La 9 luni si jumatate poti deja remarca semnele subtile ca se apropie un nou salt in dezvoltarea bebelusului. Anxietatea de separare este inca o problema pentru multi dintre bebelusi, iar noptile nedormite raman realitatea a numeroase familii. Dar ce frumos, ai un bebelus din ce in ce mai doritor si mai capabil sa exploreze. Si cu cat devine mai mobil si mai independent, cu atat va gasi o mai mare satisfactie din a atinge, gusta, testa tot ceea ce se afla in lumea in care traieste. Cutii de servetele, poseta mamei, totul va fi golit si imprastiat prin camera.
Sarcinile pana acum simple, cum e schimbarea scutecului sau baia se transforma intr-un sport extrem, caci in mod constant trebuie sa il urmaresti si sa il lamuresti sa faceti asta. Probabil ca ai deja momente in care nu stii daca sa razi sau sa plangi, dar cu siguranta nu te plictisesti.
Alimentatia bebelusului este intr-o perioada delicata, mai ales in cazul mamelor care urmeaza sa se intoarca la serviciu in curand. Probabil ca iti doresti sa continui alaptarea, dar te intrebi cum vei impaca asta cu lipsa indelungata de acasa. Cum vei calcula cantitatea de lapte necesar? Vei reusi sa o mulgi de la o zi la alta? Bebelusul nu are nici un orar de supt, cum se va descurca persoana care il are in grija?
Si tocmai cand te gandesti sa raresti supturile de zi si sa i le lasi pe cele de noapte, ca sa il pregatesti pentru apropiata schimbare, el pare sa isi doreasca sa stea la san mai mult ca niciodata. Asta pe langa noptile petrecute practic atasat continuu…
Fii intelegatoare, copilul inca isi regleaza metabolismul dupa recenta introducere a alimentatiei solide. Este normal sa aiba zile in care primeste cu bucurie portiile de mancare, atat la masa principala cat si la gustari, si zile in care pare sa se hraneasca exclusiv cu lapte matern. Avand in vedere cat de intrerupt ii este somnul de noapte, este normal sa caute sanul, ca sa il ajute sa se relaxeze si sa adoarma.
Alaptarea nu este o stiinta exacta, si chiar daca cercetarile recente ne-au oferit o imagine mai clara asupra acestui aspect, in prima jumatate de an de viata a micutului, nu exista prea multe informatii pentru lunile urmatoare. Ce stim totusi, e ca laptele inca reprezinta cea mai importanta sursa de nutrienti pana la petrecerea de un an, solidele ramanand pe locul doi in aceasta perioada.
In cazul in care incepi sa apelezi la rezervele de lapte stocate in congelator, calculeaza aproximativ cat bea copilul pe perioada cand lipsesti de acasa. Nu exagera cu o cantitate prea mare, caci in absenta ta, daca ii este foame, e o probabilitate mare ca bebelusul sa accepte o masa de solide oferita de altcineva.
In nici un caz nu te apuca sa cumperi biberoane: la aceasta varsta cel mai bun lucru este sa ii oferi micutului o cana speciala. La aceasta varsta se recomanda renuntarea la biberon si in cazul bebelusilor care au fost hraniti artificial inca de la nastere, deci sigur nu iti doresti sa il obisnuiesti acum cu aceasta piesa. Laptele matern primit peste zi va avea rol de aliment, nu de moment de relaxare, iar micutul va fi ajutat sa isi gaseasca un alt ritual de linistire.
Pentru ca bautul din cana cu cioc e o experienta diferita si noua, probabil ca intr-o prima faza bebelusul va cere des, cantitati mici. De aceea, da indicatii precise: laptele sa fie portionat atent si oferit in cantitati reduse, pentru a nu fi risipit. Un jurnal de cateva zile al cantitatii baute in absenta ta te va ajuta sa stii cat lapte sa mulgi pentru a doua zi.
Somnul este marcat de perioada de mobilitate crescuta. De pilda, mersul de-a busilea este o etapa pe care o parte semnificativa dintre copii ajunge sa o stapaneasca bine in jurul varstei de 7 – 9 luni, iar majoritatea dintre ei se descurca repede si bine astfel, la varsta de un an. Cercetarile demonstreaza ca aceasta perioada genereaza numeroase intreruperi in somnul de noapte, iar ea se poate extinde pana la 3 luni dupa ce bebelusul stapaneste deja bine acest mod de deplasare.
Dr. Dina Cohen de la Universtatea din Haifa a explicat aceasta legatura: „Este posibil ca mersul de-a busilea, care implica o vasta reorganizare a abilitatilor deja dobandite de catre bebelus, sa le sporeasca acestora constiinta de sine, sa le influenteze abilitatile de autoreglare si sa determine aparitia unei perioade de instabilitate temporara care se manifesta prin cresterea frecventei trezirilor”.
Din pacate, aceste schimbari nu sunt intotdeauna cunoscute de persoanele de la care astepam indrumare, prietenii si familia vor da vina pe eruptia dentara, iar unii medici vin cu recomandari de a-l mai lasa sa si planga, ceea ce este inadmisibil.
Cele mai multe modificari ale tiparului de somn din primul an sunt legate de dezvoltarea motricitatii, iar acestea sunt perioade extrem de dificile pentru parinti. Probabil ca trebuie sa accepti ca bebelusii pur si simplu nu dorm pentru intervale mari de timp si ca va dura cativa ani pana cand vei dormi timp de o noapte intreaga, fara intreruperi.
Joaca si dezvoltarea sunt si ele marcate de singurul tel in viata pe care pare sa il aiba bebelusul: sa se ridice in picioare. Daca la inceput a fost amuzant, acum vei constata, posibil cu iritare, ca fiecare schimbare de scutec devine un razboi. Odata ce micutul a invatat sa se ridice, nu intelege de ce nu poate face asta oricand si oriunde. De ce este nevoie sa stea culcat ca sa fie sters? Si de aici, nenumarate incercari de evadare.
Un nou test de anduranta ti s-a pregatit: schimbarea scutecului ar trebui mutata, cel mai sigur, pe podea, pentru a evita orice risc de cadere de la inaltime. O jucarie speciala, o carte sau un obiect cu care nu umbla in mod uzual poate oferi o distractie de scurt timp, care sa iti permita sa te misti repede si precis ca sa iti atingi scopul.
Dar la 42 de saptamani, bebelusul este in stare sa urmeze si instructiuni foarte simple. Asa ca puteti inventa nenumarate jocuri: Pune mingea in cutie! Hai la mama! Unde iti este ursuletul?. Desi simple pentru noi, vei vedea ce procese complexe ale creierului bebelusului antreneaza ele, dupa expresia concentrata de pe chipul sau.
Este un moment bun sa il obisnuiesti prin propriul exemplu cu concepte care vor deveni mult mai complexe ulterior, cum este stransul jucariilor, sau cautarea unui obiect ratacit. Faceti aceste lucruri in joaca, atunci cand bebelusul este in toane bune. Iar daca e ceva de care poti fi sigur, e ca micutul va refuza sa faca un lucru super amuzant, facut deja de 100 de ori azi, exact atunci cand ti-ai dori ca si bunica sa il vada!
Citește și despre:
Cum dezvoltăm inteligența bebelușului prin joacă, jocuri, jucării
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
12 jocuri cu mingea pentru copii afară și în casă
Dezvoltarea motorie la copiii de 3-6 ani
Cele mai bune jucarii educative pentru dezvoltarea intelectuala si emotionala a bebelusilor