Să ajungi în pragul toamnei cu un bebeluș care e gata pregătit să guste și altceva în afară de lăptic de la tine, e o binecuvântare, crede-mă! Piața geme de bunătăți bio, pline de vitamine și de savoare.
Deci, cu ce începem? Așa cum spuneam și în alte articole, nu există o ordine a alimentelor cu care să începi diversificarea. Poți alege să începi diversificarea alimentației bebelușului tău cu orice aliment dar important este să fie unul bogat în fier. Se aplică doar în cazul copiilor în perfectă stare de sănătate și fără risc de alergii. Se știe că alaptarea reduce riscul de alergii așadar începerea diversificării în timpul alăptării este mai puțin riscantă.
Legat de alimente de început de diversificare se renunță la schemele și tabelele clasice care precizau ordinea alimentelor. Mai important este să te asiguri că oferi bebelușului tău alimente proaspete, ecologice, de sezon, specifice zonei în care s-a născut cel mic.
Pe când alăptai, mâncai fructe? Dar legume? Dacă spui da, ai găsit și răspunsul la întrebarea cu ce să încep diversificarea alimentației celui mic. Nu există restricții la fructe și la legume, Dacă ar putea să pape toată viața numai astea sau, mă rog, astea să primeze în meniul lui zilnic, poți să uiți numărul de telefon al doctorului, căci puține vor fi cazurile când veți apela la el.
Textura este mai importantă decât alegerea ingredientelor, în această etapă. Pornești cu pireuri, foarte bine! Piureurile sunt fructe sau legume preparate la abur, fierte, coapte sau crude și pasate, ori date pe răzătoare în asociere cu grăsimi bune (ulei extravirgin de masline, unt) și alimente cu conținut de proteine (carne, lactate, pește, ou). Citește pe larg despre: Când și cum învățam bebelușul să mestece. 3 motive pentru care copiii nu știu să mestece
Să începi cu piureuri înseamnă metoda clasică de diversificare care prezintă următoarele avantaje față de autodiversificare (BLW, diversificarea condusă de copil):
- mama poate ști și controla cantitatea pe care o mănâncă bebelușul
- în piureuri putem adăuga mai multe alimente pe care dorim să le oferim bebelușului
- deși riscul de înecare este prezent piureurile nu pot bloca traheea și în consecință este mai puțin periculos (nu exclus)
- se face mai puțină mizerie pe scaunul de masă al bebelușului și pe jos.
Diversificarea de toamnă – Pasul 1. Fă un drum la piață!
Mărul, perele, caisele, piersicile dar și legumele ca morcovul, păstârnacul, dovlecelul toate sunt bune pentru primele gusturi. Dar nu lua sacoșe întregi, că nu umpli borcanele pentru iarnă, ci diversifici copilul.
Pe vremea când eu treceam prin această etapă cu fetița mea, o prietenă venită în vizită se minuna de crăticioarele în care îi pregăteam zilnic mâncarea. „Parcă ar fi văsuțe pentru păpuși“, spunea ea și se amuza. Așa ar trebui să fie, pentru că primele porții sunt extrem de mici (se începe cu o linguriță de silicon în prima zi, apoi cu două, patru și cantitatea crește treptat) dar și pentru că diversificarea asta n-ar trebui văzută ca o olimpiadă a achiziționării cât mai multor gusturi, ci mai degrabă ca o pierdere pe o insulă plină de bogății gustative, iar gustarea din acestea să se facă în joacă, ca o naturală descoperire. Pipăiți, mirosiți, gustați și mestecați împreună cu el toate senzațiile pe care el le descoperă acum pentru prima dată.
Citește și despre: Alimente cu RISC mare de ÎNEC pentru copii înainte de 5 ani
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Diversificarea de toamnă – Pasul 2. Prima oară cu lingurița
Pune la fiert 1 morcov, o jumătate de dovlecel și puțin păstârnac, iar când sunt fierte dă-le prin blender, adăugând din zeama în care au fiert pentru a obține textura dorită. Din această primă supiță de legume, bebe va primi o linguriță în prima zi, două în a doua zi, crescând treptat până la sfârșitul săptămânii când ajunge la 100-150 mililitri.
