Orez pentru bebeluși: un aliment esențial în diversificare. Află cum poate contribui la alimentația sănătoasă a micuțului tău. Alături de grâu, orezul este un aliment extrem de cunoscut și de folosit peste tot pe glob. Se găsește ușor, se prepară foarte simplu și se digeră repede. Orezul poate fi introdus în alimentația în curs de diversificare a unui bebeluș de la 4-5 luni, dar sfatul nostru este să amâni întregul proces de diversificare până la vârsta de 6 luni.
Când începi diversificarea alimentației bebelușului, experții recomandă să introduci cerealele de orez pentru bebelusi. Asta pentru că, în primul rând, orezul este o cereală sigură care nu produce alergii. Se estimează că la ora actuală, orezul hrănește mia mult de jumătate din glob, consumul acestei cereale dublându-se în ultimele trei decenii. Dacă te-ai întrebat care dintre tipurile de orez pentru bebelusi existente pe piață este mai bun, îți putem spune că toate felurile de orez sunt sănătoase și pot fi mâncate oricât de des, într-o dietă variată. Este o alternativă gustoasă a cartofilor și a pastelor, și merge foarte bine alături de legume, fructe și sosuri care îi sporesc savoarea.
- Supă de orez cu pui (de la 6 luni)
- Orez basmati cu brânză și smântână
- Orez basmati cu dovleac (de la 7 luni)
- Orez basmati cu mazăre și turmenic (de la 7 luni)
- Orez basmati cu sos de mango (de la 6 luni)
- Chifteluțe din orez basmati
- Orezul basmati cea mai bună alegere pentru bebeluși
Basmati cea mai bună alegere de orez pentru bebeluși
Fiind cel mai gustos dintre toate tipurile de orez, orezul basmati devine cea mai potrivită alegere pentru primele mâncăruri ale bebelușului după vârsta de 6 luni. Aroma și gustul lui amintesc de aroma unei nuci, ceea ce-l face extrem de atrăgător chiar și singur, fără alte „accesorii“ de legume sau fructe în farfurie. Orezul basmati reprezintă o specie unică de orez originar din Pakistan și India. În limba localnicilor, bas înseamnă aromă, iar mati – plin de, ceea ce împreună s-ar traduce în plin de aromă. Are un miros unic, care se datorează unei substanțe numite 2-acetil-1-pirolină, care se regăsește în orezul basmati în cantitate foarte mare. De 12 ori mai mult decât în celelalte tipuri de orez, ca să-ți faci o idee. Se găsește în două tipuri, alb și brun , însă oricare dintre acestea două, comparate cu alte soiuri de orez albe sau brune, sunt mai pline de fibre și, evident, mai sănătoase.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
Orezul basmati conține carbohidrați, proteine (3 grame / porție), fibre, vitamine și minerale și mai puțin grăsimi. Cea mai mare parte a conținutului de grăsime, care este foarte minimă, este localizată în germenii de orez, care se pierde în timpul procesului de prelucrare. Comparativ cu alte soiuri, orezul basmati aduce un aport scăzut de calorii dacă e consumat, fiind un aliment cu conținut scăzut de grăsimi și de coresterol. Proteina din orezul basmati conține opt aminoacizi esențiali, iar când vorbim de vitamine, descriem, de fapt, o adevărată comoară: tiamina (B1) si niacina (B3), două vitamine B foarte valoroase pentru metabolism, fier, magneziu, potasiu, cupru, zinc, riboflavina, acidul pantothenic, acidul folic și biotina, vitamina E și vitamina K.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)
Orez pentru bebelusi – 3 sfaturi pentru pregătirea lui
- Spală bine orezul în câteva ape și lasă-l la înmuiat 30 de minute înainte de fierbere; este un procedeu prin care înlăturăm excesul de amidon și dilată bobul pentru a fierbere mai bună;
- Pune-l la fiert în apă rece, fără sare, pe care adaug-o la sfârșit, când orezul este fiert; asta pentru că sarea nu face decât să urgenteze procesul de fierbere, fără o obține calitatea pe care ne-o dorim a orezului;
- Proporția potrivită este 1 cană de orez la 3 căni de apă.
