce pot produce deficiențe de nutriție. Nu te îngrijora! Stările acestea sunt normale la un copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani.
E vârsta la care pot să facă mult mai multe, iar curiozitatea e în creștere. Ca să fii sigură că își ia tot ce are nevoie din mâncare pentru a explora lumea, oferă-i trei mese principale pe zi și cel puțin două gustări, adică servește-i mâncarea la fiecare două sau trei ore. În felul acesta, va avea nenumărate momente pentru a se hrăni suficient. CITEȘTE ȘI DESPRE: Ce mâncare să mai fac? Meniu complet pentru copii. 30 de idei diferite pentru o lună întreagă: mic dejun, prânz și cină
#Regula numărul 2: părinții aleg unde și când mănâncă copiii, precum și ce mâncare le va fi servită acestora
Regula veche spune că e bine să-l obișnuiești să-și mănânce mesele principale la masă (dacă se poate, alături de ceilalți membrii ai familiei), în aceleași momente ale zilei în fiecare zi, pentru a crea o rutină. Studiile arată că adolescenții sar micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, pe când copiii mici sar peste cină. La fel de grav, pentru că este ultima masă din zi, urmată de un repaus alimentar de 12-13 ore de somn. Chiar dacă îl pui la masă alături de ceilalți, încearcă să-ți faci o idee cât de cât realistă despre timpul pe care îl poate petrece în scaun înainte e a începe bâțâiala. 10-15 minute, fii realistă!
Oferă-i la fiecare masă 4 sau 5 alimente din grupe diferite pentru a te asigura că va avea de unde alege. Niciodată nu-l întreba pe el ce vrea să mănânce! Alegerea alimentelor trebuie făcută de către părinți. În felul acesta, vorbim despre o adevărată educație alimentară sănătoasă. Timpul petrecut la masă cu familia poate fi prelungit dacă mesele se povestesc, puneți-l pe cel mic să povestească, dar învățați-l să renunțe la orice alte distracții care nu își au locul la masă: jocuri pe telefoane ori tabletă, televizor etc.
#Regula numărul 3: copilul alege ce alimente preferă și cât mănâncă
Ce alimente preferă din cele oferite de tine, căci despre asta e vorba. Evită să gătești mâncare diferită pentru membrii casei, dar nu oferi niciunuia mâncare nesănătoasă. Nu-ți face griji dacă la o masă nu vrea să mănânce nimic din ceea ce îi oferi. Rutina care presupune trei mese principale și cel puțin două gustări pe zi ar trebui să-ți aducă exact acel calm pe care îl au mamele pe care le admiri. În două, trei ore, vei putea să-i oferi o gustare care va suplini lipsa acestei mese pe care a refuzat-o. Când începe să se joace cu mâncarea, fără să o ducă la gură, e semnul clar că s-a săturat!
#Regula numărul 4: alege și oferă diversitate!
Oferă-i porțiile de care are nevoie din fiecare grupă de alimente, în funcție de vârsta pe care o are. Porțiile pentru un om, că e mic sau mare, se măsoară după cât e el de mare. Astfel, dacă vorbim despre o porție de fructe, care poate însemna un măr, mărul potrivit ca măsură este acela pe care copilul îl poate ține într-o mânuță. Porția de cereale, la fel, se poate măsura cu podul palmei lui, adică atât cât poate lua într-un pumn. Cât despre carne, o porție din acest aliment este cât palma lui (fără degete). Iată o schemă care te va ajuta:
La 2-3 ani copilul are nevoie de:
- fructe și legume – 4 porții (o porție = 1 măr mic, 1 banană medie, 2 caise, o piersica);
- cereale – 3 porții (o porție = 1 felie de pâine, ½ ceașcă cu orez);
- lapte și lactate – 2 porții (250 ml de lapte, 200 g iaurt, 30 g de brânză);
- carne și produse cu proteine – 1 porție (1/2 ceașcă de fasole boabe, 30 g de carne, 50 g de pește)
La 4-5 ani copilul are nevoie de:
- fructe și legume – 5 porții
- cereale – 4 porții
- lapte și lactate – 2 porții
- carne și produse cu proteine – 1 porție
#Regula numărul 5: flexibilitate
Chiar dacă această rețetă ți se pare foarte riguroasă, când vorbim de trei mese principale și cel puțin două gustări, vei descoperi că este, de fapt, mai permisivă și mai liniștitoare decât orice altă schemă de alimentație pe care ai putea să o alegi. Cheia acestui plan alimentar stă, desigur, în gustări. Asigură-te că-i oferi numai variante sănătoase, că nu vor deveni mai consistente decât mesele principale și că i le vei oferi cu cel puțin o oră, o oră și jumătate înainte de masa principale care urmează.
De asemenea, nu uita, poți să-i oferi cea de-a treia gustare copilului care nu a mâncat foarte bine într-o zi înainte de culcare. Acum are nevoie de alimente care să-i ușureze tranziția spre starea de somn. E binevenită o cană cu lapte cald, fiind recomandate alimente ușoare și cu un conținut mic de zahăr.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
8 Idei de REȚETE cu PASTE pentru copii
10 idei de rețete cu QUINOA
10 idei de rețete cu cartoful dulce