Acum, ca suntem adulti, cu totii ne amintim de vremurile cand eram obligati sa ne culcam la pranz. Ne amintim cat de mult ne displacea somnul de pranz, si ne gandim la el cu dor si nostalgie acum, cand prea rar avem ocazia sa il mai practicam. Problema somnului este una extrem de discutata de catre specialisti. Cat, cum, de ce sa doarma la pranz, iata intrebari pe care si parintii si le pun, iar raspunsurile pe care le primesc nu sunt intotdeauna pe aceeasi lungime de unda. Citeste despre somnul de pranz si afla daca copilul tau are nevoie de el!
Cand discutam despre somnul de pranz?
In jurul varstei de 14-18 luni majoritatea copiilor ajung la un singur somn in timpul zilei. De cele mai multe ori perioada de trecere de la 2 somnuri pe zi la unul singur este destul de frustranta pentru parinte. Daca cel mic isi mentine cele 2 somnuri, adoarme greu la al doilea somn dar si seara. Daca ramane cu un singur somn, de multe ori devine obosit si mofturos pe masura ce se apropie ora de culcare. Depinde de maiestria parintelui sa il ajute pe cel mic in aceasta trecere.
Pana la ce varsta a copilului se doarme la pranz?
Aceasta decizie apartine sau ar trebui sa apartina doar parintelui si copilului. Exista copii care incepand cu varsta de 4-5 ani adorm foarte greu la pranz, si daca o fac ajung sa se culce foarte tarziu seara si sa aiba probleme la trezirea de dimineata. Exista alti copii care si la varsta scolara mai simt nevoia sa doarma la pranz, si este bine ca, daca e posibil, sa li se ofere ocazia sa o faca.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
De ce este important ca cel mic sa doarma la pranz, daca simte nevoia?
Marele avantaj al somnului de prans este acela ca ii permite celui mic sa isi incarce bateriile pentru o noua repriza de distractie si invatare, dupa-amiaza. Copiii mici invata fantastic de multe lucruri intr-un timp extraordinar de scurt. Sistemul lor nervos este solicitat foarte intens, asadar cei mai multi dintre ei au nevoie de o scurta pauza la jumatatea zilei.
De multe ori este dificil ca intr-un apartament de bloc, cum locuim cei mai multi dintre noi, sa creezi conditii optime pentru ca cel mic sa isi acopere nevoia de somn doar cu somnul de noapte. Nici programul parintilor nu este de natura sa fie de ajutor. Multi dintre ei ajung destul de tarziu seara acasa, iar daca cei mici ar merge la culcare dupa modelul vestic, la 18-20 dupa-amiaza, practic parintii nu si-ar intalni copiii.
In plus, s-a observat ca exista un cerc vicios in ceea ce priveste odihna copiilor. Cu cat sunt mai obositi, cu atat reusesc sa doarma mai putin. Cu cat se culca mai tarziu, cu atat se vor trezi mai devreme. Parintii pot fi indusi in eroare, ajungand sa creada ca au copii care au nevoi de somn diferite decat majoritatea copiilor, iar cei mici ajung sa sufere de oboseala cronica de la o varsta mult prea frageda. Asta ii poate face nervosi, agitati, hiperactivi, pana in punctul in care sa li se recomande parintilor sa ceara ajutor de specialitate, cand de fapt problema este una foarte simpla si usor de rezolvat.
Somnul de pranz, sau culcat mai devreme seara?
Unii copii devin obositi si nervosi catre seara, daca sar somnul de pranz. Pe de alta parte, daca dorm, ora lor de culcare seara ajunge sa fie prea tarzie, dupa 22.00. Daca cel mic nu are ora fixa de trezire dimineata, iar parintii ajung acasa dupa ora 18-19 si doresc sa petreaca si ei cateva ore impreuna cu copilul lor, este de inteles ca cel mic va dormi la pranz, pentru a rezista pana mai tarziu seara.
Pe de alta parte, in cazul in care copilul se trezeste dimineata devreme, este important ca el sa fie odihnit, asa ca, spre binele lui, parintii il vor lasa sa se culce seara mai devreme, chiar daca pentru asta este necesar sa renunte la somnul de pranz.
Copilul tau doarme la pranz? La ce ora se culca seara?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.