Să alegi o pereche potrivită de încălțăminte pentru copii, nu e o sarcină ușoară. Confortabilă, sănătoasă, să ofere susținere și amortizare, să fie ergonomică și să nu coste cât un rinichi, mai ales că va fi purtată doar un sezon. Acestea sunt doar câteva dintre dorințele părinților. În acest articol poți descoperi criteriile obiective de care trebuie să ții cont.
De la naștere la 1 an
În primele luni de viață, bebelușul nu are nevoie de încălțăminte decât în măsura în care mergeți la vreun eveniment cu pretenții, unde micuțul nu poate sta numai în șosete. De altfel, până la primii pași făcuți pe afară, copilul nu are nevoie de pantofiori.
Când bebelușul exersează învățarea mersului, umblatul desculț este cel mai sănătos pentru el. Din păcate, nu este posibil atunci când mergeți la plimbare sau la joacă în parc, și atunci trebuie să optezi pentru o variantă care să nu deformeze mersul sau piciorul.
Cea mai bună soluție este cea a papuceilor cu talpa cât mai moale și mai flexibilă, din piele moale sau din piele protejată de un strat subțire de silicon sau de cauciuc moale.
Încălțămintea ortopedică, încălțămintea care susține glezna, încălțămintea cu talonet sunt rezervate unor cazuri speciale, când sunt recomandate de către medicul ortoped. În nici un caz un copil perfect sănătos și bine dezvoltat nu are nevoie de asemenea adjuvante, care îl pot afecta negativ. Citește mai multe despre: Cum îl încurajezi pe bebe să înceapă să meargă singur – Există 8 etape ale învățării mersului la bebeluși
5 criterii de care trebuie să ții cont când alegi încălțămintea copilului după vârsta de 1 an
După vârsta de un an
După ce copilul a învățat să meargă bine, are echilibru bun și reușește să și alerge singur, încrezător și fără să se clatine la fiecare pas, aspectele care solicită atenție atunci când vine vorba despre încălțăminte se modifică. Iată mai jos pe larg despre ce trebuie să ții cont.
CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe
#1 Mărimea potrivită la copii
Încălțămintea trebuie să se potrivească dimensiunii piciorului. Și când spunem dimensiune ne referim la lungime, lățime și înălțimea arcului plantar. Având în vedere faptul că fiecare producător are propriul său calapod, e posibil ca juniorul să poarte mărimi diferite în funcție de producător.
Cea mai sigură metodă de a cumpăra inspirat este să probezi pe loc. Dar dacă ești amator de cumpărături online, asigură-te că măsori corect dimensiunile tălpii copilului. Pentru aceasta, pune-l să pășească pe o foaie de hârtie, sa își lase întreaga greutate pe aceasta, și trasează conturul tălpii. Măsoar-o în cel mai lung, respectiv cel mai lat punct, adaugă 0.5 cm și compară dimensiunile obținute cu tabelele de mărimi de pe site.
#2 Materiale potrivite pentru încălțămintea copiilor
Cu siguranță, pielea naturală nu a fost încă detronată de nici un alt material utilizat pentru confecționarea de încălțăminte. Aceasta este durabilă, rezistentă, permite pielii să respire, dar necesită precauții speciale în ceea ce privește îngrijirea.
Pielea ecologică poate fi o alternativă pentru persoanele care nu sunt neapărat interesate de durabilitate.
Materialele textile naturale sunt o alternativă interesantă și confortabilă, din păcate cu aplicabilitate limitată, având în vedere că sunt foarte sensibile la murdărie și umezeală.
Încălțămintea sport reprezintă o categorie aparte: produsele de bună calitate sunt confecționate din materiale sintetice, dar oferă rezistență – în timp și la umezeală – și durabilitate superioare.
CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive
#3 Talpa potrivită pentru încălțămintea copiilor
Calitatea tălpii este un factor extrem de important atunci când vine vorba despre confortul și ergonomia perechii de încălțăminte aleasă.
Pentru copii, și chiar și pentru adulți, tălpile de tip barefoot sunt alegerea ideală deoarece oferă protecție mecanică și libertate deplină de mișcare pentru picior.
Tălpile moi, cu striații pentru o mai bună aderență, cu structură de spumă care amortizează șocurile asupra articulațiilor sunt o alegere inspirată. Calitatea tălpii și structura acesteia sunt cu atât mai importante atunci când vine vorba despre încălțămintea dedicată unui anumit sport: alergare, fotbal, drumeții pe munte – fiecare impune materiale speciale, în funcție de substrat.
CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
#4 Sistemul de închidere
Sistemul de închidere poate fi reprezentat de clasicele șireturi, velcro și curelușele cu catarame.
Șireturile au avantajul de a permite reglarea încălțămintei în funcție de lățimea și mai ales de înălțimea arcului plantar. De asemenea, șireturile pot fi foarte trendy – ele pot fi puse și legate într-o mulțime de moduri, lucru demonstrat de numeroasele tutoriale de pe YouTube. Din păcate, copiii învață destul de târziu să lege șireturi, adesea nu sunt atenți și se calcă pe ele, împiedicându-se, iar felul în care se dezleagă singure când ți-e lumea mai dragă nu e de natură să ajute.
Velcro – benzile cu scai – sunt utilizate încă de la vârsta bebelușiei. În funcție de modul de amplasare al acestora, pot și ele permite o reglare limitată a spațiului din interiorul perechii alese. Sunt extrem de apreciate și de părinți, și de copii, pentru că pot fi manevrate cu ușurință de la orice vârstă, lucru care încurajează independența preșcolarilor.
Curelușele cu catarame sunt folosite în general la încălțămintea mai elegantă: săndăluțe, pantofiori și așa mai departe. Chiar și ala, cataramele sunt uneori înlocuite de benzi cu scai discrete, care își fac foarte bine treaba.
#5 Țara producătoare
Încurajăm insistent ca încălțămintea să fie achiziționată de la producători europeni, obligați să respecte anumite standarde stabilite de către Comisia Europeană. În special la încălțămintea manufacturată în țări asiatice s-au descoperit niveluri crescute de metale grele, cu potențial toxic, mai ales la copii.
Lista substanțelor periculoase include benzotiazoli, benzopiren, zinc, arsenic, cadmiu, chrome, cobalt, cupru, plumb, mercur sau nichel. Cu siguranță nu vrei să expui copilul la așa ceva timp de mai multe ore în fiecare zi!
Scumpă și folosită pentru perioade scurte de timp, încălțămintea pentru copii reprezintă un efort financiar constant pentru părinți. Este, însă, important să nu faci economii din acest punct de vedere, deoarece impactul asupra sănătății copilului poate fi important.
CITEȘTE ȘI: Prevenirea căderilor când bebe învață să meargă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.