Afirmatia ca „Omul sfinteste locul” nu este niciodata mai adevarata decat in ceea ce priveste oamenii care vor modela caracterul si personalitatea copiilor de varsta frageda care isi fac debutul in colectivitate la doar 3 ani. Iata cateva trucuri utile pentru alegerea unei educatoare cu care copilul tau va colabora bine.
Educatorul conteaza mai mult decat gradinita
Desigur, daca nu iti permiti o taxa lunara de mii de lei, nu vei lua la rand gradinitele private ca sa o gasesti pe cea care iti este pe plac. Dar te sfatuim ca atunci cand alegi intre institutiile pe care ti le permiti, fie ele particulare sau de stat, sa acorzi mai multa atentie personalului care se va ocupa de copilul tau zi de zi, decat aspectului general al gradinitei.
Sa nu ne intelegi gresit: vei observa intotdeauna elemente care tin de igiena si de siguranta, conform „regulilor” de alegere a unei gradinite decente, dar nu e o idee buna sa te cramponezi de o anumita institutie pentru ca sala de clasa este echipata cu sute de jucarii scumpe, in defavoarea uneia mai modeste: un educator bun va obtine rezultate extraordinare cu implicare si devotament fata de profesie.
Profilul educatorului perfect
Avand in vedere care sunt scopurile de baza pe care le urmareste gradinita, si anume crearea unor deprinderi de baza ale copilului, multi psihologi sunt de acord ca modul in care interactioneaza educatoarea cu micutii este mai important decat performantele academice la care ajung acestia.
Mai pe romaneste, ar trebui sa fii bucuroasa ca micutul merge cu placere la gradi, ca o indrageste pe doamna, ca si-a facut prieteni printre colegi, ca stie sa manance singur si sa se schimbe inainte si dupa somnul de pranz, nu sa te concentrezi asupra numarului de poezii si cantecele pe care le invata in fiecare saptamana.
Nu vom spune ca educatoarea perfecta trebuie sa aiba o anumita varsta. Teoretic, copiii iubesc persoanele tinere si frumoase, si tot teoretic dupa o anumita varsta adultii nu mai au aceeasi rabdare sau aceeasi deschidere la nou. Practic insa, nu uita de rabdarea nesfarsita a bunicilor si de lipsa de experienta a tinerelor care nu au copiii lor inca.
Daca am cazut de acord ca varsta nu reprezinta un parametru suficient de important incat sa iti influenteze alegerea, sa vedem ce conteaza cu adevarat.
Alege o persoana calda si deschisa, cu care simti ca iti este usor sa comunici si care nu lasa impresia ca intra in defensiva la fiecare intrebare pe care i-o pui. Comunicarea va fi esentiala atat pentru tine cat si pentru copil, sa nu uiti asta.
Adreseaza intrebari despre regulile colectivului si despre cum se reactioneaza in fata violentei fizice sau verbale. Intreaba daca educatia se realizeaza pe principiul pedepselor si al recompenselor, sau se merge mai degraba pe o relationare empatica.
Descopera cat de mult este dispus omul din fata ta sa se implice afectiv in munca pe care o face – vei afla daca in primele zile de adaptare copilul tau va fi luat in brate si alinat, sau daca i se va spune sa nu mai planga…degeaba.
Locul e perfect, dar oamenii nu ma incanta
Ai gasit o gradinita frumoasa, ingrijita, cu bucatarie proprie, curata, cu spatiu mare de joaca afara si cu incaperi spatioase, dar educatoarele disponibile pentru grupa mica nu par sa incurajeze genul de relatie potrivita intre ele si copii?
Sfatul nostru este sa mai cauti si alte optiuni. O sala de clasa atragatoare isi pierde din valoare daca e ocupata de adulti nervosi, care ridica tonul, ameninta sau pedepsesc.
Am gasit educatoarea perfecta, dar gradinita nu ma incanta foarte mult
Aminteste-ti ca nu e usor sa identifici un om caruia i-ai lasa pe mana cu incredere ce ai mai de pret: copilul tau. Pune in balanta asta, entuziasmul pe care ti l-a starnit persoana care va petrece 8 ore pe zi cu micutul, si minusurile pe care le-ai identificat la locatia in care isi desfasoara activitatea.
Este vorba de neajunsuri importante, care tin de igiena, sanatatea sau siguranta copilului? Daca da, probabil ca ar trebui sa mai cauti. Te deranjeaza faptul ca mobila nu e perfect noua, sau ca sala de clasa nu e plina de jucarii moderne? Experienta noastra demonstreaza ca aceste lucruri cad pe locul doi, caci si fara nici o jucarie, un pedagog talentat va reusi sa ii amuze si sa ii invete pe copii lucruri interesante.
Care au fost criteriile in functie de care ai ales educatoarea copilului tau? Ajuta si alte mamici sa faca o alegere buna.
CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?