Mersul de-a bușilea este o etapă esențială în dezvoltarea bebelușului, deoarece îi întărește mușchii, îi dezvoltă coordonarea mână-ochi și îl ajută să exploreze lumea în jurul său. Este primul pas către independență și îi stimulează atât fizic, cât și cognitiv, pregătindu-l pentru următoarele etape ale dezvoltării! Mersul de-a busilea este o etapa importanta in dezvoltarea motorie a bebelusului. Desi multi copii o sar si merg direct in picioare, sau merg in 4 labute abia dupa ce stapanesc bine mersul biped, ea are rolul sau bine definit si e bine sa iti lasi copilul sa se bucure de ea.
Mersul de-a busilea sau mersul in 4 labe
Mersul de-a busilea sau mersul in 4 labe este mersul bebelusului pe palme si genunchi. In graba de a-l vedea pe cel mic mergand in picioare, multi parinti se simt usor exasperati de durata acestei etape, sau se intreaba cand se va incheia. Alti parinti sunt ingrijorati pentru ca cel mic nu e interesat de mersul in 4 labe, ci isi manifesta primele cuceriri ale independentei mergand tinandu-se de mobile. Insa medicii spun ca mersul in 4 labe e o etapa importanta in dezvoltarea bebelusului. Ei afirma ca parintii isi manifesta dorinta de a-i vedea pe cei mici mergand, sarind peste etape importante. Ei isi pun bebelusii in fund inainte ca acestia sa fie capabili sa se rostogoleasca, sau ii tin de manute sa ii faca sa mearga inainte ca ei sa fie capabili sa stea bine in fund.
De ce e important mersul de-a busilea, in 4 labe?
Mersul de-a busilea este important in primul rand deoarece indica disparitia unor reflexe innascute. Pentru a merge in 4 labe copilul trebuie sa desfaca pumnul si sa isi foloseasca palmele. Trebuie sa fi disparut reflexul e a intinde toate cele 4 membre atunci cand se sperie. De asemenea, trebuie sa atinga un anumit nivel de coordonare.
CITEȘTE ȘI:
Cele 8 etape ale învățării mersului la bebeluși
Când încep bebelușii să meargă de-a bușilea?
Dezvoltarea motorie a bebelusului in primele 12 luni
Bebelușul la 26 săptămâni
Bebelușul la 31 săptămâni
Bebelușul la 36 săptămâni
Care sunt beneficiile mersului de-a busilea pentru bebelusi?
Mersul de-a busilea aduce importante beneficii privind dezvoltarea motorie fina si grosiera si de asemenea pentru invatare. In ceea ce priveste motricitarea grosiera, mersul de-a busilea creste forta si coordonarea intregului corp. Este absolut firesc ca cel mic sa mearga de-a busilea si apoi abia sa stea asezat, caci mersul de-a busilea ii dezvolta musculatura gatului, a spatelui si a abdomenului, ceea ce ii va permite sa isi sustina propria greutate cu spatele drept.
In plus, bebelusul invata sa isi coordoneze incrucisat membrele – mana dreapta se misca concomitent cu piciorul stang. Acest model de miscare va constitui o baza solida pentru mers, alergare si mai tarziu pentru urcatul scarilor. Si motricitatea fina are multe e castigat de pe urma mersului de-a busilea, care il obliga pe bebelus sa isi sustina greutatea pe brate si palme. Se dezvolta astfel musculatura mainii, permitand celui mic sa tina bine obiecte in mana si sa le manevreze. De asemenea, se dezvolta musculatura umarului, a bratului, a incheieturii mainii si a degetului mare. Necesitatea coordonarii determina dezvoltarea egala a celor doua jumatati ale corpului.
CITEȘTE ȘI: Când și cum învață copilul să meargă singur
Mersul de-a busilea interfereaza si cu capacitatea copilului de a procesa informatiile senzoriale
Scade sensibilitatea tactila a palmelor si activeaza muschii si articulatiile corpului, a bratelor si picioarelor, invatandu-l pe cel mic sa isi mentina echilibrul si sa fie constient de spatialitate si distante. Dezvoltarea muschilor trunchiului contribuie la dezvoltarea muschilor respiratori. La fel de important, copilul invata sa isi propuna sa ajunga din punctul A in punctul B, sa isi aleaga traseul cel mai potrivit si sa evite obstacolele.
Mersul de-a busilea si dezvoltarea psihologica
Oricat de pretentios ar suna, mersul de-a busilea este important si pentru dezvoltarea psihologica a copilului. Ii imbunatateste atentia si ajuta la dezvoltarea comunicarii intre cele 2 emisfere ale creierului, comunicare esentiala mai tarziu pentru activitati ca vorbirea, cititul si scrisul. Deplasarea independenta ii dezvolta perceptia privind adancimea spatiului si vederea binoculara. Copiii invata sa isi focuseze privirea ba la distanta, la destinatie, ba la manutele care se deplaseaza.
Deplasarea de-a busilea este primul pas spre castigarea independentei. Pentru prima oara, copilul este cel care se indeparteaza de parinte pana la limita in care se simte in siguranta! CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Il putem incuraja pe cel mic sa mearga de-a busilea?
Desi nu sunt multe lucruri clare pe care sa le poti face pentru ca cel mic sa se ridice pe palme si genunchi si sa o porneasca la drum, indirect il poti ajuta. Imbraca-l comod si lasa-l pe jos pentru a avea loc sa se deplaseze si pentru a avea o suprafata de sprijin dura. Incurajeaza-l sa ajunga singur la jucariile preferate asezate la mica distanta, sa se intinda spre in fata ca sa le apuce. Si nu in ultimul rand, nu accepta in casa premergatoare! Afla de ce premergatorul descurajeaza mersul.
Beneficiile mersului de-a busilea sunt indiscutabile, indiferent de momentul in care copilul va alege sa faca asta.
Asadar este bine sa il incurajezi, nu sa il impiedici!
Copilul tau a mers de-a busilea? La ce varsta a inceput ? Si la ce varsta a mers singur?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.