S-ar putea ca mestecatul să ți se fi părut o treabă care vine în mod natural și pentru care nu trebuie să existe lecții de predare. De fapt, nici nu te-ai gândit vreodată (până acum) că bebelușul tău nu va ști cum să mestece. Dar tocmai ce-am vorbit cu o mămică așa că hai să vedem cum îl învățăm să mestece pe bebeluș.
În termeni simpli, mestecatul este o acțiune care implică niște mișcări reflexe de rupere a alimentelor în gură prin strivire și măcinare, ca o modalitate de stimulare a procesului digestiv. Mestecarea presupune transformarea alimentelor în gură, cu ajutorul salivei, în bolul alimentar care va putea fi înghițit.
- Când poate un bebe să mestece alimentele
- Poate un bebe să mestece fără dinți?
- De ce unii copii nu știu să mestece
Când poate un bebe să mestece alimentele
În mod normal, acțiunea de a mesteca se va desfășura natural cam pe la finele primului an de viață al bebelușului. De aceea, diversificarea alimentației are rolul ei în această perioadă, încurajând acțiunea de a mesteca. Bebe învață, cu ajutorul texturilor alimentației cu care se hrănește, să-și coordoneze mișcările limbii, ale obrajilor și să înghită.
Poate un bebe să mestece fără dinți?
Ei bine, da. Deși mestecatul se bazează în cea mai mare parte pe molari (măselele care nu apar până pe la vârsta de 1 an, 1 an și jumătate), gingiile lui preiau acest rol și o fac foarte bine. Până apar molarii, bebe va deprinde arta mestecatului dacă avem grijă de unele aspecte.
Citește și despre: Alimente cu RISC mare de ÎNEC pentru copii înainte de 5 ani
Primele piureuri când începeți diversificarea trebuie să fie aproape lichide.
Ca să fim foarte clari, „aproape“ lichide înseamnă o de consistență un pic mai groasă decât laptele matern sau cel formulă, alimentul de bază de până acum (dar și de acum încolo încă luni bune). Instrumentul cel mai des folosit în bucătărie în această perioadă este blenderul. Vei introduce legume sau fructe în el și vei regla consistența piureului (îl vei subția) adăugând lapte matern sau formula de lapte cu care bebelușul este deja obișnuit. Mișcările limbii bebelușului în această perioadă sunt de jos în sus, de aceea pare să scuipe ceea ce găsește în guriță. Este, de fapt, mișcarea pe care o folosește și când îl pui la sân, limba lui apăsând mamelonul în partea de dedesubt și exprimând, astfel, laptele. CITEȘTE ȘI: 10 Idei de REȚETE cu LEGUME, ingrediente importante în alimentația bebelușilor, cu rol major în creștere și dezvoltare
Odată ce bebelușul se descurcă bine cu piureurile semilichide, putem începe să-i oferim piureuri mai groase, pentru a-l stimula să învețe să mestece.
Primele mișcări pe care le vei observa sunt acela că limba lui va putea muta alimentul de la stânga la dreapta. Acesta este primul pas spre mestecare! Tot blenderul este instrumentul cu care te ajuți la bucătărie, doar că nu vei mai folosi atât de mult lapte matern sau formulă pentru a obține o textură mai groasă. În piureurile din această etapă poți adăuga fie iaurt, fie cereale mixte speciale pentru bebeluși. La final, acestea ar trebui să fie de consistența unui iaurt.
Folosește o linguriță din silicon (fiind foarte moale nu va produce vătămări gingiilor celui mic) și încearcă să introduci piureul pe gingiile laterale. Vei vedea că bebelușul își va mișca limba înspre aliment și cu ajutorul ei va transporta piureul pe mijlocul limbii pentru a-l putea înghiți. Mișcarea acesta spre lateral a limbii este primul pas pe care îl va învăța în procesul de mestecare, deoarece limba și maxilarul se mișcă în același timp. Pe măsură ce cresc, vor învăța să miște limba în timp ce maxilarul va rămâne nemișcat și invers, să miște maxilarul (mestecarea) în timp ce limba va rămâne nemișcată. Asta presupune mestecarea și aproape niciodată nu ne mușcăm limba în timp ce mestecăm. ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Un alt reflex pe care îl vei observa este acela de mușcare.
