Rădăcina de hrean, semințele de muștar, tuberculul de cartof, precum ridichea neagră și usturoiul sunt alimente cu proprietăți terapeutice foarte cunoscute. Sau, cel puțin pe vremea bunicilor noștri erau… Haideți să le redescoperim!
Bogăția toamnei nu se reduce doar la cămări pline, ci poate să însemne și o farmacie bine pregătită pentru neplăcerile sezonului rece. Răceala, tusea, bronșita, gripa pot fi puse pe fugă cu ajutorul unor tratamente naturiste care au, ca ingrediente principale, alimente din cămară. Transformate în cataplasme, siropuri, infuzii sau decocturi și păstrate la locuri potrivite.
Cataplasma este o pastă omogenă obținută după amestecarea ingredientelor (plante, semințe, argilă, nămol), care are o acțiune emolientă și revulsivă și care se aplică pe locul bolnav. Pot fi calde sau reci.
Siropul este produsul rezultat din suc de fructe combinat cu zahăr sau miere.
Infuzia este o soluție apoasă obținută prin opărirea unei plante în urma căruia se extrag principiile active pe care le conține (200-250 mililitri de apă fierbinte se toarnă peste frunze/flori și acestea sunt lăsate la opărit 10-15 minute, apoi se strecoară).
Decoctul seamănă cu infuzia, însă… în cazul decoctului se folosesc mai degrabă rădăcini, scoarțe, fructe. Peste acestea se toarnă 200-250 de mililitri de apă fierbinte, apoi se pune totul la fiert pe foc mic, 10-15 minute și abia apoi se strecoară.
Hreanul, spre exemplu. Toate gospodinele îi cunosc locul binemeritat în pregătirile pentru toamnă. Rădăcina nu ajută doar murăturile peste iarnă, ci știe o mulțime de leacuri de sănătate extraordinare în sezonul rece.
În rădăcina hreanului se găsesc, din belșug, vitamine din complexul B, necesare pentru buna funcționare a sistemului nervos și pentru îmbunătățirea memoriei. Ca și usturoiul, este un foarte bun antibiotic natural, tratând cu succes infecțiile respiratorii.
Hreanul oferă energie, apără de răceală, de migrene și de afecțiuni respiratorii, dar și de sinuzită. De departe, rădăcina este cea mai valoroasă parte a plantei, deși i se pot folosi și frunzele (comprese aplicate pe frunte), dar și florile (infuzii) acestei plante.
Cataplasmele cu hrean : curăță 1-2 rădăcini de hrean, spală-le, apoi dă-le pe răzătoarea mică. Produsul obținut pune-l pe un tifon și aplică pe ceafă. Mami, dacă nu alăptezi, pentru tine e, în caz de migrene, ori dacă te doare capul! Dacă aplici cataplasme cu hrean ras pe frunte, timp de 5 zile la rând, scapi de durerile de cap provocate de sinuzită.
Siropul de hrean : dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, adaugă apoi 2 linguri cu miere, amestecă bine și lasă o jumătate de oră la macerat. Apoi strecoară pentru a obține siropul crud. Resturile rămase după strecurare se pun la fiert cu apă (cât să le acopere) și miere. După ce fierbe, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud. În cazul bronșitelor cronice, răcelilor repetate, și numai dacă cel mic are peste 4 ani, se iau trei linguri pe zi.
Simplu, dat pe răzătoare și adăugat în salate (fie cu măr și morcov, fie cu sfecla roșie coaptă sau fiartă) este un aliment-medicament foarte potrivit pentru a desfunda nasul, a liniști tusea, a combate oboseala (pentru că este energizant) și a încălzi tot corpul. Iar asta îl face potrivit în sezonul rece.
Muștarul, dar nu cel gastronomic, care are multe adaosuri, ci făina obținută din măcinarea semințelor de muștar este un alt aliment-medicament de care puțină lume știe. Al doilea cel mai cunoscut condiment după piper în întreaga lume, există într-o mare varietate (vreo 40 de feluri de plante de muștar), dar doar trei dintre acestea sunt larg răspândite: muștarul alb, cel negru și muștarul brun.
