Daca e sa ne luam dupa definitia din dictionar, da. Insa avem in vedere mai degraba afirmatii de genul „Si ce faci toata ziua?” sau ” Sta toata ziua degeaba, e casnica” sau „Trebuie sa ai rabdare cu sotul tau, el munceste”, de parca statul acasa alaturi de copil sau copii n-ar fi nimic altceva decat o vacanta prelungita. Te simti stingherita cand auzi acest gen de replici? Nu ai de ce!
Pe vremuri, treburile erau clar impartite intre cele doua sexe. Barbatii plecau la munca, iar femeile „tineau” gospodaria: faceau curat, aveau grija de gradina de legume, de flori, hraneau animalele, gateau, spalau si, nu in ultimul rand, aveau grija de copii.
In prezent, inca avem sansa de a ne putea bucura de primul sau primii doi ani de viata ai copilului, de a-i indruma primii pasi, de a fi alaturi de el intr-o perioada delicata si esentiala pentru dezvoltarea sa ulterioara. Sa profitam din plin de aceste momente unice!
Oare faptul ca stai acasa inseamna ca stai degeaba? Sau ca sotul tau munceste, pentru ca se duce la serviciu, iar tu „stai” acasa?
Nu! Numai cine nu a petrecut 24 de ore cu un bebelus isi poate imagina ca statul acasa este altceva decat munca. Programul unei mame casnice este aproximativ acelasi, zi de zi, cu mici variatiuni care de regula au darul de a intoarce intreaga zi cu susul in jos. Sa pui rufe la spalat dupa ce le-ai scos petele, sa le intinzi, sa le calci, sa faci curat, sa gatesti (sanatos), sa faci piata, sa faci plimbarea zilnica, sa gatesti special pentru cel mic, sa il hranesti cand el nu are stare, sa strangi in urma lui, sa nu il pierzi din ochi nici o secunda este departe de a fi usor sau relaxant. Desigur, rasplata este pe masura, te vei bucura de primul ma-ma, de prima clipa cand se va ridica in picioare, de primul pas si de multe alte premiere, care valoreaza nespus. Asta, insa, de ce sa nu recunoastem nu iti face munca mai usoara.
CITEȘTE ȘI: Conștientizarea riscurilor despresiei postpartum (după naștere). Primele semne și ce este de făcut
Pentru ca da, si tu muncesti, iar responsabilitatea pe care o ai este imensa. Ce poate fi mai important decat sa ai grija de un pui de om?
Sa cresti un copil este un lucru nobil. Nu lasa pe nimeni sa te faca sa crezi ca stai degeaba. Sa iti diminueze efortul, sa te priveasca de sus, sa te arate acuzator cu degetul ca tu stai acasa. Dimpotriva, fii mandra de ceea ce realizezi in acest timp. Si nu uita sa iti implici si sotul in activitatile casnice atunci cand se intoarce de la serviciu. Nu rata ocazia de a-l invita sa petreaca timp alaturi de copilul sau. Stabileste o zi pe saptamana, sau o zi la doua saptamani, in care copilul sa fie responsabilitatea lui. Astfel, va intelege mai bine in ce consta munca ta zilnica si va ajunge sa se intrebe singur cand ai mai avut timp sa faci si altceva in afara de ingrijit, hranit si jucat cu copilul.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Este normal ca, uneori, sa simti ca nu mai rezisti programului alaturi de unul sau mai multi copii
Omul este o fiinta sociala, iar socializarea doar cu un bebelus poate fi… impovaratoare la un moment dat. Nu uita ca bunicile noastre isi cresteau copiii in sanul unei comunitati, astfel ca erau mai mereu inconjurate si de adulti. Viata capata alte tonuri de culoare atunci cand poti schimba doua vorbe cu „oameni mari”, chiar daca e vorba despre alte mamici si chiar daca discutia ajunge tot la piureuri de legume si scutece sau treziri nocturne. CITEȘTE ȘI: Ce să NU îi spui unei mame care stă acasă cu copilul!
Nu te izola in casa incercand sa faci casa luna, cum era inainte sa devii mama, este imposibil. Fa un program bine stabilit de plimbare impreuna cu puiul tau, coopteaza si alte mame, profita de somnul pe care cel mic il face afara in carucior si suna-ti cea mai buna prietena, sau citeste o carte captivanta. Este atat spre binele tau cat si pentru cel mic; izolarea si rutina sunt printre principalele cauze ale depresiei, si nu este indicat sa le adaugi cortegiului de schimbari care ti-a afectat deja viata.
CITEȘTE ȘI: Primul an al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Nu uita ca in curand va trebui sa te intorci la serviciu
Indiferent daca ai optat pentru un concediu de unul sau doi ani, privind in urma vei constata ca nu stii cand a trecut timpul. Clipa in care vei constata ca nu mai poti fi… casnica vine insotita de tristete si emotii. Oricat de mult te-ai bucura de schimbarea de peisaj, nu poti sa nu ai emotii pe de o parte legate de cat de bine va fi ingrijit cel mic, pe de alta de felul in care vei fi reprimita in colectivul din care ai facut parte. Te poti pregati din timp pentru acest moment si il poti pregati si pe cel mic pentru aceasta mare schimbare.
CITEȘTE ȘI: Pericolul ținutului „prea mult” în brațe, NU există!
Tu cat timp liber ai avut cat ai stat acasa in concediul de ingrijire a copilului?
Te-ai lovit de mentalitatea ca daca tot stai acasa, inseamna ca stai degeaba?
CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor