Iata ca se apropie un nou salt cognitiv, iar modul in care bebelusul vrea mereu sa stea lipit de tine si mofturile si nervozitatea de care da dovada sunt o adevarata provocare. Uneori e greu de inteles exact ce anume il nemultumeste, asa ca multe mamici spun ca le vine mai usor sa accepte pur si simplu situatia, fara sa mai incerce sa rezolve o problema necunoscuta.
Totusi, in perioadele de veselie, copilul e adorabil cum merge de-a busilea, sau poate se ridica deja in picioare. Daca da, vei vedea ca incet incet experimenteaza, luand manutele de pe suportul care il sprijina si apoi revenind repede la el. Statul in picioare fara sprijin tine atat de echilibru, cat si de increderea in sine.
Pana acum, bebelusul stie sa faca „Pa” si sa aplaude, si daca e foarte lipicios, probabil ca va incerca sa te si sarute. Probabil ca o gura deschisa, plina de saliva, nu e cea mai amuzanta experienta, dar cu siguranta va fi una memorabila, venind din partea copilului tau. Ai grija insa, unii dintre copii transforma pupicul intr-o muscatura chiar in ultima clipa.
Alimentatia este marcata, speram, de continuarea alaptarii macar pana la varsta de un an, desi recomandarile OMS sunt de hranire la san, in paralel cu mancare solida, pana la minim 2 ani. Daca alaptarea este placuta pentru amandoi, nu ai nici un motiv sa il intarci pe micut, nici macar daca urmeaza sa iti reiei activitatea la serviciu.
Pe de alta parte, daca iti propui sa intarci dupa varsta de un an, apeleaza la varianta intarcarii blande, treptate, care ii va oferi corpului tau sansa sa se adapteze treptat la schimbare. Elimina pe rand cate una dintre mese, pastrandu-le pe cele legate de somn pana aproape de sfarsit.
Daca planuiesti sa introduci, dupa varsta de un an, laptele de vaca in dieta copilului, trebuie sa stii ca o portie este calculata la 125 ml, iar copilul va avea nevoie de 4-6 portii intr-o zi, dar in aceste portii includ nu doar laptele, ci si branza, iaurt si alte produse lactate.
Somnul este in continuare agitat, mai ales ca te apropii de o alta etapa importanta in dezvoltarea micutului. In cazul copiilor alaptati, poti avea surpriza ca ei sa ramana atasati la san intreaga noapte, sau sa caute sanul de nenumarate ori in timp ce doarme langa mamica sa. Unele femei sunt recunoscatoare ca pot face asta, caci se pot odihni in ciuda hranirilor frecvente, in timp ce altele nu reusesc sa se odihneasca.
Daca noptile tale se petrec astfel, e important ca intregul tau corp sa fie corect sustinut, in asa fel incat sa nu resimti pozitia ca fiind incomoda. O perna asezata la spate si o alta intre genunchi vor face o diferenta colosala. De cate ori te trezesti noaptea muta bebelusul pe partea celalta ca sa ai ocazia sa te rasucesti si tu.
La capitolul joaca si dezvoltare, copilul e mereu impartiti intre doua nevoi de baza: aceea de explorare si cea de a nu te pierde din ochi nici o clipa. Trebuie sa tinzi catre starea de echilibru in care tu ramai punctul central, iar el te foloseste ca punct de plecare in procesul de explorare.
Pe masura ce capata incredere si invata ca existenta ta continua si in clipele in care nu te vede, joaca va fi din ce in ce mai relaxata, pana in punctul in care poate uita sa te “pazeasca” pentru cateva momente, dupa care sa isi aminteasca speriata de tine. Ii poti vorbi si te poti juca cucu-bau pentru a-i intari constiinta existentei tale permanente.
Anxietatea de separare atinge un punct culminant in jurul varstei de un an si jumatate, dupa ce se reduce treptat pe durata intregii copilarii. Anumite situatii sau persoane straine vor cauza probabil un pic de ingrijorare mult timp de acum incolo, dar acum se pun bazele modului in care va sti sa reactioneze pe viitor.
Avand in vedere ca esti destul de obosita, probabil ca vei primi numeroase sfaturi legate de antrenamentele pentru somn. Iti amintim ca exista dovezi concrete ca aceasta metoda ii face rau, fizic, creierului bebelusului.