De multe ori, mai ales in primele saptamani de alaptare, mamele vor sa stie daca exista anumite “alimente-minune” care sa le faciliteze alaptarea, sa sporeasca productia lactata. In mod normal secretia lactata se declanseaza odata cu nasterea copilului si se va mentine si creste prin alaptarea la cerere a bebelusului. Cele mai utile pentru productia de lapte matern sunt increderea mamei in propriile capacitati, hotararea ei de a alapta, sprijinul familiei.
Exista alimente care pot creste productia de lapte matern?
Intr-adevar, desi lipsesc studiile stiintifice care sa confirme sigur acest lucru, practica arata ca exista alimente care sporesc cantitatea de lapte matern. Sa vedem care ar fi acestea. In primul rand si medicii sunt de acord ca anumite plante sub forma de ceaiuri sunt benefice alaptarii atat pentru faptul ca reusesc sa creasca productia de lapte cat si pentru faptul ca excretandu-se in laptele matern ii ajuta si pe bebelusi, prin proprietatile lor. Cele mai populare si testate ceaiuri cu efect de crestere a productiei lactate sunt cele de anason, fenicul, chimion. Acestea pot fi baute imediat dupa nastere (cateva cani pe zi) si pe langa faptul ca accelereaza producerea laptelui matern calmeaza si colicile sau crampele stomacale ale bebelusilor.
De asemenea dovlecelul si dovleacul galben (bostanul) sunt considerate alimente foarte bune pentru cresterea productiei lactate, fiind in acelasi timp si bogate in minerale si vitamine. Caisele sunt si ele recomandate mamelor care alapteaza avand rol in cresterea nivelului hormonului prolactina implicat direct in productia de lapte matern. Caisele sunt fructe foarte nutritive, bogate in fibre, sursa excelenta de vitamina A (betacaroten), vitamina C si potasiu. Si curmalele au acelasi rol, cresterea nivelului de prolactina.
Majoritatea mamelor au constatat ca usturoiul este de asemenea un bun stimulant al lactatiei, indiferent ca este consumat crud sau gatit. Atentie insa la usturoi deoarece poate schimba gustul laptelui si nu toti bebelusii il accepta. Pepenele rosu este un alt aliment care creste productia de lapte poate si pentru faptul ca are un puternic efect hidratant si este o sursa foarte buna de minerale si vitamina A.
Alimentele bogate in grasimi sanatoase precum untul si uleiul (mai ales cel extravirgin de masline, in, dovleac) nu doar ca sporesc productia de lapte matern dar ii cresc si calitatea. Migdalele in special, nucile, semintele de susan sunt recomandate si renumite ca au un rol benefic in alaptare.
Ovazul este un alt aliment recomandat in alimentatia mamei care alapteaza renumit ca poate creste productia de lapte matern. Cand mergi la cumparatri alege fulgi de ovaz integral ecologic fara zahar. Iti propunem un mic dejun delicios si foarte nutritiv din terci de ovaz (fulgi fierti in lapte de migdale), un mar ras, o lingurita ulei de cocos, o lingurita seminte de in, o lingura stafide, o lingura afine. Poti incerca si reteta noastra de biscuiti pentru sporirea lactatiei
Numit superaliment pentru femeile care alapteaza spanacul trebuie sa-si gaseasca loc in meniul mamelor alaturi de toate legumele cu frunze de culoare verde inchis fiind o sursa importanta de calciu. Berea fara alcool este un alt “remediu” foarte popular in randul femeilor care alapteaza, constatandu-se o sporire evidenta a productiei de lapte in urma consumarii ei, dar nu e cazul sa abuzam, tocmai din acest motiv este mentionat ultimul. Ca mame care alapteaza trebuie sa avem in primul rand in vedere ca avem nevoie de o alimentatie bogata in vitamine si minerale, de un regim alimentar diversificat si sa nu ne apucam de diete foarte restrictive in perioada alaptarii. CITEȘTE ȘI: Alimente care ar putea cauza probleme în alăptare
Tu ce alimente ai inclus pentru cresterea productiei de lapte matern?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE