Varza face parte din familia cruciferonilor, alaturi de conopida si broccoli. Aceste legume sunt bogate in fitonutrienti, beta-caroten si vitaminele B. Cruciferonii protejeaza impotriva cancerului si a bolilor cardio-vasculare, previn malformatiile congenitale. Beta-carotenul stimuleaza sistemul imunitar, crescand productia de leucocite si anticorpi.
Cand se introduce varza in alimentatia bebelusului?
Varza poate fi introdusa in alimentatia bebelusului dupa varsta de 18 luni deoarece nu este o mancare foarte potrivita pentru meniul celor mici, fiind greu de digerat si renumita ca produce flatulenta. De asemenea necesita mult timp pentru gatire. Daca bebelusul tau a intampinat probleme digestive odata cu inceperea diversificarii ar fi bine sa nu te grabesti cu introducerea acestei legume.
Varza este bogata in vitamina A si C, in potasiu si fibre solubile. Varza are proprietati antiinflamatorii. Sucul de varza este folosit la tratarea ulcerului, migrenelor si constipatiei.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina, B3,vitamina E si acid folic.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu,sodium, fier,seleniu si o mica cantitate de: mangan si zinc.
Cum sa alege varza
Frunzele invelitoare ar trebui sa fie crete si proaspete, fara urme de zbarcituri sau invechire. Daca frunzele invelitoare au fost indepartate asigura-te ca in interior capatana de varza este proaspata, umeda si tare si ca pare grea pentru marimea ei. Frunzele ar trebui sa fie bine prinse de tulpina sis a nu se desprinda. Varza proaspata nu are miros de varza.
Cum sa introduce varza la bebelusi ?
Varza se introduce treptat in alimentatia copilului. O idee buna este sa se adauge in ciorba de legume cu sau fara carne fasii de varza, treptat, si sa testeze toleranta copilului. Daca copilul acuza dureri de burtica sau multe gaze se mai poate amana introducerea verzei. Ulterior se poate prepara ciorba de varza sau varza la cuptor. Varza se serveste foarte bine cu mamaliguta. Pentru a evita problemele cu burtica este necesar ca varza sa fie gatita foarte bine, timp indelungat la foc mic si sa se evita combinatiile indigeste.
Cand le tai legumele pierd cele mai multe substante nutritive din cauza expunerii la aer, asa ca nu toca varza decat inainte de a o gati. Daca folosesti doar o parte din varza, pastreaza bucata nefolosita intrega, invelita, cel mult 2 zile la frigider.
Varza se asociaza bine cu cereale, sau cu alte legume precum: morcovul, ardeiul gras, telina, dovlecelul, ceapa, patrunjelul, pastarnacul.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii