NAȘTEREA MEA: Rezultatul testului COVID l-am aflat abia la externare… Ramona, mamă pentru a doua oară, a născut la Spitalul Județean din Sibiu în timpul pandemiei. E dezamăgită de experiența prin care a trecut și de măsurile de siguranță ale spitalului.
Am născut în Spitalul Județean Sibiu și singura măsură de siguranță în plus față de cele de la prima mea naștere – care a fost în urmă cu patru ani –, a fost testul pentru depistarea infecției cu COVID-19. Mi s-a făcut un singur test, recoltarea a avut loc în noaptea internării, iar rezultatul l-am aflat, întâmplător, abia la externare…
Am fost foarte nemulțumită de măsurile de igienizare din spital, deoarece persoanele care se ocupau de acest lucru ștergeau atât coridoarele, cât și prin saloane cu același mop… Spitalul nu mi-a oferit nimic, nici hârtie igienică. De data aceasta, copilul nu mai avea pe pătuț cartonașul acela pe care sunt trecute numele și greutate la naștere. Când am întrebat, mi s-a răspuns că spitalul nu are bani și nici sponsori.
Singurul lucru care mi-a alinat sufletul a fost doamna doctor care m-a asistat la naștere. Dar nu mi-a fost ușor să nasc fără a avea familia alături. De câte ori vorbeam la telefon cu fetița de acasă, îmi spunea să merg la ea.
Pachetele cu ceea ce aveam nevoie, primite de acasă, era lăsate de soțul meu la portar, care le aducea și le împărțea în saloane. Am stat internată 3 zile și, deși ar fi trebuit să mai stau, pentru că cel mic făcuse icter, doamna doctor care ne-a văzut în ziua externării a zis că „e destul de bătrân“. Și acum mă chinui să îi dau o masă de lapte (bebe fiind alăptat exclusiv) pentru a-i trece icterul.
INFO Clubul Bebelușilor: icterul la nou născut
Peste jumătate dintre nou-născuți fac icter, pielea și ochii căpătând o nuanță galbenă. Semnele apar de obicei la câteva zile după naștere, iar boala durează mai multe săptămâni. Un copil face icter când bilirubina, produsă în urma divizării globulelor roșii, se acumulează mai rapid decât o poate descompune ficatul, eliminând-o din corp. De obicei, icterul dispare de la sine și nu produce disconfort copilului.
Copilul face icter din mai multe motive:
-
- Bilirubina este produsă mai rapid decât poate reacționa ficatul.
- Ficatul în curs de dezvoltare al copilului nu este capabil să elimine bilirubina din sânge.
- cantitate prea mare de bilirubină este reabsorbită din intestine înainte să o elimine bebelușul prin fecale.
Deși formele ușoare ale icterului nu necesită tratament, cazurile mai grave necesită internarea copilului în spital o perioadă mai îndelungată. Icterul poate fi tratat în mai multe moduri:
-
- Ți se cere să hrănești copilul mai des, astfel crescând cantitatea de bilirubină eliminată prin fecale.
- Un medic pune copilul sub o lampă fluorescentă. Acest tratament, numit fototerapie, este destul de frecvent. O lampă specială ajută corpul să elimine excesul de bilirubină.
- Copilul va primi intravenos imunoglobulină pentru a scădea gravitatea icterului, dacă nivelurile de bilirubină ajung să fie extrem de ridicate.
- Uneori se apelează la o transfuzie de sânge pentru reducerea nivelului de bilirubină.
CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
6 motive pentru care NU arăt ca o vedetă după naștere