Acum, la 48 de saptamani, bebelusul tau are 11 luni. In timpul care s-a scurs deja, l-ai vazut crescand si dezvoltandu-se atat de repede, incat, privindu-l azi, ti-e si tie greu sa te gandesti la nou-nascutul delicat si vulnerabil care era pana de curand. Acum, el se deplaseaza cu incredere in timp ce se sprijia de tot ceea ce ii iese in cale, si in curand il vei vedea stand singur in picioare, fara nici un fel de sprijin.
Si dezvoltarea sistemului sau nervos este rapida. Creierul sau este in sfarsit “cablat” pentru procesele complexe pe care noi, acum, ca adulti, le luam ca pe o normalitate. Progresul mental va continua si in al doilea an de viata, dar si mai tarziu, dezvoltarea devenind una dintre cele mai importante surse de interes.
Comunicarea va deveni, de acum, din ce in ce mai importanta, desi te avertizam de pe acum ca vor veni in curand momente cand iti vei dori ca micutul sa nu isi exprime atat de intens punctul de vedere. Dar mai e un pic pana ajungem acolo, iar primul an de viata mai are cateva surprize in maneca.
Joaca si dezvoltarea sunt marcate de faptul ca bebelusul este din ce in ce mai increzator cand vine vorba despre mers, sustinandu-se cu incredere de mobila sau de antemergator. Dar cel mai amuzant este sa se tina de tine cu ambele manute si sa mearga astfel oriunde isi doreste, chiar si pe afara. Totusi, nu e o idee grozava sa il ajuti astfel, din cateva motive obiective.
Bebelusul are nevoie sa treaca printr-un adevarat proces care il invata sa mearga singur. Astfel, el va invata sa se ridice in picioare si sa se lase pe vine, sa se aplece ca sa ridice diverse obiecte, pe scurt sa isi antreneze simtul echilibrului si sa isi foloseasca scheletul si sistemele musculare complexe de la nivelul membrelor inferioare. Atunci cand il tii de ambele manute si il lasi ocazional sa mearga in fata ta, nu ii faci rau propriu-zis, insa pozitia aceasta este foarte diferita de cea in care va invata efectiv sa se deplaseze independent, caci foloseste o alta postura si un alt centru de greutate.
CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe
Pentru moment, cel mai bine e sa te asezi tu la nivelul lui, in incercarile sale de a-si intari muschii si de a-si gasi echilibrul. Il poti incuraja sa faca un pas catre tine, singur, oferindu-i o jucarie interesanta pe care sa o apuce. Rolul tau acum este sa astepti si sa privesti. A, da, si sa ai aparatul foto pregatit ca sa capturezi momentele in premiera.
Apropierea momentului cand micutul va merge independent mai ridica o problema noua pana acum: prima pereche de incaltaminte. Toti membrii familiei vor fi nerabdatori sa faca aceasta achizitie, si ti se vor oferi probabil mai multe perechi noi sau la mana a doua, multi parinti au deja o colectie impresionanta la acest moment.
In afara de papuceii cu talpa moale si flexibila folositi pe afara ca sa protejeze talpa de rani, taieturi si intepaturi, bebelusul ar trebui incurajat sa mearga cat mai mult descult. Incaltamintea poate interfera cu procesul subtil de mentinere a echilibrului, intarziind aparitia sentimentului de incredere cand vine vorba despre pasit. Cu cat amani mai mult momentul incaltarii primilor pantofi, chiar si dupa ce mersul independent a fost stapanit de catre copil, cu atat mai bine pentru dezvoltarea corecta a muschilor de la nivelul piciorului.
Chiar si prima pereche de papuci trebuie probata inainte de achizitie, ca sa fie perfect potrivita pe lungime si latime. Iar talpa creste atat de repede, incat fiecare pereche ar trebui verificata atent o data la fiecare 6 saptamani, ca sa identifici cu precizie momentul cand e cazul sa faceti trecerea la marimea urmatoare. In primii 4 ani de viata, majoritatea copiilor cresc cu macar doua numere pe an.
