Printre spaimele, ingrijorarile si emotiile mamicilor cand vine vorba de intoarcerea la serviciu dupa concediul de ingrijire a copilului se afla si aceea ca vor fi nevoite sa renunte la alaptare odata cu reluarea vietii profesionale. Vestea buna e ca aceasta spaima nu este justificata si alaptarea poate fi continuata cu succes daca respectam anumite cerinte.
Alaptarea si momentul reintoarcerii la viata profesionala
Desigur ca foarte mult conteaza si momentul in care se preconizeaza intoarcerea la serviciu: cu cat acesta este mai apropiat de data nasterii, cu atat va fi mai complicat sa se continue alaptarea. Macar pana la 6 luni (desi ideal ar fi 2 ani) ar fi bine, din toate punctele de vedere, nu doar al alaptarii, ca mama sa stea langa bebelus si sa faca o pauza de la viata profesionala, acordand intreaga atentie copilului. Dar daca situatia este de asa natura incat e absolut necesar ca mama sa se reintoarca la serviciu inainte de implinirea a 6 luni de la nastere si nu exista alta optiune, e bine ca mama sa stie ca alaptarea in continuare a copilului va fi dificila, dar nu imposibila.
Cel mai bine ar fi ca mama reintoarsa atat de devreme in „campul muncii” sa profite de absolut toata legislatia in vigoare referitoare la femeile care se intorc la serviciu inaintea incheierii C.I.C cum ar fi : program de lucru redus, pauze de alaptare. Ar fi minunat si daca ar fi posibil lucrul de la domiciliu, macar cateva zile pe saptamana.
Continuarea alaptarii dupa reintoarcerea la serviciu inainte de 6 luni este mai dificila din diverse motive:
- Sugarul nu si-a format inca un program oarecum previzibil de supt, el ar putea dori sa fie alaptat chiar si din ora in ora prin urmare daca mama lipseste multe ore de langa el va trebui sa fie hranit de catre altcineva, ideal cu lapte matern congelat anterior ;
- Productia de lapte matern nu s-a stabilizat inca prin urmare mai ales pana la 3 luni mama isi va simti sanii foarte tensionati datorita acumularii masive de lapte astfel incat daca e nevoita sa stea la serviciu 6-8 ore oricum va avea nevoie de macar o pauza pentru a se mulge, altfel ar putea face febra laptelui (sau mai rau, mastita). De asemenea, nestimulat, in scurt timp organismul va crede ca nu mai este nevoie sa produca, neexistand cerere, si lactatia se va diminua pana la disparitie;
- Pana la 6 luni bebelusul nu este inca diversificat astfel incat sa-si mai pacaleasca nevoia de a suge si cu mancare solida, deci depinde de sanul mamei sau de biberon.
In aceste conditii multe mame renunta la alaptare sau pierd productia de lapte, dar daca intr-adevar este hotarata sa continue, o mama trebuie sa tina cont de faptul ca pentru a reusi va trebui:
- Sa faca macar o pauza de alaptare in timpul serviciului (daca ar fi posibil sa-i fie adus copilul de catre cineva in pauza ei de masa ar fi ideal, din pacate acest lucru este mai usor in orasele mai mici, in cele foarte mari este mai greu de pus in practica aceasta idee) ;
- Sa faca pauze pentru muls si sa solicite conditii propice pentru acest lucru ; astfel isi va detensiona sanii si productia se va mentine ;
- Odata reintoarsa la serviciu sa fie la dispozitia copilului si sa tina cont ca mai mult ca sigur el va dori sa recupereze apropierea de mama sugand toata noaptea (nu e usor dar poate deveni mai odihnitor daca se practica co-sleeping-ul).
Cum spuneam, nu e usor, poate fi solicitant, dar efortul merita daca mama e cu adevarat convinsa de realele beneficii ale alaptarii.
Daca momentul intoarcerii la serviciu se face dupa 6 luni implinite ale copilului lucrurile se simplifica fata de prima situatie si alaptarea poate continua cu succes
In primul rand fiindca productia de lapte este stabilizata si nu mai exista acea senzatie de sani „pe cale sa explodeze”, copilul este deja diversificat si poate fi hranit intre timp si cu altfel de mancare decat lapte matern si nevoia de supt a bebelusilor este deja in intervale mai mari, de 3-4 sau chiar mai multe ore, depinde de bebelusi (desi foarte multi vor continua sa vrea suga la intervale destul de reduse). Dar pentru siguranta succesului alaptarii si intre 6 luni si 1 an ar trebui sa existe posibilitatea ca mama sa ia o pauza de alaptare in timpul programului de lucru. Si sa stie ca nevoia copilului de a suge noaptea va fi chiar mai intensa decat a copilului sub 6 luni deoarece este perioada in care majoritatea trec prin eruptia primilor dinti ceea ce-i face sa caute alinarea la san cat mai des.
Dupa 12-24 luni continuarea alaptarii in paralel cu viata profesionala este deja floare la ureche, productia de lapte stabilizandu-se deja si formarea laptelui facandu-se pe masura ce suge copilul, astfel incat e de ajuns ca mama sa alapteze dimineata si dupa intoarcerea la serviciu pentru ca lactatia sa se mentina mult si bine, dupa cat pofteste „clientul” si dupa cat ii este confortabil mamei.
Te-ar mai putea interesa:
Intarcarea naturala – un proces natura desi lent
Proba cantarului – unul din dusmanii alaptarii
De ce sa respingem alaptarea la program in favoarea alaptarii la cerere?
Dieta si spotul sunt compatibile cu alaptarea?