Semințele de muștar au beneficii pentru sănătate. Triptofanul, supranumit „aminoacidul fericirii“, se găsește în cantități importante în semințele de muștar. Pe lângă acesta, boabele de muștar conțin mucilagii, o mulțime de minerale (sodiu, potasiu, magneziu, seleniu,, vitamina A, C, D, B6, B12, fier, proteine, uleiuri, un glucozit și un ferment).
În medicină sunt folosite două tipuri de muștar: cel alb, și cel negru.
Băile cu muștar de obicei se pisează 50-100 de grame de semințe și se amestecă cu apă, iar din acest amestec iese un ulei volatil, care se recomandă ca băi fierbinți la picioare în caz de răceală.
Cataplasmele 120 de grame de pudră proaspătă din semințe de muștar se amestecă cu apă caldă până se obține o pastă groasă care, aplicată pe piept poate vindeca tusea convulsivă sau bronșiolitele. De obicei, aceste cataplasme nu se aplică direct pe pielea bolnavului, ci doar după ce locul a fost uns cu ulei.
Cartoful și-a oferit prima dată proprietățile de fitoterapeut la Sevilla, în anul 1573. Acesta a fost, desigur, doar începutul.
Sucul obținut din cartofii cruzi au proprietăți revigorante, fiind recomandate în perioadele de creștere la copii (oricum, după vârsta de 5 ani), precum și în tratamentele convalescenților care prezintă stări de slăbiciune.
Cataplasmele feliile de cartof crud puse pe frunte și legate cu un fular sunt renumite în alinarea durerilor de cap, având efecte calmante și antispasmodice.
Ridichea neagră ar trebui să existe peste iarnă în toate casele. Asta pentru că siropul de ridiche neagră și miere, poate cel mai cunoscut remediu naturist al acestui aliment-medicament, ameliorează simptomele virozelor respiratorii, mai ales tusea, durerea în gât și răgușeala.
Ridichea neagră conține glucide, uleiuri esențiale, enzime, microelemente, precum și vitaminele B și C. Este un puternic energizant și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Siropul: taie capacul unei ridichi negre, scobește miezul (lasă, totuși, 1 centimetru de miez de jur împrejur) și pune în această scobitură 2-3 linguri de miere de albine. Acoperă ridichea cu capacul ei și lasă astfel la macerat peste noapte. A doua zi dimineața, vei constata că ridichea a lăsat un suc care, combinat cu mierea (sau cu zaharul) a devenit un sirop cu un miros ușor neplăcut, însă foarte bun la gust. Din acest sirop se oferă copilului peste 2 ani, câte o linguriță ori de câte ori este nevoie (în caz de răgușeală, durere în gât sau tuse).
Usturoiul, cu ingredientul lui cheie, alicina, care are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antioxidante, se poate administra ca leac pentru multe afecțiuni (viroze respiratorii, acnee, dureri în gât, alergii).
Usturoiul este o sursă importantă de vitamine și substanțe nutritive (B1, B6, C, calciu, mangan, cupru, seleniu etc.). Este știut faptul că usturoiul este un binecunoscut aliment-medicament însă, pentru a putea fi consumat și de către copilașii de peste 1 an, vă recomandam miraculoasa supă de usturoi. O delicatesă pe post de medicament în tratarea răcelilor încă de la primele ei simptome.
Supa de usturoi: pune la fiert un spate de pui, spumând de câte ori este nevoie, până ce apa a scăzut la jumătate. Curăță 2-3 căpățâni de usturoi și strivește-i ușor cu cuțitul. Pe lângă usturoi, mai curăță o ceapă, o țelină nu prea mare și pregătește câteva fire de cimbrișor. Pentru textura de supă-cremă, curăță și 3-4 cartofi medii. Adaugă sare după gust. Când totul este fiert, se amestecă totul cu blenderul și se adaugă smântână (dacă vreți). Servește-o călduță, cu crutoane usturoiate. Poftă bună și sănătate!