Începerea grădiniței reprezintă, cu siguranță, o schimbare importantă pentru fiecare copil… și pentru fiecare părinte! Indiferent dacă e vorba despre primul an de grădiniță al copilului tău, despre mutarea acestuia la o grădiniță nouă sau despre apariția unei noi educatoare la grupă, e perfect normal să fii puțin copleșită de emoții. În acest articol vrem să te ajutăm să descoperi dacă viitoarea educatoare a copilului tău este ceea ce îți dorești tu pentru acesta, în materie de stil de lucru și concepții despre educație sau disciplină. Cum poți face asta? Printr-un dialog constructiv cu persoana care va avea grijă de copilul tău între 4 și 10 ore pe zi. Iată ce întrebări poți adresa.
Somnul de prânz este obligatoriu?
Dacă unui copil de 3 ani somnul de prânz îi poate fi mai mult decât necesar, mulți dintre copiii mai mari, în special cei de la grupa mare, nu mai au nevoie de această pauză. Dimpotrivă: în acest timp se plictisesc, se foiesc, îș deranjează colegii și stârnesc reproșuri și admonestări din partea adultului care îi supraveghează. Află dacă grădinița oferă vreo alternativă pentru copiii care nu mai dorm la prânz și care este atitudinea educatoarei față de aceștia.
Cât timp se petrece, zilnic, la masa de lucru?
Copiii de grădiniță au o răbdare limitată atunci când vine vorba despre activități statice. Este adevărat, grădinița – mai ales în ultimul an – îi pregătește pe copii pentru rigorile școlii, dar chiar și așa, nu este realist să te aștepți ca acești copii să petreacă, la masa de lucru, mai mult de 30 minute / activitate. Discută cu educatoarea și află care sunt așteptările ei în acest sens, în funcție de vârsta pe care o are copilul. Unui micuț de 3 ani, 10 – 15 minute la masa de lucru îi sunt suficiente; un copil mai mare, de 5 – 6 ani, se poate concentra în reprize ceva mai lungi la activități statice de acest gen. CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
Cum se menține disciplina în sala de clasă?
Modul în care educatoarea înțelege disciplina și respectarea acesteia este unul dintre cele mai importante subiecte care pot fi aduse în discuție. Metodele care pot fi aplicate în cazul unui grup de copii diferă de cele la care poți apela la tine acasă, dar chiar și așa, e bine să ai o idee clară despre modul în care intenționează aceasta să gestioneze un grup de 20 de copii energici, cu vârste între 3 și 5 ani. Află care sunt sancțiunile pentru lipsa de disciplină și care sunt recompensele pentru copiii care își îndeplinesc corect sarcinile. Adresează o multitudine de întrebări legate de acest subiect, deoarece teoria și practica pot să difere și e în interesul tău și al copilului tău să afli cât mai multe detalii, de la bun început.
Care sunt așteptările de la mine, ca părinte?
Implicarea părinților în activitățile organizate la clasă poate varia în limite foarte largi, prin urmare e de dorit să știi de la bun început care sunt așteptările grupei în care urmează să înscrii copilul. Sunt necesare zile de voluntariat, activități de weekend, cât de des se organizează ședințe cu părinții? E de așteptat ca educatoarea să spere să aibă părinții ca parteneri în procesul didactic, dar ce înțelege ea prin asta și, mai ales, corespund așteptările ei cu timpul și disponibilitatea ta?
Cum se realizează comunicarea educator – părinte?
În funcție de grădiniță și chiar de fiecare educatoare în parte, comunicarea cu părinții se poate realiza în mai multe moduri. Uneori, ți se va spune la finalul zilei cum s-a desfășurat activitatea din ziua respectivă. Alteori, se va redacta un rezumat al activităților la final de săptămână. Unele educatoare sunt dispuse să schimbe mesaje pe Whatsapp în cazul unei urgențe. E bine să lămurești de la bun început aceste aspecte, pentru a evita gafe ulterioare. Citește și despre: Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
Există și alte întrebări, perfect legitime, pe care un părinte le poate adresa reprezentanților unei grădinițe, în momentul în care ia în considerare să își înscrie copilul acolo:
Câți copii sunt într-o grupă?
De câți copii se ocupă un adult?
Care sunt pretențiile în materie de creștere academică?
Ce curiculă va fi folosită?
De ce rechizite are nevoie copilul?
Cât de des se vor realiza evaluări oficiale ale progresului copiilor?
Cât de des se realizează comunicarea cu părinții?
Cum procedez atunci când doresc să vă contactez în legătură cu evoluția copilului meu?
Cum procedez atunci când doresc să vă contactez din cauza unei situații urgente?
Ce evenimente speciale serbați în grădiniță?
Ce vechime și ce pregătire are educatoarea?
Ce se întâmplă dacă există probleme de integrare a copilului?
Cum sunt gestionate conflictele dintre copii?
Cât timp petrec copiii afară în timpul programului și în funcție de anotimp?
Se încurajează colaborarea, sau competitivitatea între copii?
Ce activități suplimentare sunt disponibile în grădiniță?
Care e politică grădiniței în legătură cu alimentația copiilor?
Care sunt procedurile în cazul unei urgențe?
Desigur, pot exista o mulțime de alte întrebări și informații pe care dorești să le afli, în funcție de experiența ta anterioară, de preferințele și prioritățile tale. Toate aceste aspecte pot fi abordate în timpul întâlnirii inițiale – și educatoarea se va bucura să cunoască mai bine familia viitorului său elev! Detalii aici: Cele mai importante 5 sfaturi pentru o acomodare ușoară a copilului la grădiniță