6 Rețete cu orez basmati pentru bebelusi
Fiecare orez la mâncarea potrivită
Există o mare diversitate de orez în comerț. Ca să-l folosești pe fiecare în mâncarea care îl înnobilează, trebuie să știi câteva lucruri:
Orezul cu bob lung este cel mai apreciat dintre toate pentru că poate fi folosit într-o foarte mare varietate de feluri de mâncare. În timpul preparării, boabele se separă, ceea ce-l face aspectuos și gustos.
Orezul cu bob rotund are o textură cremoasă și conține o mare cantitate de amidon. E potrivit pentru orez cu lapte, pilaf, la sarmale și la perișoare, dar și pe post de risotto.
Orezul basmati este cel mai aromat tip de orez pe care îl poți găti și există în două variante, alb și brun. Are bobul lung și subțire, iar la preparare nu se lipsesc între ele, rămânând uscate. Asta îl face potrivit pentru salate sau garnituri lângă fripturi.
Orezul sălbatic este închis la culoare și are o textură mai dură, ceea ce înseamnă că necesită un timp mai lung de fierbere (45-60 de minute). Chiar și gătit își păstrează o textură crocantă, ceea ce îl face perfect în combinație cu alte tipuri de orez sau ca umpluturi ori în salate.
Orezul prefiert este ușor gălbui pentru că a fost supus unui tratament cu vapori de apă și unei fierberi rapide. E potrivit în paella, pilafuri și garnituri. CITEȘTE ȘI DESPRE: Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
Supă de orez cu pui pentru bebelusi (de la 6 luni)
Ingrediente
- ¾ cană de orez basmati
- 1 lingură de unt nesărat
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 ceapă tocată
- 1/4 praz tocat (doar partea albă)
- ½ țelină mică
- 2 morcovi
- 1 ardei gras mic
- 1 pătrunjel rădăcină
- cimbru
- 1 piept de pui tăiat cubulețe
- 1 spate de pui
Mod de preparare:
- Pune orezul la fiert într-o cană și jumătate de apă.
- Într-o altă oală, pune pieptul și spatele de pui la fiert, spumând ori de câte ori e nevoie.
- Când clocotește apa în care fierbe orezul, dă focul mic și acoperă oala până când sigur e fiert bobul de orez. Apoi ia de pe foc.
- Într-o tigaie încinge untul și uleiul și călește ceapa, prazul și țelină tăiate cubulețe până când acestea se înmoaie.
- Apoi adaugă morcovul, pătrunjelul și ardeiul și mai lasă câteva minute.
- Stinge legumele din tigaie cu zeama de carne din cealaltă oală, adaugă cimbru și apoi lasă să fiarbă în zeama aceea vreo 15 minute.
- Când legumele sunt fierte, adaugă-le peste ele orezul gata fiert și scurs, precum și carnea și zeama de carne.
- Pune sare și piper după gust și mai lasă să fiarbă două minute.
Pentru bebeluși: nu e nevoie să adaugi sare.
Conservare: supa de orez cu pui poate fi păstrată la frigider 2-3 zile, iar dacă mai rămâne și vrei să o păstrezi, poate fi congelată timp de 2 luni maximum.
Orez basmati pentru bebelusi cu brânză și smântână (de la 12 luni și pentru toată familia)
Ingrediente:
- ½ cană de orez basmati
- 2 căni cu apă
- 6 cuburi de spanac congelat
- 1 ceapă
- 1 lingură ulei de măsline
- 3 linguri smântână
- 100 g brânză rasă (grana padano, cașcaval, emmental, cheddar, parmezan)
Mod de preparare:
- Pune orezul la hidratat peste noapte, apoi clătește-l în câteva ape.
- Toacă mărunt ceapa și spanacul după ce se dezgheață.
- Încinge uleiul într-o tigaie și călește ușor ceapa, adăugând și puțină apă. Nu vrei să arzi ceapa, vrei doar să o înmoi, nu-i așa?
- Când ceapa e moale, adaugă orezul spălat și cele 2 căni de apă și mestecă dacă e nevoie în timp ce fierbe.
- Când orezul a absorbit toată apa și e fiert, ia de pe foc, adaugă spanacul, smântână și brânza rasă și amestecă. Apoi mai pune pentru 1 minut pe foc, cât să se topească brânza și e gata!
Pentru adulți: s-ar putea să mai fie nevoie de puțină sare, dar pentru bebeluș, mai ales dacă brânza folosită este parmezanul, nu mai e nevoie!
Orez basmati pentru bebelusi cu dovleac (de la 7 luni)
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 ceașcă cu orez basmati
- 4 cești cu apă
- ½ de cană cu dovleac fiert
- ½ linguriță de scorțișoară
- ½ linguriță cu ghimbir proaspăt ras (optional)
- 3 păstăi de cardamom
Mod de preparare:
- Încinge uleiul în tigaie, apoi pune orezul spălat și înmuiat 30 de minute, și lasă-l până ce absoarbe uleiul.
- Pune cele 4 cești cu apă, adaugă păstăile de cardamom, ghimbirul și scorțișoara și lasă să dea în clocot.
- Apoi dă focul încet, acoperă și lasă să fiarbă la foc mic 45 de minute, amestecând din când în când și adăugând apă dacă este necesar.
- Când orezul e fiert, ia-l de pe foc, îndepărtează păstăile de cardamom și bucățile mari de ghimbir și adaugă dovleacul fiert, pasându-l cu furculița.
Pentru bebeluși: pasează bine tot amestecul și, eventual, adaugă apă, pentru a aduce mâncarea ca consistența dorită înainte de a i-o servi bebelușului.
Conservare: poți să păstrezi această mâncare până la 3 zile la frigider sau 2 luni la congelator.
Orez cu mazăre și turmenic (de la 7 luni)
Ingrediente:
- 80 grame de orez basmati
- un stop de ulei
- 250 ml de apă sau supă clara de legume
Mod de preparare:
- Clătește orezul în câteva ape, apoi pune-l într-o oală la fiert în apă și adaugă și un stop de ulei.
- Lasă-l să fiarbă, amestecând din când în când.
- După ce a fiert, amestecă, acoperă și redu focul, lăsându-l să mai fiarbă încă 10 minute sau până când toată apa s-a tras în boabe.
Pentru un plus de gust: adaugă un praf de turmenic (orezul va deveni galben-auriu) și adaugă o mână de mazăre congelată în timp ce orezul fierbe în oală. Va fi o adevărată atracție coloristică în farfurie, dar și o mâncare foarte sănătoasă pentru întreaga familie.
Orez basmati cu sos de mango (de la 6 luni)
Ingrediente
- 1 ceașcă de orez
- 3 cani de apa
- 1 mango bine copt
Mod de preparare
- Spală bine orezul și lasă-l la înmuiat peste noapte.
- Apoi pune-l la fiert în 3 cești de apă, pe foc mediu, mestecând din când în când, până ce orezul e fiert sau a absorbit toată apa.
- Decojește și taie în cubulețe mangoul, apoi pasează-le până ce se transformă într-un piure fin.
- După ce orezul e fiert și s-a răcit, amestecă-l cu piureul de mango și servește-l.
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Chifteluțe din orez basmati (după 1 an)
Ingrediente
- 250 de grame de orez fiert
- 50 g de parmezan ras
- 2 ouă
- 10 cubulețe de cașcaval
- pesmet
- ulei extravirgin de măsline
- sare
- piper
- usturoi
- oregano
- cimbru
Mod de preparare:
- Amestecă orezul fiert cu 1 ou, parmezanul ras și condimentele.
- Modelează chiftelele din orez, punând în mijlocul fiecăreia câte un cubuleț de brânză.
- Apoi dă-le prin ou și prin pesmet și prăjește-le în ulei încins sau în cuptor.
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Multe retete mancare pentru bebelusi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.