La 34 de saptamani, bebelusul tau este cu adevarat un mare explorator, pregatit sa cucereasca tot ce il inconjoara. Abilitatea sa de a se deplasa usor in mediul de viata, de a apuca si a „gusta” obiectele din jur, de a comunica cu alte persoane, de a-si imparti mancarea si in general de a interactiona din punct de vedere social, il fac sa semene cu un copil mare. Dar este inca doar un bebelus, cu un corp care se dezvolta pe repede-inainte si care, din aceasta cauza, manifesta variatii aproape neintelese in ceea ce priveste apetitul, tiparele de somn, temperamentul si increderea in propria persoana. In unele zile bebe este un ghemotoc de veselie, in timp ce in altele devine agitat. Avand in vedere ca se apropie una dintre saptamanile cele mai solicitante ale primului an de viata, probabil ca ar trebui sa manifesti din plin intelegere.
Citește pe larg despre: Primii pași ai bebelușului. Când și cum învață copilul să meargă singur?
Alimentatia este marcata de faptul ca bebelusul a inceput sa se descurce destul de bine sa manance singur, cu conditia sa ii fi oferit ocazia sa invete sa faca asta. E posibil sa te intrebi de acum cand e un moment bun sa ii oferi copilului si primele tacamuri. Piata este oricum plina de asemenea dispozitive, iar la aceasta varsta micutul primeste 3 mese principale si doua gustari, asadar modul de prezentare poate reprezenta o mica provocare. In cazul meselor luate acasa, este suficient sa asezi alimentele pe tavita scaunului de masa, asta ca sa eviti aruncarea farfuriei cu totul pe podea.
Utilizarea bolurilor la aceasta varsta nu e o idee grozava, caci copilul manifesta mare interes in studiul legii gravitatiei. Furculitele si linguritele vor urma acelasi traseu descendent destul de repede. Chiar daca asezi sub scaun o bucata speciala de musama curata, vei obosi curand sa le tot recuperezi de pe podea. Atunci cand mesele vor avea loc in alta parte decat acasa, recipientele mici cu inchidere ermetica sunt probabil cea mai practica solutie de a transporta alimentele. Alege mereu vase care se curata usor si pregateste pentru deplasari mancare-degetel, pe care copilul o poate apuca usor. Citește pe larg despre: Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni. Sugestii și recomandări în programul de nutriție
La capitolul somn, nu se observa inca imbunatatiri. Studiile au demonstrat ca in aceasta perioada bebelusii se trezesc mai des, stau treji mai mult timp inainte de a readormi si dureaza pana la 3 luni ca sa revina la obiceiuri mai bune.
Copiii care stapanesc bine mersul de-a busilea vor fi frecvent surprinsi facand asta in patut in timpul somnului, consecinta fireasca fiind ca se vor trezi. Nici somnul de zi nu va fi mai simplu de gestionat, caci inca esti in plina faza de tranzitie de la 3 la 2 somnuri de zi. In loc sa stai cu ochii pe ceas, mai bine esti atenta la indiciile subtile pe care ti le transmite bebelusul, in asa fel incat sa il poti duce la culcare imediat ce pare sa fi obosit. Citește pe larg despre: Regresia somnului apare în perioade când bebe exersează noi abilități, psihomotorii (poziția șezut, patru picioare, mers) sau cognitive (limbajul)
La capitolul joaca si dezvoltare, este o perioada in care vei fi probabil uimita sa constati cat de multe lucruri noi devin deodata firesti pentru micutul tau. Nu demult te luptai sa il inveti sa se rostogoleasca si sa accepte sa stea pe burtica, iar acum merge de-a busilea catre orice destinatie isi doreste. Desi toate aceste abilitati motorii sunt inca in curs de rafinare, dorinta sa de a trece la urmatoarea etapa este intensa. Micutul se pregateste sa se ridice in picioare, de aceea se deplaseaza pana la diverse piese joase de mobilier, se ridica in genunchi si se intinde catre in sus. Probabil ca daca il pui tu in picioare la marginea canapelei, va putea sa isi sustina greutatea pentru scurte perioade de timp, iar noua perspectiva pe care o capata asupra lumii il va umple de incantare. Dar e nevoie de destul de mult exercitiu de acum incolo, pana sa reuseasca sa stapaneasca cu adevarat procesul. CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Este un bun moment sa mai verifici o data cat de sigura este locuinta ta, acum ca te pregatesti sa intri intr-o noua etapa. Mobilierul poate fi suficient de solid incat sa suporte solicitarile la care il supune micutul, dar pentru mai multa siguranta ar fi bine sa te asiguri ca e ancorat de perete. Sertarele aflate la inaltime sunt un pericol, caci exista riscul ca micutul sa si le traga in cap. Cablurile si fetele de masa sunt minunate pentru apucat si numai bune sa genereze diverse accidente. Obiectele mici nu mai au ce cauta pe masutele joase, iar telecomenzile devin puncte de tractie absolut irezistibile.
Da-i micutului sansa sa isi continue explorarile in aceasta perioada, caci numai acest exercitiu ii va intari musculatura pentru ca sa il faca pregatit pentru primii pasi. Anxietatea de separare este o etapa normala in aceasta faza de dezvoltare, dar care iti va marca substantial viata de familie. Un punct maxim al acesteia este atins in jurul varstei de 9 luni, moment dincolo de care ea incepe incet incet sa se estompeze. CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe