Parintii care au de ales, nu stiu adesea pentru ce varianta de program sa opteze atunci cand isi duc copiii la gradinita. Afla care sunt avantajele si dezavantajele programului scurt si a celui lung la gradinita!
Pentru multi dintre parinti este clar ca micutul va sta la gradinita pana dupa-amiaza, cand se intorc ei de la serviciu. Unii insa au de ales daca sa ii duca pe copii la program scurt sau la program lung. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni! Atat gradinitele de stat cat si cele particulare ofera 3 variante de program pentru micuti.
Programul scurt este cel care se desfasoara intre orele 8 si 12 (cu mici variatii in functie de gradinita). Copiii sunt dusi dimineata si fie mananca micul dejun acasa, inainte, fie la gradinita. Apoi, ei sunt luati inainte de masa de pranz.
Programul scurt cu masa de pranz presupune ca micutul ia masa de pranz in cadrul gradinitei.
Programul lung dureaza pana la 5 sau 6 dupa-amiaza. Copiii mananca pranzul in gradinita, dorm la pranz si apoi desfasoara diverse activitati in asteptarea parintilor. Multi parinti sunt nehotarati daca este o idee buna sau nu sa isi lase copilul la program lung. Unii se gandesc sa lase copilul la somnul de pranz abia dupa ce s-a adaptat la gradinita. Altii din contra, sunt de parere ca e bine ca cei mici sa se obisnuiasca de la bun inceput cu programul pe care il vor avea tot anul, pentru a nu-i obliga sa treaca prin doua procese succesive de adaptare.
Avantajele programului scurt:
- Parintele are control asupra a ceea ce mananca micutul la pranz.
- Copilul sta mai putin in colectivitate, astfel ca riscul sa se imbolnaveasca este, teoretic, mai mic.
- Parintele are control asupra somnului de pranz al copilului.
- Copilul petrece la gradinita doar timpul cat este oricum ocupat cu diferite activitati, astfel ca majoritatea copiilor se adapteaza mai repede la program.
Dezavantajele programului scurt:
- In general dimineata au loc doar activitati structurate, jocul liber fiind de obicei rezervat perioadei de timp de dupa somnul de pranz.
- Copilul nu este stimulat prin compania celorlalti copii sa dezvolte deprinderile caracteristice varstei: sa se imbrace si sa se dezbrace singuri, sa manance singuri fara sa se murdareasca si asa mai departe.
- Trecerea de la programul scurt la cel lung poate constitui ea insasi o noua perioada de adaptare, in unele cazuri la fel de dificila ca primele zile la gradinita.
Avantajele programului lung:
- Exista mai multa consecventa in viata copilului, care respecta regulile gradinutei si apoi pe cele ale parintilor, fara implicarea altor persoane, bona sau bunici. Bunicii sunt unul dintre cele mai minunate castiguri ale copilariei, dar stim cu totii cat de dificil poate fi cand regulile bunicilor, cateva ore pe zi, intra in conflict cu regulile parintilor.
- Copilul este ferit de riscul la care il expune petrecerea timpului cu o persoana straina si nepotrivita, stim cu totii cate accidente nefericite se intampla!
- Copilul deprinde mai usor abilitati specifice varstei: folositul toaletei si regulile de igiena aferente, imbracatul si dezbracatul, mancatul si asa mai departe.
- Programul zilnic al copilului este unul fix: masa de pranz incepe mereu la aproximativ aceeasi ora, somnul de pranz se desfasoara in acelasi interval orar.
- Copiii au ocazia sa petreaca mai mult timp in compania altor copii de o varsta cu ei, sa stabileasca relatii sociale si sa interactioneze cu acestia.
Dezavantajele programului lung:
- Uneori mancarea pe care o primesc copiii la pranz nu respecta regulile unei alimentatii sanatoase.
- Copilul trebuie sa doarma la pranz sau sa stea in pat si cand este mai mare si cand, poate, nu are nevoie de somnul de pranz.
- Mai ales in primul an de gradinita, copilul este mai expus la imbolnaviri.
- Unii copii se adapteaza foarte greu la programul lung la gradinita. Daca dupa o luna de zile copilul inca plange, sau daca apar schimbari in comportamentul sau, este bine ca parintele sa ia in calcul amanarea cu un an a inceperii gradinitei si sa caute o alternativa.
Tu pentru ce varianta de program ai optat atunci cand ai dus copilul la gradinita?