Morcovul în diversificare poate fi oferit celui mic și copt, pentru că are alt gust decât cel fiert, e mai dulceag. Rețeta următoare este potrivită unui bebeluș care are vârsta de 7-8 luni: morcovii curățați și tăiați în fâșii lungi se pun într-un vas de iena uns cu ulei de măsline. Poți adăuga condimentele cu care e deja familiarizat copilul (praf de usturoi, oregano, rozmarin). Apoi îi pui la foc mare în cuptor până ce își schimbă culoarea în portocaliu închis. Servește-i pisați.
CITEȘTE ȘI: Primele piureuri pentru bebeluși
Din a doua săptămână, oferă-i fructele. Câte unul pe rând, la distanță de 4 zile unul de altul, pasate. Fructele s-au dovedit a fi mai alergenice decât legume, iar faptul că i le dai crude necesită puțin mai multă atenție. Oferă-i-le pasate, zeamă amestecată cu pulpă, pentru a-l obișnui cu texturi noi.
Din a treia săptămână, dacă nu au existat simptome care să anunțe vreo eventuală alergie, ai liber la cereale fără gluten (orez, mei, porumb) și chiar la cele cu gluten (în prezent glutenul se poate introduce devreme în meniul copilului). Și la brânzica de casă și iaurțel, care merg foarte bine cu fructele, dar și cu legumele, ba chiar și cu orezul.
CITEȘTE ȘI: Reacții alergice în diversificare | Cum arată o alergie alimentară?
Poți adăuga spanacul, ardeiul gras, cartoful alb, cartoful dulce, broccoli și fasolea verde, iar pe lista fructelor zmeura, afinele, bananele, avocado și mango. NU UITA: gustul fructelor și al legumelor este diferit după modul de preparare al acestora. De exemplu, cele coapte la cuptor sunt mai dulci decât cele fierte.
Piureul de cartofior cu brânzică e următorul pe listă! Fierbe cartoful în coajă, lasă să se răcească puțin, apoi curăță-l și amestecă-l cu brânzica de casă. Adaugă laptele pe care îl bea bebelușul pentru a ajunge la consistența dorită. Iar piureul de spanac cu brânzică, următorul!
Citește și despre: Când e pregătit bebe pentru alimente degețel (finger food)
Chiar în prima lună de diversificare, poți începe să adaugi cărnița (curcan, pește alb) doar 2-3 cubulețe la început. Pentru un copil de 1 an porția de cărniță ar trebui să fie atât de mare cât este palma copilului care o servește. Alături de ea, i se oferă piureuri sau bucățele de legume fierte, gratinate sau coapte, mămăliguță (lângă pește), salate de legume crude.
Spre sfârșitul perioadei își poate face locul în meniul lui și oul. Omleta, dar și sufleurile de dovlecel, de broccoli sau frigănelele date prin ou și coapte pe tavă la cuptor.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Rețete diversificare bebeluși 6-12 luni
Pasul 3. Diversitate, dar și echilibru, și ritm
Impactul unei alimentații sănătoase începe încă înainte de nașterea copilului. Dacă mănânci sănătos în timpul sarcinii, apoi cât timp îl alăptezi, faci deja primul pas în asigurarea unui start bun pentru copil. Când este pregătit să treacă la mâncarea solidă, la vârsta de 6 luni, poți începe să introduci o gamă variată de alimente, ajutându-l să-și creeze un comportament alimentar sănătos, care va dura toată viața.
Acordă hrănirii bebelușului tot timpul și răbdarea ta și respectă ritmul micuțului. El are nevoie de timp să învețe cum să deplaseze mâncarea spre fundul gurii și mai apoi să o înghită. Nu te strădui să-l convingi să mănânce ceva ce nu vrea. Nu îl obliga niciodată să mănânce! Dacă refuză mâncarea, așteaptă următoarea ocazie.
Toamna este cea mai bună ocazie să vă împrieteniți cu mâncarea care îi oferă sănătate și imunitate. Nu degeaba sezonul rece, plin de ploi și de vânturi, vine cu așa o ofertă de vitamine în grădini sau la tarabe. Pentru a se bucura din plin de oferta de sănătate pe care o aduc legumele și fructele toamnei, oferă-i fructe și legume și îndrăznește să faci cele mai ciudate asocieri în farfurie, dacă acestea sunt potrivite vârstei lui și sunt sănătoase.
CITESTE mai mult DESPRE DIVERSIFICARE
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilo
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru beb
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Cu pași siguri spre alimentația de ”om mare”, idei pentru mese sănătoase
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.