Parintele este modelul copilului, primul si cel mai pregnant, este punctul de reper si referinta. Violenta verbala, desi minimizata de majoritatea adultilor, lasa urme adanci in sufletul unui copil si ii afecteaza dezvoltarea emotionala.
De cand patrund in lumea noastra, copiii sunt absolut dependenti de tine, parintele lor. Insa pentru ca un copil sa creasca si sa se dezvolte armonios, el are nevoie de mult mai multe decat hrana, caldura si adapost. Copilul are nevoie de un mediu plin de blandete, in care sa se simta ocrotit, de dragoste si atentie, de intelegere si rabdare.
Desi in prezent parintii incep sa inteleaga ca „bataia NU este rupta din Rai”, violenta verbala este adeseori considerata ceva normal. Adultii se enerveaza, tipa, striga, ameninta, dar considera ca acest lucru este in regula atata timp cat nu isi pun in aplicare amenintarile. Ei cred ca vorbele rostite la nervi vin si se duc si nici nu banuiesc ce urme lasa in mintea si sufletul copilului. Citește pe larg despre: Afecțiunea părinților manifestată în copilărie modelează sănătatea și fericirea copilului ajuns adult
Ce este violenta verbala asupra copilului?
Nu este nevoie sa iti injuri in fata copilul ca sa il supui violentei verbale. Violenta verbala imbraca multe si diverse forme. Iti etichetezi copilul? Ii spui ca este prost, lenes, neatent, egoist? Iti „parasti” copilul celuilalt parinte, povestind in gura mare despre poznele sau esecurile lui? Il ameninti ca va lua bataie sau ca va fi victima unei pedepse fizice? Il invinovatesti de ceea ce se intampla rau in familia voastra? Esti sarcastic, in incercarea de a evita critica directa? Il compari cu alti copii? Ii evaluezi constant comportamentul? Il faci de rusine in fata altora sau ii induci sentimentul de rusine? Ii compari actiunile cu cele ale unui bebelus? Ii pui porecle? TOATE aceste actiuni se incadreaza in categoria abuzului verbal si toate lasa urme adanci!
CITEȘTE ȘI: Cum să stimulăm comportamente pozitive la copiii mici astfel încât să devină adulți educați și fericiți
Cat de frecventa este violenta verbala?
Din pacate violenta verbala asupra copiilor se intalneste la tot pasul. Numara de cate ori auzi intr-o dupa-amiaza in parc sintagmele „De ce esti rau?” sau „Da’ ce, tu esti bebelus?” sau „Iti dau una de nu te vezi daca…”. Urmareste-ti limbajul o zi intreaga si vezi daca faci macar una dintre greselile mentionate mai sus, atunci cand i te adresezi copilului pe care il ingrijesti.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Care sunt consecintele violentei verbale?
Violenta verbala ii marcheaza puternic pe copii. Copiii victime au o imagine proasta despre ei insisi. Atunci cand i se repeta ca este prost, neindemanatic, neatent, de catre persoana in care are cea mai mare incredere, copilul ajunge sa creada el insusi aceste lucruri despre sine. Il vei auzi pe el insusi spunand despre sine ca este prost, ca nimeni nu il place.
Copilul abuzat verbal are de multe ori un comportament antisocial. El musca, loveste, este agresiv, se „ia la bataie” cu colegii sai de gradinita sau este crud fata de animale si copii mai mici.
Dezvoltarea copilului abuzat verbal poate fi incetinita. Aceasta intarziere se poate manifesta pe plan fizic, social, emotional sau academic. Copilul isi face greu prieteni, ramane in urma la scoala sau, in cazuri mai serioase, poate recurge la gesturi de tipul leganatului, suptului degetului. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Violenta verbala ii afecteaza pe copii pe termen lung?
Psihologii spun un mare DA la aceasta intrebare. Se pare ca adultii care au fost victime ale violentei verbale in copilarie au un risc crescut sa fie abuzati mai tarziu in viata, sau sa devina ei insisi abuzatori. Ei pot dezvolta tulburari de tipul depresiei, pornirilor autodistructive sau tulburari anxioase.
Ce NU trebuie sa ii spui NICIODATA copilului tau?
Exista cateva expresii care ne-au intrat in reflex. Le-am auzit cand eram mici si le-am integrat in fiinta noastra si acum, cand am devenit parinti, le scoatem la iveala fara sa ne dam seama. Iata cateva sintagme pe care copilul tau nu ar trebui sa le auda niciodata:
Eu te-am facut, eu te omor.
De ce esti asa de prost/lenes/neindemanatic?
Nu dai dovada de nici un pic de respect pentru mine.
Dispari din fata mea!
Ti-ai cerut osanda/Tu ti-ai cert-o/Ai cautat-o cu lumanarea.
Te porti ca un bebelus (unui copil mai mare de 10 ani)
Te porti urat.
Ma superi/infurii/enervezi.
(Iar) M-ai dezamagit.
Nu pot avea incredere in tine.
CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți și cum să generezi schimbarea într-un mod pozitiv
Ce faci cand copilul tau este victima violentei verbale din partea altcuiva?
Uneori, oricat de grijulii am fi, copilul se afla in prezenta sau in compania unor adulti care nu se gandesc prea mult la lucrurile acestea. Desi bine intentionati, bunicii, matusile, bonele sau alti adulti pot fi violenti verbal fata de copilul tau.
In asemenea cazuri, copilul are nevoie sa i se sa apararea, in prezenta sa. El trebuie sa se stie sustinut si protejat. Explica-i copilului ca nu este normal sa i se spuna asemenea lucruri. Ia-l cu tine atunci cand ii spui in fata agresorului ca nu vrei ca, copilul tau sa auda asa ceva din nou.
Atunci cand copilul tau este lovit de catre un alt copil, tendinta parintelui agresorului este sa spuna „N-a vrut sa te loveasca”, mai ales daca este vorba de un copil mai mic. Nu este normal sa lasi lucrurile astfel. Suferinta copilului tau este astfel minimizata, iar el este invatat sa accepte sa fie o victima.
Recunosti vreuna dintre expresiile de mai sus in vocabularul tau de parinte?
Ai fost vreodata martor la o scena de abuz verbal?
Copilul tau a fost victima violentei verbale?
CITEȘTE ȘI: Cum sa ai cel mai CUMINTE copil!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.