Ne dorim mereu ce e mai bun pentru copiii noștri, iar când vine vorba despre alegerea grădiniței, una dintre cele mai importante dileme este: la stat sau la privat? Copiii care merg la grădinița de stat beneficiază de un mediu controlat, conform reglementărilor legale în vigoare, de educatoare certificate oficial și de o programă de lucru clasică, ce îi pregătește pentru școală. Pe de altă parte, grupele sunt mari, mâncare nu e întotdeauna grozavă, iar joaca afară e o raritate.
Grădinița privată este un mediu mai prietenos, cu mai puțini copii în grupă în care fiecare micuț primește mai multă atenție. Educatoarele sunt, în general, tinere și au mai mult lipici la copii, iar activitățile desfășurate sunt mai variate și includ limbi străine, activități artistice și chiar scurte excursii prin împrejurimi. Pe de altă parte, multe învățătoare se plâng că acei copii care au făcut grădinița privată sunt prea alintați și au dificultăți în a se adapta mediului și rigorilor școlare.
Iată ce spun mămicile despre experiențele lor cu grădinițele de stat sau private:
Nu cred că are importanță dacă e de stat sau privată. Contează cât de mult se implică educatoarele.
Creșă privată unde ți-i primește răciți, bolnavi, de acolo a adus Covid, 30 copii cu o singură fată care nu avea studii, dădea drumul la TV și copii, poftiți la grădiniță… Și, spre surprinderea mea, cea mare la grădinița de stat, totul a mers mai mult decât ok…
De stat, clar! Am fost la privat și am constatat că pe afară era vopsit gardul, înăuntru leopardul. Am mers la stat, o doamnă super, am recuperat tot ce nu a învățat la privat. Motivul pentru care l-am retras a fost că am mers fără să anunț și mi-am găsit copilul plângând într-o cameră, singur, era pedepsit pentru că nu i-a dat fiului patroanei jucăriile lui. El spunea acasă că doamnele educatoare se ocupă doar de copilul V. Am crezut că exagerează, dar avea dreptate. Am discutat cu educatoarele, iar una dintre ele m-a luat deoparte și mi-a explicat că totul se învârte în jurul copiilor patroanei și că ele nu au ce să facă, ea le dă leafa. Asta m-a făcut să îl iau de acolo. La serbări nu erau în stare să lege un cântecel. Nu îi pregătea cu nimic pentru școală. Am trecut la o grădiniță în Măgurele, la bunici și a intrat în clasa zero știind să scrie. A făcut dansuri populare cu doamna educatoare, au câștigat locul 1 pe Ilfov la un festival cu tradiție. Se ducea cu drag la grădi. Pe doamna educatoare o iubește si acum și îi mulțumește. Ce vă povestesc eu sunt lucruri de acum 9 ani. Sigur nu sunt cu probleme toate grădinițele private, dar noi am avut ghinionul să fim în serie cu copiii patronilor.
La privat… Și creșă și grădi și scoală. Am ales astfel pentru că am nevoie să meargă permanent, zi de zi, programul meu de serviciu. Pentru cine nu are bunici disponibili, este singura variantă. La stat, 6 luni pe an este vacanță. Super mulțumită!
Creșă privată 2 ani, acum grădi de stat primul an! La creșă am avut 2 ani minunați, totul la superlativ, de la doamna educatoare până la doamnele îngrijitoare, bucătărese etc… acum la grădinița de stat, vedem, avem doar păreri de bine, sigur și aici o sa fie la fel de bine! Eu cred ca depinde foarte mult și de copil, nu doar de loc!
LA STAT! La privat nu sunt oameni calificați, poate rar întâlnești, totul este să dea bine pe Facebook, în rest jale și prăpăd.
La privat. Nu avea cine să stea cu el în lunile de vacanță și nici nu ajungeam să îl iau mai devreme de 18:30.
Privat… toți anii de grădiniță a fost la o grădiniță privată de care sunt foarte mulțumită.
Grădinița pe care ți-o permiți. Grădinițele particulare sunt foooarte scumpe. Iar copilul nu trebuie să facă mofturi. Unde îl duci, acolo trebuie să stea, până vin părinții să-l ia.
Citește și despre:
Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
Vrei să-ți dai seama pe mâna cui lași copilul? Întrebări simple pe care să i le adresezi educatoarei
Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
Cele mai importante 5 sfaturi pentru o acomodare ușoară a copilului la grădiniță