Evita incaltamintea la mana a doua, oricat de frumoasa ar fi sau cat de bine intentionat ar fi darul. Fiecare individ tinde sa deformeze incaltamintea in functie de propriul mers si risti ca un papuc nepotrivit sa fie cel care influenteaza forma naturala a piciorului. Este mult mai bine pentru copil sa aiba una sau doua perechi de incaltari perfect potrivite pentru el, decat nenumarate perechi ieftine si nepotrivite.
Somnul este deranjat, la aceasta varsta, de eruptia dentara care e in plina desfasurare. De obicei, pana la 13 luni, primii 8 incisivi sunt deja la locul lor. Curand dupa aceea, molarii de un an incep sa isi coriasca drum catre exterior, aceasta miscare profunda este cea care declanseaza cea mai mare doza de disconfort, nu spargerea propriu-zisa a gingiei.
Nu uita si ca disconfortul datorat eruptiei dentare pare sa fie mai intens noaptea, probabil pentru ca ziua, bebelusii sunt ocupati cu descoperirile lor si sunt distrasi. La unii copii, toti cei 4 incisivi superiori erup in acelasi timp, o perioada delicata pentru bietul micut, care nu intelege ce se intampla, stie doar ca experimenteaza un disconfort intens.
CITEȘTE ȘI: Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
In aceasta perioada poate fi greu sa il “convingi” pe bebelus sa doarma bine, cei mai multi dintre ei au nevoie de mult ajutor la momentul somnului: alaptat, purtat, leganat, plimbat, mangaiat pe spate, orice metoda simpla si comoda ca sa se poata relaxa si sa adoarma. Daca aceste metode simple nu par sa functioneze, e bine sa apelezi la medic care sa excluda alte cauze si sa iti prescrie solutii mai eficiente.
Alimentatia bebelusului ar putea aduce o noua etapa in viata voastra, marcata de introducerea tacamurilor. In multe familii exista tentatia de a evita mizeria produsa la fiecare masa, amanand momentul in care copilului i se ofera propriul tacam, sau sansa de a se hrani singur cu manuta. Dar aceasta nu este o idee buna, caci ratand acest moment, in care micutul este tentat sa incerce sa se descurce singur, risti sa ajungi sa te plangi pe grupurile de mamici ca la 4 ani, copilul tau inca asteapta sa fie hranit.
Motricitatea fina este acum suficient de bine dezvoltata incat bebelusul sa poata baga mana singurel intr-un container cu gura ingusta, sa apuce un obiect de dimensiunea unei afine si sa il bage in gurita. Deprinderea acestei succesiuni de gesturi ii va fi de mare ajutor acum, cand invata sa foloseasca lingurita si, apoi, furculita.
CITEȘTE ȘI: Când și cum învață copilul să mănânce singur
Farfuriile si castroanele pot fi fixate pe masuta de plastic cu ajutorul unor ventuze, care te vor scuti de numerose frustrari. Eviti situatia in care, cu o singura miscare, bebelusul arunca pe jos intreaga portie, iar copilul beneficiaza de un ajutor binemeritat cand vine vorba de a deplasa lingura prin farfurie.
Pentru primele farfurii ale bebelusului, alege vase mai degraba largi decat inalte si inguste. Piesele compartimentate sunt adesea preferate pentru ca multu copii au fixatia ca alimentele sa nu se atinga intre ele. Nu uita ca folosirea tacamurilor necesita precizie si o buna coordonare mana-ochi, deci si mult exercitiu. Mancarea va ajunge inevitabil langa farfurie, pe haine si pe jos, e o idee buna ca sub scaunul de masa sa ai o musama pe care sa o poti spala simplu in casa si sa pastrezi la indemana mai multe randuri de linguri, ca sa le inlocuiesti pe cele scapate. Alege lingurite cu manere late si usor de apucat si de manevrat de catre bebelus.
Pe masura ce te apropii de prima aniversare, probabil ca mereu esti intrebata daca intentionezi sa intarci sau sa prelungesti alaptarea si in al doilea an de viata. Probabil ca exista deja o oarecare presiune in favoarea intarcarii, de aceea te sfatuim sa te informezi din surse corecte inainte de a lua o decizie.
CITEȘTE ȘI: Laptele în cel de-al doilea an de viață