Saptamana 41 dupa nasterea bebelusului reprezinta o alta perioada de schimbari semnificative in viata copilului tau. Se apropie inca un salt in dezvoltare, eruptia dentara si achizitiile motorii nu il lasa sa se odihneasca noaptea, iar eforturile pe care le face ca sa se antreneze sa mearga nu va fac viata mai usoara, nici lui, dar nici tie.
Anxietatea de separare este destul de posibil sa ii limiteze interactiunile sociale, desi daca e la tine in brate, in prezenta persoanelor cunoscute, probabil ca nu va ezita sa isi afiseze noile achizitii lingvistice. Devine evident ca recunoaste persoanele pe care le vede frecvent si ca intelege si care e rolul fiecareia dintre ele in lumea sa de bebelus, cat despre intelegerea limbajului, lucrurile stau neasteptat de bine, chiar daca mai ai ceva de asteptat pana sa inceapa sa si vorbeasca. CITEȘTE ȘI: Anxietatea de separare | Copilul este atât de atașat de mamă încât nu poate pleca nicăieri fără el
Poate vei observa ca micutul a crescut si fizic, trunchiul e mai lung, proportiile se schimba, circumferinta craniana e de asemenea mai mare. E timpul pentru un nou set de haine, chiar daca din punct de vedere al greutatii, castigul ponderal probabil ca a incetinit, avand in vedere cat efort fizic face constant.
Alimentatia bebelusului la 41 de saptamani nu este lucru simplu: dupa entuziasmul initial, majoritatea micutilor de aceasta varsta par sa isi fi pierdut interesul si refuza sa consume alimente pe care odinioara le apreciau. Probabil ca esti dezamagita si descurajata, mai ales ca investesti atata timp in prepararea meselor.
Este insa doar o alta faza normala de dezvoltare, care survine indiferent de tipul de diversificare pe care l-ai adoptat.
Daca intre 6 si 8 luni a fost momentul pentru experimentare acum probabil ca bebelusul te limiteaza la doar cateva feluri preferate. DESCOPERĂ și INCEARCĂ: REȚETE DIVERSIFICARE BEBELUȘI 6-12 LUNI
Avand in vedere modul in care decurg mesele, e normal sa te ingrijorezi si sa te intrebi daca reusesti sa acoperi necesarul nutritional al copilului. Nu uita: pana la un an, laptele ramane principala sursa de hrana, iar sanul sau formula ii ofera aproape tot ceea ce are nevoie.
In ceea ce priveste solidele, asculta-i bebelusului preferintele alimentare. Nu te incapatana sa impui acum reguli, caci vei declansa un veritabil razboi al nervilor. Pune-i la dispozitie cateva optiuni si lasa-l sa aleaga, chiar si la aceasta varsta frageda. Si nu te agata disperata de fiecare masa, caci luate individual, mesele nu conteaza, mai importanta este alimentatia copilului intr-un interval de timp.
Refuzul hranei se poate asocia durerilor de gingii, asadar incearca sa oferi alimentele sub o alta forma, poate mai bine acceptata. Bebelusul care a fost autodiversificat probabil ca ar aprecia acum un piure rece de mar, in locul bucatelelor dure. Pepenele rosu congelat e o alinare gustoasa pentru durere. Bucatile moi de peste si pui sunt mai apreciate decat fragmentele de friptura. Experimenteaza si afla care sunt preferintele de moment in aceasta perioada agitata.
CITEȘTE ȘI: Ce-i face pe copii MOFTUROȘI la masă
In ceea ce priveste somnul, probabil ca aceasta perioada te va lasa destul de epuizata, avand in vedere cate evenimente se suprapun. Multa lume discuta despre regresia somnului de la varsta de 9 luni, dar pentru unele familii e o regresie care dureaza de la 8 la 0 luni si care pare sa nu se mai sfarseasca, cu disparitia tuturor ritualurilor si obiceiurilor de pana acum si esecul constant de a instaura altele noi.
