Este pregătit de grădiniță? Iată o întrebare pe care fie nu ne-o mai punem, fie nu mai răspundem la ea, considerând că vârsta de 3-4 ani e ideală pentru a-l trimite pe cel mic în colectivitate. „Copilul trebuie să socializeze!“, spun unii părinții. Sau: „se plictisește acasă, are nevoie de prieteni!“, spun alții.
Adevărul gol-goluț este că fie te-ai lăsat luată de val și te-ai înscris automat într-o industrie care-și cere drepturile, fie folosești acest gen de fraze ca să-ți liniștești conștiința, fiind obligată să mergi la serviciu ca să-ți câștigi existența. Ceea ce nu este rău deloc, dar implică o altă discuție.
După părerea psihologilor, nu există o anumită vârstă ca să înceapă grădinița. Iar în ceea ce privește socializarea, stai liniștită, socializarea începe încă din momentul în care se naște. Se schimbă, ce-i drept, de-a lungul anilor, însă face parte din procesul de dezvoltare al tuturor copiilor încă de la naștere.
Multitudinea de centre de joacă specializate pe diverse activități ar trebui să fie o primă alegere pentru cei care vor să descopere cât de pregătit e copilul pentru grădiniță. Pe de altă parte, dacă are cu cine sta acasă, un copil de 3 ani va avea suficiente ocazii de socializare dacă este scos de două ori pe zi din casă dar și dacă, în programul lui zilnic, sunt introduse activități pe care să le desfășoare alături de alți copii de vârste apropiate. CITEȘTE ȘI: Cum alegem o educatoare buna pentru copilul nostru
Copilul nu este însă pregătit de grădiniță dacă bifează cel puțin 5 aspecte de mai jos:
- nu a fost obișnuit să petreacă departe de tine câteva ore bune;
- nu știe să mănânce singur;
- încă nu știe să facă la oliță;
- e deranjat de prezența altor copii ori de gălăgia pe care o fac aceștia;
- nu comunică bine cu alți adulți decât cu voi;
- nu și-a însușit vocabularul de bază (apa, papa, pipi, caca, da, nu);
- nu știe sau nu poate urma instrucțiuni simple (arată, du-te, vino);
- nu are un program de somn format dintr-o singură repriză de somn (după prânz);
- refuză, cu adevărate crize de plâns, greva foamei sau chiar supărări mari, să meargă la grădiniță (valabil în cazul copiilor chiar mai mari de 3 ani, 3 ani și jumătate).
Dacă citești acest articol, mai ai timp suficient să-ți pregătești copilul de grădiniță până în toamnă. Încearcă să-l obișnuiești să ceară la oliță, lasă-i o singură repriză de somn peste zi, lasă-l să înceapă să se descurce singurel la masă și, mai ales, desprinde-l încet-încet de tine. Câte o zi petrecută cu bunii, departe de tine, ar fi indicat la început.
Cu cât învață mai repede să devină independent, să ceară altor adulți ceea ce are nevoie, să se deprindă cu programul pe care îl va avea la grădiniță, cu cât acomodarea lui acolo va fi mai rapidă și fără prea mult plâns.
Chiar și așa, deși se acomodează peste zi programului și activităților de la grădiniță, despărțirile cu plânsete dimineața pot dura chiar și ani de zile. Semn că grădinița asta nu se potrivește oricărui copil. Sau părinte, pentru că mamele plâng pe după gardul grădiniței. Semn că anxietatea asta de separare se aplică și părinților, și copiilor.
Imunitatea, acel bau-bau care ne sperie
Din păcate nu există acel imunostimulator care, odată luat, să ne ferească piuiții de infecții cu virusuri ori bacterii. Ce bine ar fi fost să existe… Din păcate, oricâte siropuri, ursuleți, cătină și propolis ar consuma, imunitatea se dobândește trecând prin infecții.
Până la vârsta la care te gândești să-l duci în colectivitate ar fi câteva lucruri pe care să le faci pentru a-i crește capacitatea de apărare – alăptează-l cât mai mult, oferă-i o alimentație sănătoasă, produse apicole, fructe de pădure, extracte din plante și muguri. Însă, ține minte, nici acestea nu previn infecțiile, ci doar ajută în lupta cu ele.
Pe de altă parte, chiar și specialiștii recomandă retragerea din colectivitate a unui copil care se îmbolnăvește prea des, pentru că există riscul unor suprainfecții, se declanșează alergii sau alte forme acute ale unor afecțiuni.
Pentru a da piept cu virusurile și bacteriile există clasa pregătitoare! La vârsta de 6 ani, imunitatea unui copil, chiar dacă nu a trecut prin grădiniță, este mult mai pregătită să facă față infecțiilor repetate. În clasa pregătitoare nu se pun absențe, nu se dau nici note, nici calificative, astfel tot anul sistemul imunitar are parte de antrenament suficient pentru a deveni mai consistent în lupta cu bolile.
Cum verifici nivelul de dezvoltare al copilul preșcolar
Felul cum se joacă, învață, vorbește, acționează și se mișcă oferă indicii importante despre dezvoltarea copilului tău. Punctele de reper ale dezvoltării reprezintă acele lucruri pe care majoritatea copiilor le pot face până la o anumită vârstă. Verifică reperele pe care copilul tău și le-a însușit până la 3 ani. Ia acest tabel cu tine și discută-l împreună cu pediatrul.
SOCIAL ȘI EMOȚIONAL
Afișează afecțiunea pentru prieteni fără a i se cere
Își așteaptă rândul la jocuri
Se arată îngrijorat când un prieten plânge
Înțelege semnificația „al meu“, „al lui“, „al ei“
Poate afișa o gamă largă de emoții
Se desparte cu ușurință de tine sau de tatăl lui
Îl supără marile schimbări din rutina zilnică
Se îmbracă și se dezbracă singur
LIMBAJ / COMUNICARE
Urmează instrucțiuni simple
Poate spune denumirea lucrurilor cu care se întâlnește zilnic
Înțelege sensul cuvintelor în, pe, lângă și sub
Știe să spună numele, vârsta și sexul
Știe numele unui prieten
Spune cuvinte precum eu, tu, voi, noi, dar știe și câteva forme de plural (câini, pisici, mașină, jucării)
Vorbește suficient de bine ca să-l înțeleagă străinii
Poate conversa, alcătuind 2-3 propoziții
COGNITIV (învățare, gândire, rezolvarea problemelor)
Știe să folosească jucării acționate din butoane
Se joacă cu jucăriile imitând oamenii mari
Poate să rezolve puzzle-uri din 3-4 piese
Înțelege ce înseamnă dublu
Poate desena un cerc folosind un creion
Știe să dea paginile cărților una câte una
Construiește turnuri mai mari de 6 cuburi
Poate înșuruba și deșuruba capacele cu filet
DEZVOLTAREA FIZICĂ
Urcă bine scările, punând câte un picior pe fiecare treaptă
Alergă foarte bine, fără să se mai împiedice
Știe să meargă cu tricicleta