Timiditatea este greu de infrant. Multi dintre noi stiu asta din proprie experienta. Totusi, exista destule situatii in care trebuie sa ne depasim timiditatea si sa vorbim in public, sa intram intr-o sala plina de oameni stiind ca toti ochii se vor atinti asupra noastra sau sa ne sustinem punctul de vedere intr-o disputa. Cum ne ajutam copilul sa isi depaseasca timiditatea si sa devina un adult dezinvolt?
Ce inseamna sa fii un copil timid?
Majoritatea copiilor considerati timizi sunt hipersensibili. Ei sunt foarte constienti de tot ceea ce ii inconjoara si sunt puternic influentati de mediul in care traiesc. In cazul altora, timiditatea este confundata cu introvertirea. Exista copii atat de pasionati de ceva anume incat pun pe planul doi interactiunea sociala, iar altii isi doresc atat de mult sa fie in prezenta semenilor lor incat resimt o presiune careia nu stiu sa ii faca fata.
Cand ne este timiditatea de ajutor?
In multe situatii! in primul rand trebuie ca tu insuti, ca parinte, sa intelegi ca timiditatea nu este un defect ci doar o trasatura de caracter. De fapt, s-a observat ca persoanele timide, inclusiv copiii, sunt niste atenti ascultatori, empatici, buni observatori si intelegatori ai naturii umane. Asadar timiditatea copilului tau ii poate fi de fapt de un real folos in viata!
Cand prea multa timiditate strica …
Este in regula ca cel mic sa fie timid, daca este fericit asa. Insa daca timiditatea sa vine la pachet cu excluziune sociala, cu teama de a-si spune punctul de vedere, cu rezultate slabe mai tarziu, in scoala, din cauza refuzului de a comunica, atunci ea devine o problema. In cazul acestor copii, timiditatea trebuie „tratata” si „vindecata” pentru ca ea sa nu se transforme intr-un handicap.
Cum iti poti ajuta copilul sa isi depaseasca timiditatea?
In primul rand, fii atenta la nevoile copilului si raspunde-le prompt. Studiile sociale au demonstrat ca un copil foarte sensibil, caruia i s-a raspuns cu atentie si empatie, va deveni lider in grupul din care face parte, in timp ce copii cu aceleasi trasaturi, dar carora nu li s-a acordat acelasi grad de atentie, au devenit tematori si anxiosi.
Empatizeaza cu copilul, nu ii minimiza grijile si nu il face de ras in public! Copilul nu trebuie sa se simta judecat, criticat sau ridiculizat niciodata. Daca ii arati intelegere il inveti sa devina la randul sau empatic, ceea ce ii va imbunatati abilitatile sociale. Citeste neaparat mai multe aici despre impactul violentei verbale asupra copilului
Fii tu insati un exemplu. Daca cel mic te vede ca relationezi cu cei din jur, ca esti prietenoasa, relaxata, ca ii ajuti pe cei din jur, isi va modela el insusi comportamentul ca sa te imite.
Invata-l pe copil cateva reguli de baza ale interactiunii sociale. Copilul nu are de unde sa stie sa isi priveasca in ochi interlocutorii fie ei copii sau adulti, sa dea noroc, sa zambeasca mereu sau sa raspunda unei conversatii banale cu alte nimicuri. Invata-l, arata-i, explica-i!
Invata-l sa isi faca prieteni. Copiii care au abilitati sociale innascute gasesc metode naturale de a se integra in jocul altora. Pana atunci, invata-l sa se prezinte unui copil pe care atunci il intalneste prima data sau sa invite prietenii la joaca.
Invata-l sa isi exprime nevoile si sa isi sustina punctul de vedere. Copiii trebuie sa aiba destula incredere in ei incat sa isi sustina punctul de vedere chiar si atunci cand parintii nu sunt de fata. Poti sa joci cu el jocuri de tipul „ce-ai face daca…?” sau sa cititi si sa discutati situatii cu care se confrunta personajele din povesti. Acest tip de jocuri te ajuta sa iti intelegi mai bine copilul si astfel sa stii sa il ajuti asa cum are nevoie.
Nu discuta niciodata de fata cu cel mic despre cat de timid este. Recunoaste-i temerile, pune-le in cuvinte, aminteste-i de situatii care nu debutasera prea placut dar in care finalul a lasat o amintire frumoasa.
Invata-l pe copil sa se descurce in situatiile in care se simte inconfortabil. Ofera-i variante de actiune care l-ar putea scapa de presiunea sociala pe care o resimte printre copii necunoscuti lui, dar care se cunosc deja intre ei, de exemplu. Daca i se pare dificil sa se integreze in colectivul de la gradinita, o poate ajuta pe doamna educatoare sa pregateasca materialele pentru urmatoarea activitate, de exemplu. Invata-l ca nu trebuie sa fie interesant, ci ca toti copiii il vor iubi daca este cu adevarat interesat de ceea ce i se spune, daca este un ascultator atent.
Interactiunea cu copiii. Ofera-i copilului zilnic ocazia de a interactiona cu alte persoane, de toate varstele, dar cu precadere copii. Dar nu il forta sa se dea in spectacol, sa isi demonstreze memoria, cunostintele sau nimic altceva.
Invata-l pe copil adevarata valoare a prieteniei. Este mai important sa ai un prieten adevarat decat sa fii centrul atentiei cunostintelor intamplatoare din parc.
Invata-l sa fie mai bun. Nu in ultimul rand, invata-l pe copil ca esecul, oricare ar fi el, nu face decat sa ii spuna cum poate deveni mai bun, ca sa isi atinga scopul pe care si l-a propus.
L-ai descrie pe copilul tau ca fiind timid? Tu insati ai fost timida pe vremea copilariei? Cum ti-ai depasit timiditatea si cum il ajuti pe cel mic sa scape de ea?