Probabil ca una dintre cele mai importante cauze ale acestei agitatii este durerea cauzata de dinti. Pe timpul zilei, bebelusul e distras de diverse activitati si noutati, insa noaptea ii va fi greu sa adoara din cauza gingiilor dureroase.
Medicamentele, gelurile, picaturile, pudrele, remediiile homeopate, toate genereaza controverse, atat ca raport risc/beneficiu cat si in privinta eficientei. In orice caz, nu uita sa citesti mereu informatiile oferite pe fiecare produs: varsta careia i se adreseaza, modul de dozare si de administrare. Daca ai orice nelamurire, oricat de mica, discuta cu medicul.
Unele simptome sunt in mod oficial recunoscute ca asociate cu durerile de dinti. Muscatul, salivatia in exces, frecarea gingiilor, suptul degetului, iritabilitatea, lipsa de somn si frecarea urechilor, iritatiile pe fata, lipsa poftei de mancare pentru solide si chiar si o usoara crestere a temperaturii sunt considerate comune in aceasta perioada, iar medicii au observat ca ele apar in general cu circa 3 zile inainte de eruptie si persista pana la 4 zile dupa ce muchia dintelui a perforat gingia. CITEȘTE ȘI: Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
Exista insa si alte semne, care nu sunt in mod oficial atribuite acestei etape: nasul infundat, lipsa somnului, scaunele moi sau frecvente, lipsa poftei de mancare in general, tusea, febra peste 38.5 grade Celsius sau varsaturile impun o vizita la medicul de familie si o evaluare.
Joaca si dezvoltarea motorie sunt marcate iremediabil de eforturile de ridicare si mentinere in pozitie bipeda, cu sprijin. Unii bebelusi au reusit sa faca asta deja, asa ca au trecut la nivelul urmator: plimbarea prin incapere tinandu-se de mobila. Unii invata sa se aseze inapoi in genunchi, in timp ce altii sunt tentati sa foloseasca absolut orice obiect pentru sprijin. CITEȘTE ȘI: 20 activități senzoriale care stimulează creierul copilului și învățarea prin joc
Avand in vedere ca e nevoie de experimentari succesive ca sa afle care sunt obiectele care ofera un sprijin solid si care sunt mobile, bebelusul este destul de predispus la diverse caderi in aceasta perioada. Corpul sau este proiectat sa treaca prin aceasta etapa, asadar e putin probabil sa pateasca ceva, cazand de la inaltimea propriului corp. Pericolele apar daca, in cadere, trage peste sine vreun obiect greu. Nu te chinui sa previi vanataile, caci nu are nici un rost, dar asigura-te ca nu ai rafturi sau televizoare care se pot prabusi peste bebelus, ca de pe fata de masa trasa in jos nu ii va cadea in cap o vaza grea sau o fructiera si ca accesul la cabluri si prize a fost restrictionat.
CITEȘTE ȘI: Traumatismul cranian la bebeluș. Cum se definește o leziune minoră și una gravă, când ne facem griji
Daca locuinta ta are scari, e momentul sa il inveti pe bebe cum sa se deplaseze in siguranta in sus si in jos. Chiar daca, in momentele in care nu ii poti acorda 100% atentia ta, te vei baza inca pe porti si garduri mobile, activitatea in sine de a merge de-a busilea in sus si in jos pe scari este importanta.
Poate ca locuinta ta nu are asemenea diferente de nivel, dar prin casele prietenilor, sau la locul de joaca, sigur bebelusul se va intalni cu treptele, de aceea e important sa il inveti sa se descurce in siguranta. Va mai dura ceva pana cand va fi in stare sa urce singur, in picioare, sau cu ajutorul unui adult, dar este perfect capabil sa urce si sa coboare de-a busilea.
Probabil ca cea mai mare provocare a acestei perioade e reprezentata de sfaturile necerute ale binevoitorilor, de a-l lasa pe bebelus sa planga noaptea singur pana invata sa se culce la loc. Este o metoda intens dezaprobata de catre medicii pediatri si care are efecte negative dovedite.
CITEȘTE ȘI: Lăsatul copilului să plângă CIO (cry it out) – Pericolele plânsului neconsolat la bebeluși