Orice familie care a adus acasa un bebelus de macar 24 de ore va intreba: Ce anume NU se schimba dupa nasterea copilului?
Stim ca viitorii parinti, insarcinati sau nu in prezent, vor zambi pe sub mustata si vor spune „Noua nu ni se va intampla asta!” sau vor declara „Copilul trebuie sa se adapteze familiei in care a aparut!” Acestora din urma le apreciem optimismul si naivitatea si ii felicitam pentru planurile mari de viitor. Cu intelepciunea „patitului”, ii vom lasa sa se lamureasca singuri! Dar pentru ca surpriza sa nu fie prea mare, le oferim cateva indicii.
Cum se schimba viata de familie dupa aparitia unui copil?
Vacantele. Nu vor mai fi niciodata la fel. Relaxarea care risca sa te adoarma pe plaja este o amintire. Acum stai cu ochii dupa cel mic. Sa nu se piarda, sa nu se inece, sa nu fie rapit, sa nu toarne nisip in capul vecinilor de sezlong. Drumetiile in care porneai la 5 dimineata cu rucsacul in spinare si care se incheiau la lasarea intunericului sunt imposibil de pus in practica macar vreo 7 ani de acum incolo.
Spontaneitatea. Va laudati cu ea? Ei bine, macar in primii 3 ani de viata ai celui mic, spontaneitatea voastra va fi asemanatoare celei ale unei testoase. In momentul in care fiecare plecare de acasa presupune pregatirea unui minim bagaj cu 2 scutece, servetele umede, o gustare, sticla de apa si un rand de haine de schimb, cu greu mai putem vorbi despre spontaneitate! Si acesta este doar bagajul pentru 2 ore petrecute la mall!
Somnul. Cine mai doarme? Mai nimeni… Cine mai are timp sa doarma? Colici, gaze, insomnii, chef de joaca, muci, tuse, foieli, toate se intampla noaptea. Nu te ingrijora, te vei obisnui cu asta!
Alimentatia. Macar aici trebuie sa recunosti ca schimbarea este una benefica. Vei manca mai sanatos: slab, cu putina sare, fiert nu prajit, fara grasimi, sanatos. Haide, multumeste-i celui mic si recunoaste-i meritele! CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Viata sociala. In afara cazului in care ai noroc fie de o bunica extrem de draguta si pensionara, fie de o bona disponibila mereu, venita in asociere cu un venit care sa iti permita sa ii platesti orele suplimentare, viata ta sociala se va schimba la 180 de grade. Discutiile cu fetele, ochiadele aruncate in cluburi, jocurile de societate, toate devin amintiri sau presupun planificari si replanificari judicioase, negocieri si plecari cu inima stransa. Locul lor este luat de discutii cu mamici, despre scutece, diversificare, primele cuvinte si invatatul la olita.
Hobbyuri. Pariem ca hobby-urile tale se vor schimba substantial, cel putin in primii 3 ani de viata. Craftingul necesita prea multe materiale periculoase insirate pretutindeni. Lectura va ramane oarecum constanta dar va vira cate site-uri de parenting, forumuri, carti de ingrijirea copilului si de psihologia copilului, muzica ascultata va include mai des decat credeai Cutiuta muzicala.
Sexul. Ei bine, cu spontaneitatea la pamant si cu somnul limitat, va lasam pe voi sa calculati cat de des se intampla asta.
Cheltuielile. Cocktailuri, tigari, haine, cine in oras? Ce parere ai de pampers, legume organice, creme dermatocosmetice?
Spa si aerobic? Ei bine, aerobic vei face cu siguranta, alergand dupa cel mic, ridicandu-l si lasandu-l jos de cincizeci de ori pe zi. Cu spa-ul insa mai greu! Sa fim sinceri, mamici, cate bai cu spuma in cada ati facut in primul an de viata al copilului? Nu cumva un dus pe fuga, cu urechile ciulite sa auzi primul scancet al bebeluslui, e un scenariu mai cunoscut?
Te-am speriat? Suntem siguri ca nu! Este o calatorie minunata, cea in care ai pornit sau vei porni in curand. Cheia succesului este sa fii pregatita pentru schimbari, sa le accepti ca temporare si sa le imbratisezi.
Te asiguram ca vei descoperi o noua dimeniune a vietii, mai complexa decat te asteptai poate, dar incitanta si plina de provocari!
Care a fost cea mai mare schimbare in familia ta dupa aparitia copilului? CITEȘTE ȘI: Trusa cu medicamente pentru vacanța cu copiii – Lista cu tot ce ai nevoie