31 de saptamani, si intreaga lume isi deschide bratele sa intampine bebelusul! De acum, cei mai multi dintre copii sunt deja in stare sa stea in sezut, sa mearga de-a busilea, sa vada lumea din unghiuri diferite. Si cat mai au de explorat!
Ajustarea la noul nivel de mobilitate implica un proces complex de invatare, asa ca nu arareori se va intampla sa iti observi micutul studiind ganditor cate un obiect, sau privind in zare.
A invatat ca daca incearca sa se aseze in fund sub masuta de cafea se va lovi la cap. A aflat ca pentru a iesi de sub canapea, trebuie sa mearga cu spatele. Ca stie sa faca o multime de sunete haioase si ca tu stii sa il amuzi atunci cand ii citesti povesti si imiti fiecare personaj in parte.
Dar toate aceste descoperiri costa. Corpul si sistemul nervos sunt solicitate intens, ceea ce are repercusiuni serioase asupra somnului de noapte, care redevine cat se poate de agitat. Noroc ca bebelusii sunt atat de dragalasi…!
Alimentatia copilului ar trebui sa includa deja o mare varietate de alimente solide, pe langa laptele matern.
Probabil ca te intrebi, mai ales daca te vei intoare in curand la serviciu, daca nu ai putea sa renunti macar partial la alaptare. Desigur ca aceasta este o decizie personala, insa iti amintim ca recomandarea OMS este ca alaptarea sa continue pana la varsta de minim 2 ani.
Daca din motive personale decizi sa intarci, trebuie sa stii ca medici pediatri sfatuiesc sa inlocuiesti laptele matern cu lapte praf, macar pana la implinirea varstei de un an. Pe de alta parte, daca poti continua alaptarea, fa-o la cerere si fii sigura ca faci unul dintre cele mai bune lucruri pentru copilul tau.
Indiferent ca e vorba despre laptele matern sau despre lapte praf, fii constienta ca deocamdata acesta este singurul aliment care ii ofera micutului toti nutrientii necesari.
Somnul la aceasta varsta este, dupa cum am vazut deja, destul de problematic. Eruptia dentara, salturile in dezvoltarea cognitiva, achizitiile motorii, toate acestea determina cresterea frecventei trezirilor nocturne. Oricat ai fi de obosit, nu apela la ajutorul „antrenorilor” sau „specialistilor” in somn, care nu fac altceva decat sa practice variatiuni ale metodei CIO care presupune lasarea copilului sa planga pana cand acesta renunta sa isi mai cheme parintii.
Iar daca esti ingrijorata ca atat de multe treziri ii fac rau copilului, linisteste-te! Ele sunt naturale, iar aceasta este doar o perioada care va trece curand. Fa tot ce poti sa mentii aceste treziri la un minim ca si durata, evitand sa vorbesti cu copilul, sa aprinzi lumina sau sa va ridicati din pat, alapteaza-l tinandu-l culcat langa tine si practicati chiar cosleepingul, daca credeti ca v-ar fi de ajutor.
Joaca si dezvoltarea sunt marcate de o noua achizitie: statul in sezut. Sistemul nervos central, care se dezvolta de la cap inspre partea inferioara a corpului, a ajuns in sfarsit la nivelul zonei lombare, ceea ce ii permite copilului sa isi sustina bine greutatea, avand coloana dreapta. Iar ridicarea din pozitia culcat in cea stand in sezut implica mult efort din partea multor muschi.
Soldurile si coapsele devin din ce in ce mai puternice, pregatindu-se pentru etapa imediat urmatoare: ridicatul in picioare. Avand in vedere ca micutul se va ridica tragandu-se in brate, si acestea beneficiaza de antrenament. Probabil ca isi poate deja sustine intreaga greutate pe picioare, insa mai are de lucrat la capitolul echilibru.
Noua perspectiva proaspat dobandita asupra lumii este atat de interesanta, incat unii bebelusi vor refuza sa se mai deplaseze de-a busilea, ci se vor muta dintr-un loc in altul sprijinindu-se pe fund, coapse, coate si calcaie.
Mersul de-a busilea este insa important, chiar daca nu obligatoriu sa fie practicat in aceasta etapa, caci el implica ambele jumatati ale corpului in miscarea ce va fi efectuata. Un bebelus care nu pare sa fie interesat de aceasta activitate, va fi surprins urcand scarile in patru labe, sau pote fi incurajat sa se deplaseze astfel mai tarziu, prin utilizarea tunelelor de joaca de exemplu.
Probabil ca vei fi destul de surprinsa sa constati ca esti parca mai obosita acum, decat erai in primele saptamani dupa nasterea copilului. Este insa usor de inteles: prietenii si familia nu se mai implica la fel de mult, avand in vedere ca perioada de nou-nascut a trecut deja, iar noptile nedormite s-au adunat, bebelusul doarme din ce in ce mai putin ziua, astfel ca te lupti continuu sa faci treburile casnice in timp ce il si supraveghezi.