Apasă ușor pe gingiile laterale (acolo unde vor apărea molarii) și vei vedea că bebelușul va tinde să efectueze niște mișcări (în sus și în jos) asemănătoare mestecatului. E vremea pentru piureurile cu bucățele mici și moi. Ca să fii sigură că îi poți oferi piureuri de o altă consistenți, fierbe un morcov, taie-l în bucățele și plasează-i-le pe gingiile laterale, apăsând ușor pe acestea. Îi vei stimula reflexul de a mușca, apoi de a mesteca, urmând ca limba să se ocupe de poziționarea alimentului pe mijlocul ei pentru a fi înghițit. E foarte posibil ca acest procedeu să se lase cu multă mizerie și molfăituri vesele, așa că ai putea chiar să filmezi acest moment.
Citește și despre: Când e pregătit bebe pentru alimente degețel (finger food)
Îl vei ajuta și mai mult în procesul deprinderii de a mesteca dacă de acum încolo îi vei oferi mai des bucățele de alimente moi: legume fierte, avocado foarte copt și moale, fructe moi dar nu pleca de lângă el!
Bebelușii au nevoie de ajutor pentru a învăța să mestece alimentele, pentru a le manipula în gură și e în regulă dacă simte nevoia de a-și folosi degețelele pentru a face asta. Nu e greșit, e natural și-l ajută!
Dacă nu descoperă singur îi poți arăta tu, folosind degetul tău, mai întâi. Va prinde foarte repede! Corpul lui știe să integreze aceste reflexe. Abia pe la 8-9 luni, se va dezvăța să folosească degețelele pentru a se ajuta să plaseze mâncarea în gură. Explorează!
CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)
De ce unii copii nu știu să mestece
Niciun copil nu se naște învățat. De aceea primul an este anul ce cele mai multe lecții pentru un bebeluș, anul în care învață să facă de toate. Dar să nu uităm că fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui, chiar și așa, până la finalul primului an de viață majoritatea va ști să mestece. Din anumite motive însă, unii copii pot întâmpina probleme în achiziționarea acestei deprinderi. Iată câteva dintre ele:
Lipsa interesului pentru mâncare în general.
Unii copii nu par atrași de varietatea culorilor din farfurie, cu atât mai puțin de gusturile alimentelor. Par să se mulțumească cu același fel de mâncare și asta nu-i deranjează deloc. Poate fi cazul unui copil căruia i s-a servit același fel de mâncare de fiecare dată sau cu variații foarte mici. Nu uita, totuși, primul an este anul experimentelor, al descoperirilor și al acumulării de abilități.
Absența bucățelelor moi în piureuri ca o nouă etapă.
Celor cărora li se servește mereu același fel de mâncare își pot pierde interesul pentru texturi noi. S-au obișnuit cu un fel de mâncare, le este ușor să-l înghită și nu manifestă nicio atracție spre a experimenta altceva. De aceea, după ce s-a obișnuit cu piureurile aproape lichide și le manevrează bine, ar trebui să-l înveți să mestece oferindu-i bucățele moi de legume și fructe.
CITEȘTE ȘI: Pericolul înecarii cu alimente la copii, Manevra Heimlich de salvare de la sufocare
Introducerea cu întârziere a noi texturi alimentare.
Până la împlinirea vârstei de un an, bebelușul ar trebui să experimenteze mai multe texturi alimentare de consistențe diferite. Pentru un copil care încă n-a început diversificarea, deprinderea mestecatului poate deveni puțin mai dificilă la această vârstă decât la alți copii.
Mestecatul este o abilitate pe care bebe trebuie să o deprindă până la împlinirea vârstei de 1 an. Dacă alegi să-i diversifici alimentația prea târziu, copilul ar putea avea dificultăți în a accepta noile produse alimentare, preferând să se hrănească doar cu laptele de până acum. Care, însă, nu-i mai poate oferi tot ce are nevoie.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!