Ne-am gandit sa iti propunem cateva retete rapide, usoare, ideale pentru copii si usor de preparat in sezonul cald. In plus, te provocam ca NOUL TU sa profiti cat mai mult de sezonul bogat in legume si sa le incluzi, alaturi de lactate, in macar o masa zilnica a micutului. Iata cateva idei de preparate de succes.
BUDINCA CU BRANZA SI LEGUME
Ingrediente budinca cu branza si legume:
- 2 dovlecei curatati si taiati cubulete
- 500g unt
- Sare si piper proaspat macinat
- 300g kale
- Un praz taiat inele
- 300g pastai
- O conopida
- 2 linguri de cus cus fiert 5 minute
Varza kale este considerata un superaliment fiind foarte bogata in antioxidanti, minerale si vitamine. Doar 67g de varza Kale contine 134% din doza zilnica recomandata de vitamina C, in timp ce o portocala de 131g contine doar 113% (varza Kale contine o cantitate dubla de vitamina C). Kale asigura 133% din doza zilnica recomandata de vitamina A, mai mult decat orice alta leguma verde. Si are mai mult calciu decat laptele: 100g contine 150mg de calciu, in timp ce laptele contine 125mg. Varza Kale este bogata in grasimi bune, in special acidul alfa linoleic (ALA), un acid gras din categoria Omega 3, estential pentru sanatatea creierului.
Pentru sosul de branza vom folosi:
- 30 g unt
- O lingura de faina
- 300 ml lapte
- 300 g branza (recomandam Cheddar)
Mod de preparare budinca cu branza si legume:
- Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
- In tava amplaseaza jumatate din cantitatea de dovlecei, pe care presara cubulete de unt, sare si piper. Adauga kale, praz, pastai si conopida.
- Pentru a face sosul de branza, incalzeste untul intr-o tigaie, adauga faina si omogenizeaza, apoi adauga incet laptele. Da focul la mic si pune jumatate din branza, amestecand continuu pana se topeste. Ia de pe foc si toarna ¾ din amestec peste celelalte legume.
- Pune deasupra inca un strat de dovlecei, cus cus-ul si acopera-l cu sosul ramas. Presara branza ramasa pe deasupra si baga la cuptor pentru aproximativ o ora, pana cand legumele sunt moi iar branza devine usor crocanta.
PLACINTA CU BRANZA SI SPANAC
Ingrediente placinta cu branza si spanac:
- 900 g spanac spalat si tocat
- 300 g feta
- 300 g branza de vaci
- O ceapa mica
- Marar tocat
- Putin piper
- 300 g pesmet macinat
- 60 g unt topit
Mod de preparare placinta cu branza si spanac:
- Incalzeste cuptorul la temperatura joasa.
- Intr-un bol mare amesteca spanacul cu feta, branza de vaci, ceapa, mararul, sarea si piperul. Amesteca bine si toarna in tava de copt.
- Amesteca untul cu pesmetul si presara pe deasupra tavii.
- Coace aproximativ 30 de minute.
BRANZA CU CONOPIDA SI BROCCOLI
Ingrediente branza cu conopida si broccoli:
- 3 catei de usturoi
- 50 g unt
- 50 g faina alba
- 600 ml lapte semi-degresat
- 500 g broccoli
- 75 g branza cheddar sau alt tip de branza dupa gust
- Un kg conopida
- Felii de ciabatta sau paine integrala
- Cimbru proaspat
- 30 g fulgi migdlae
- Ulei de masline
- Fasii de rosie si ardei capia pentru ornat
Mod de preparare branza cu conopida si broccoli:
- Preincalzeste cuptorul.
- Curata usturoiul, taie-l marunt si pune-l in tigaie cu untul.
- Cand untul s-a topit, amesteca cu faina pentru un minut ca sa se formeze o pasta, apoi adauga lent laptele continuand sa amesteci.
- Adauga broccoli si fierbe-l la foc mic aproximativ douazeci de minute pana cand e gata sa fie pisat. Poti adauga putina branza si lapte.
- Așază conopida intr-un vas de copt adecvat ca marime si toarna pe deasupra broccoli-ul cu sos. Adauga pe deasupra restul de branza cheddar.
- Rupe painea in firimituri si amestec-o cu cimbrul si migdalele. Adauga un pic de ulei, sare si piper, si imprastie pe deasupra tavii.
- Coace pentru o ora, pana cand capata o crusta aurie. Pofta buna!
Pentru si mai multa inspiratie puteti incerca aici mai multe retete.